StoryEditor

Ak ste robili vonku, pýtajte si potvrdenie. Bude sa hodiť

18.07.2014, 09:00
Idete von na študentskú brigádu? Postrážte si najmä prihlášky a odhlášky sociálneho poistenia na úradoch. U nás aj v štáte, kde budete pracovať.

Predovšetkým treba vedieť, že ľudia zarábajúci mimo Slovenska, podliehajú v sociálnom poistení právnym predpisom krajiny, v ktorej majú príjem. Nevznikajú však v takej situácii nejaké povinnosti aj na Slovensku? „Keďže zo statusu študenta nevyplýva povinné sociálne poistenie – čiže zaňho štát, škola ani nikto iný toto poistenie platiť nemusí – pri odchode na brigádu nemá voči Sociálnej poisťovni žiadnu povinnosť,“ informuje hovorca poisťovne Peter Višváder. Svoj odchod teda nemusíte oznamovať.

Pozor pri dobrovoľnom poistení

Iné je to však, ak ste ako študent poistený dobrovoľne. „To znamená, že sa v niektorom z balíkov prihlásil na dobrovoľné poistenie a platí si ho sám. Ak odchádza na brigádu do krajín únie, Švajčiarska, Nórska, Lichtenštajnska alebo na Island, má dve možnosti,“ vysvetľuje hovorca. Prvá je, že sa z dobrovoľného poistenia odhlási, druhá, že bude v jeho platení pokračovať.

„V druhom prípade by si mal byť vedomý, že ak mu pri zárobkovej činnosti v krajine vznikne povinné nemocenské poistenie a povinné poistenie v nezamestnanosti, zo zákona mu jeho dobrovoľné nemocenské poistenie a dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti u nás zanikne. Preto, lebo legislatíva únie neumožňuje, aby sa obdobie povinného poistenia v štáte EÚ prekrývalo s dobrovoľným poistením na Slovensku.“

Po skončení povinného poistenia v členskom štáte mu tieto dobrovoľné poistenia (nemocenské a v nezamestnanosti) zo zákona zasa vzniknú, čiže budú pokračovať.

Na rozdiel od predošlých dvoch bude študentovi dobrovoľné dôchodkové poistenie, ako informuje Višváder, trvať nepretržite. Pri ňom je totiž súbeh povinného poistenia v jednej krajine EÚ a dobrovoľného poistenia v inej krajine EÚ prípustný.

Ak študent podá odhlášku z dobrovoľného poistenia ešte pred odchodom na brigádu v zahraničí, toto poistenie mu zanikne. Po návrate zo zahraničia (zo štátu EÚ) môže byť znovu dobrovoľne poistený, len ak si znova podá prihlášku v pobočke Sociálky.

Naproti tomu – ak ide o brigádu mimo krajín EÚ, môže slovenské dobrovoľné poistenie trvať bez akýchkoľvek obmedzení naďalej.

Prineste si formulár z cudziny

Po návrate z brigády späť na Slovensko nevzniká študentovi voči Sociálke žiadna povinnosť. Ale pozor na inú vec. Keď sa vám brigáda končí, mali by ste si ešte pred odchodom z cudziny na Slovensko preveriť, či vás tamojší zamestnávateľ (v štáte EÚ) zaevidoval na miestnom úrade sociálneho zabezpečenia a či za vás platil poistné. Študentom Sociálna poisťovňa odporúča, aby si z tejto inštitúcie vyžiadali pri odchode na Slovensko prenosný dokument (podľa druhu poistenia) alebo iný E-formulár, ktorý potvrdí dobu ich poistenia v danom štáte. Je to pre prípad, že si po návrate uplatnia nárok na dávky sociálneho poistenia na Slovensku.

Papier potrebný pre budúcnosť

Ako informuje ďalej Višváder, každá krajina má vlastné lehoty a postupy pri vydávaní potvrdení o dobách poistenia. „Jednotný v únii je prenosný dokument /E-formulár, na ktorý príslušná inštitúcia vyznačí dobu poistenia študenta. Je tiež dobré, ak si študenti prinesú zo zahraničia pracovné zmluvy, ktoré mali uzatvorené so zahraničnými zamestnávateľmi, prípadne iné doklady potvrdzujúce skutočnosť – napríklad číslo sociálneho poistenia – že v určitom období v zahraničí pracovali.“

Neskôr vám to pri uplatňovaní nárokov na dávky v budúcnosti, ako napríklad nemocenskej dávky, dávky v nezamestnanosti, či dôchodkovej dávky, vo vzťahu k Sociálke výrazne zjednoduší vybavovanie. A nielen vo vzťahu k Sociálke, ale aj k hociktorej inej inštitúcii, a to aj v inom štáte únie. Preukázať totiž prácu v zahraničí, najmä pri letných brigádach v minulosti, môže byť neskôr veľmi zložité. „Potvrdenie o období sociálneho poistenia výrazne skracuje čas, ktorý je potrebný na vybavenie nároku na konkrétnu dávku v príslušnej inštitúcii EÚ,“ argumentuje hovorca.

Vyhľadajte si inštitúciu v zozname

Ak študent nebude mať spomínané potvrdenie, Sociálka si ho – v konaní o konkrétnej dávke – sama vyžiada od príslušnej inštitúcie, no konanie o dávke to môže značne predĺžiť.
Zoznam príslušných inštitúcií, ktoré vystavujú uvedené potvrdenie, je dostupný aj na internetovej stránke Sociálnej poisťovne. 

Čo urobiť na Slovensku pred odchodom na brigádu

Čo urobiť v zahraničií pred skončením brigády


Sociálna poisťovňa:
– ak popri štúdiu nezarábate, nemáte voči nej žiadnu povinnosť
– ak popri štúdiu zarábate, týkajú sa vás povinnosti podľa toho, aký máte status (zamestnanec, dohodár alebo SZČO) – kontaktujte preto pobočku Sociálnej poisťovne, a tá určí, podľa legislatívy ktorého štátu si budete plniť povinnosti v poistení
ak máte dobrovoľné poistenie, sú pred vami dve možnosti:
a) môžete ho platiť naďalej (neodhlásite ho), ale zanikne vám ex offo v prípade, ak ste počas pracovania v inom členskom štáte povinne poistený tam (súbeh poistení sa vylučuje). Po skončení povinného poistenia v cudzine vám znova „nabehne“ na Slovensku,
b) alebo si ho odhlásite a dobrovoľne si ho zrušíte. Opätovne vám však „nenabehne“ samo, ale musíte si opäť podať prihlášku
 

Budúci zahraničný zamestnávateľ
– pracovné povolenie na území EÚ nepotrebujete
– vyžiadajte si od neho pred nástupom do práce pracovnú zmluvu a preštudujte si ju


Úrad sociálneho zabezpečenia v zahraničnej krajine
– zájdite naň ešte pred odchodom z krajiny, kde brigádujete, a požiadajte si o vydanie potvrdenia o dobe poistenia
 

Sociálna poisťovňa na Slovensku:
– po návrate na naše územie nemáte voči nej žiadnu povinnosť


Letný servis. Každý deň na HNporadňa.sk

Počas celého júla a augusta nájdete na stránke HNporadňa.sk všetko, čo vás zaujíma v súvislosti s letom.
Brigádujete? Idete na dovolenku? Chcete ju reklamovať alebo sa potrebujete poistiť? Uvažujete, ako ísť na pekný výlet za menej, než stovku? Zaujíma vás, čo vám firma musí na pracovisku zabezpečiť v lete? Alebo chcete kompletné tipy na predĺžené eurovíkendy v Európe?

Sledujte HNporadňa.sk každý pracovný deň a počas sobôt.

Prečítajte si aj:
01 - Modified: 2006-08-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Vzdelanie sa automaticky uznáva len v určitých povolaniach
01 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Tento druh dávky môžete poberať až do výšky 1 400 eur. Kto má na ňu nárok? (+ tabuľky) 02 - Modified: 2024-04-04 09:32:19 - Feat.: - Title: Poberatelia dôchodkov mimo Európskej únie musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití 03 - Modified: 2024-04-03 09:00:00 - Feat.: - Title: Minulý rok požiadalo o predčasný dôchodok takmer 50-tisíc ľudí. Prečo je to také lákavé? 04 - Modified: 2024-03-15 13:33:55 - Feat.: - Title: Do penzie ľudí „vyhnali“ dve štedré valorizácie. Príde ďalšia vlna predčasných dôchodkov 05 - Modified: 2024-03-01 12:44:00 - Feat.: - Title: Potravinári môžu žiadať o odvodovú úľavu za marec. Rozšíril sa aj ich okruh
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 06:11