StoryEditor

Poškodilo vám zviera auto? Poisťovňa škodu zaplatí

06.12.2014, 04:00
Autor:
turtur
Nemôžete naštartovať auto? Chyba nemusí byť v štartéri, baterke, či sviečkach. Do motora sa mohlo nasťahovať zviera, ktorému zachutili káble.

     Zimné počasie a chladné dni môžu prilákať pod vyhriatu kapotu vášho auta nevítaného návštevníka. V lokalitách, kde je v blízkosti obývaného územia les, vnikajú do motorového priestoru kuny, myši či iné hlodavce. Hoci je kuna veľmi bystré zviera a odpudiť ju nie je ľahké, motoristický novinár Jozef Vydra pripomína, že existujú spôsoby aj „babské recepty", ktoré by problém mali vyriešiť.

Kuna sa však nepríde do motora auta len zohriať. Pod kapotou sa s chuťou pustí aj do gumových častí a izolácii káblov či iných dielcov motora. Z prevádzky tak môže vyradiť jeho štartovanie, alebo chladiacu sústavu. „Ktovie prečo, ale kunám najviac chutia káble zapaľovania alebo elektroinštalácie, no tiež hadice chladiaceho a brzdového systému," uviedol Vydra.

Ako zviera odplašiť

Ak sa kuna, alebo myš nasťahuje pod kapotu, vyhnať sa dá napríklad špeciálnym sprejom. V predajniach autopríslušenstva a obchodoch s elektronikou mávajú aj ultrazvukové odpudzovače.  Medzi odporúčaniami, ktoré si medzi sebou vymieňajú motoristi, preventívnou pomôckou môže byť aj natretie gumových častí motorov voňavkami, čpavkom či chlórovými prostriedkami, ktoré zvieratám zapáchajú. Ale pozor. Niektoré by gumu, či povrch kábla mohli rozleptať.
Takzvané babské recepty odporúčajú nastriekať na zvukovú izolačnú hmotu v motore citrusový olej používaný do  aromatických lámp. „Ďalší recept zasa hovorí o tom, že káble je dobré natrieť voňavým tekutým mydlom," doplnil Vydra.

Pomože havarijná poistka 

„Z povinného zmluvného poistenia sa škody spôsobené v motore kunami a inými zvieratami motoristom spravidla nepreplatia,“ informovala HN Daniela Šulcová z Komunálnej poisťovne. Takáto škoda sa podľa nej „likviduje“ z havarijného poistenia. „Havarijná poistka takúto škodu, teda poškodenie vozidla zvieraťom, zničenie auta, ako aj škody spôsobené hlodavcami a hmyzom, spravidla preplatí. Netreba si to pripoisťovať, je to zahrnuté v základnom balíku,“ dodala Šulcová.

Drahé súčiastky

Elektrické káble a gumové časti brzdového a chladiaceho systému sú v moderných autách až extrémne predražené. Kým na starú Škodu 105/120 stála jedna hadica na chladič len niekoľko eur, podobná hadica na moderné auto stojí 50 ba aj 80 eur a celá sada aj dvoj- až trojnásobok tejto sumy. Za prácu pri výmene si dá servis tiež poriadne zaplatiť. Ale ak je auto v záruke, mali by vám tieto poškodené súčiastky vymeniť zadarmo. No nie vždy tomu tak je.
Dostať sa do motora auta môže zvieratám zabrániť jeho spodný kryt. Ten však nie je vždy súčasťou výbavy vozidla. A jeho kúpa tiež predstavuje značnú položku - desiatky, by aj stovky eur.      

Bonus by mal ostať

Pri poistení vozidla je preto vhodné pamätať aj na prípadnú škodu spôsobenú zvieratami v motore a pre istotu si zistiť, či ju poisťovňa z havarijnej poistky automaticky uhradí, alebo nie. Likvidácia takejto kurióznej škodovej udalosti by však nemala spôsobiť zrušenie bonusu na poistnom, teda zľavy z ceny poistky. Pri druhej, či ďalšej takejto poistnej udalosti však už poisťovňa môže motoristovi bonus znížiť, alebo aj zrušiť.     

01 - Modified: 2007-01-15 13:30:00 - Feat.: 0 - Title: BBC zakázala Peta Dohertyho
01 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 02 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 03 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 04 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol 05 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 08:13