StoryEditor

Dosiahnite efektívnejší brainstorming. Vďaka týmto tipom

17.11.2014, 10:48
Autor:
mramra
Mať nápady nie je vôbec ľahké. Ak nie ste vo vymýšľaní dobrí, vyskúšajte týchto päť techník. Budete prekvapení, ako sa váš brainstorming zefektívni.

Myslíte si, že brainstorming je len pre deti? Mýlite sa. Vďaka nemu môžete odstrániť na porade všetky bariéry a otvoriť svoje myšlienkové pochody. Pozrite si päť techník, ktoré sa oplatí vyskúšať:

1. Píšte rukou

Ak budete stáť pred novým projektom a budete mať pocit, že ešte nie ste dostatočne pripravení, využite desať (alebo viac) minút na to, že si jednoducho vezmete pero a papier a začnete písať.  Väčšinaz toho, čo sa "dostane von", nebude možno použiteľná, no aj takéto nápady vás posúvajú vpred k novým myšlienkam. Takýto brainstorming je skvelý spôsob, ako veci rozhýbať.

2. Zoznam pre a proti

Keď sa ocitnete pred nejakým problémom, pomôže, ak si vytvoríte zoznam všetkých pre a proti, resp. výhod a nevýhod. Nielenže vám tento zoznam pomôže vyriešiť ťažké rozhodnutia, no získate aj novú perspektívu. Plusy a mínusy vám pomôžu ľahko zistiť, ktorá voľba bude pre vás či vašu firmu tá najlepšia.

3. Hranie rolí

Takýto brainstorming môžete postaviť hneď do niekoľkých uhlov: "Keby som bol môj šéf, ja by som ..." alebo "Keby som bol ten a ten, urobil by som toto..." a tak ďalej. Empatia, alebo myslenie z pohľadu niekoho iného, vám pomôže vidieť veci, ktoré by ste inak prehliadli. Vyskúšajte si niekoľko rôznych rolí a uvidíme, kto vo vašom okolí má tie najlepšie nápady.

4. Mapovanie

To je to, čo ľudí väčšinou napadne, keď sa povie "brainstorming". Napíšte kľúčové slovo vášho problému do stredu papiera a začnite písať okolo neho všetky súvisiace slová. Je to niečo podobné, ako vytváranie rodokmeňa. Táto technika brainstormingu vám pomôže zachovať si poriadok v myšlienkach.

5. Opačné zmýšľanie

Ak ste sa práve ocitli v problémovej situácii, opýtajte sa sami seba, čo by urobila v rovnakej situácii väčšina vašich kolegov. Potom porozmýšľajte, čo by sa stalo, keby ste vy urobili pravý opak. Zapíšte si potenciálne scenáre a situácie z najviac logickej perspektívy, potom preskúmajte všetky ostatné možnosti.

Pamätajte, že vaše prvé rozhodnutie je často pravdivé a správne. No nemusí to tak byť zakaždým. Preto sa pýtajte sami seba: "A čo ak...?" A to vás môže viesť k lepšej odpovedi.

Zdroj: Inc.com

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 07:26