StoryEditor

Žijete z minima? Zistite, či vám v peňaženke od júla niečo pribudne

04.06.2015, 10:00
Autor:
macmac
Zrejme vás nepotešíme. Od júla sa nebude zvyšovať životné minimum a teda ani daňový bonus na dieťa.

Suma životného minima na plnoletú fyzickú osobu zostane aj po 1. júli tohto roka vo výške 198,09 eura. Informoval o tom hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Keďže sa výška životného minima rovnako ako vlani nemení, od začiatku budúceho mesiaca sa nebude zvyšovať daňový bonus na dieťa a od začiatku budúceho roka nestúpne suma rodičovského príspevku, prídavku na dieťa, ani nezdaniteľná časť základu dane.

Snímka: ilustračná, archív

Vplyv má aj na starobný dôchodok

Ako uviedol Višváder, výška životného minima má vplyv aj na vznik nároku na predčasný starobný dôchodok a tiež na exekučné zrážky z dôchodkovej dávky. Jednou z podmienok vzniku nároku na predčasný starobný dôchodok totiž je, že výška predčasného starobného dôchodku ku dňu, od ktorého poistenec žiada o jeho priznanie, je vyššia ako 1,2-násobku životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, alebo ak bol poistenec zúčastnený v druhom pilieri, súčet predčasného starobného dôchodku z I. piliera a predčasného starobného dôchodku z II. piliera je vyšší ako 1,2-násobok životného minima. "Keďže sa životné minimum ani od 1. júla 2015 nemení, naďalej platí, že nárok na predčasný starobný dôchodok vzniká od 237,80 eura mesačne, ak ide o poistenca, ktorý nebol zúčastnený v druhom pilieri." 

Pri výkone exekučného rozhodnutia zrážkami z dôchodkovej dávky sa nesmie zraziť základná suma, ktorou je 100 percent životného minima. Keďže to zostáva po 30. júni tohto roka naďalej vo výške 198,09 eura, Sociálna poisťovňa v tejto súvislosti nebude vykonávať prepočet exekučných zrážok. Výška exekučnej zrážky a vyplácaného dôchodku zostáva totiž nezmenená aj po 1. júli 2015.

01 - Modified: 2007-06-17 12:15:29 - Feat.: 0 - Title: SRo má štyri varianty riešenia osudu obrátenej pyramídy
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 13:03