StoryEditor

Bránia mi stýkať sa s dieťaťom. Hľadám radu

24.04.2014, 09:10
„Čo mám robiť, keď mi otec dieťaťa bráni v styku s ním,“ pýta sa čitateľka HN Poradne. Manžel jej zakazuje vziať ho preč z domu. Máme pre ňu radu.

Ako čitateľke radí advokát Martin Hurtaj, pokiaľ nie sú rodičovské práva a povinnosti upravené právoplatným súdnym rozhodnutím, majú obaja rodičia rovnaké práva a povinností. Týka sa však osobnej starostlivosti o maloleté dieťa. "Ktorýkoľvek z rodičov môže mať dieťa v osobnej starostlivosti. Takže pokiaľ by otec dieťaťa prišiel napríklad s políciou a domáhal sa vrátenia dieťaťa, tak táto nemôže nijako zasiahnuť."

Rodičovská dohoda môže pomôcť

Problém je v tom, že takéto „kradnutie dieťaťa“ môže mať podľa advokáta obludné rozmery. „Napríklad rodič dieťa zoberie zo škôlky alebo zo školy, dokonca som mal prípad, kde rodič dieťa zobral priamo na zastávke, kde čakalo dieťa na autobus či dokonca priamo z náručia druhého rodiča. Rodič, ktorý má dieťa v starostlivosti tak dieťa izoluje od okolia, aby druhý rodič nemal možnosť dieťa zobrať," popisuje nám prípady zo svojej advokátskej praxe. Nech je príčina rozvratu manželstva kdekoľvek, takéto správanie môže a bude mať negatívny vplyv dieťa. Preto najlepšie je rodičovská dohoda, pokiaľ je samozrejme možná.

Súd rozhoduje od „stola“

Ako by teda naša čitateľka Anna mala postupovať? Martin Hurtaj jej odporúča obratom podať na súde návrh na rozvod manželstva a úpravu rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu. „Je dobré podať návrh na vydanie predbežného opatrenia na jeho zverenie dieťaťa, čo by mohlo situáciu výrazne ukľudniť. Dodávam však, že súd návrhu nemusí vyhovieť. Toto opatrenie vydáva len výnimočne, ak je to v záujme maloletého.“ Keďže súd o predbežnom opatrení rozhoduje „od stola“, tak je veľmi dôležité, aby sudca mal všetky informácie a bol presvedčený, že vydanie predbežného opatrenia je nevyhnutné.

Obráťte sa na úrad práce

Pokiaľ ste tak ešte neurobili tak súdu písomne podrobne opíšte správanie otca dieťaťa. „Ďalej je nevyhnutné o všetkých problémoch pravidelne informovať úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Požiadajte ich o pomoc. Ten môže napríklad predvolať oboch rodičov a snažiť sa o dohodu mechi nimi. „Tento úrad sú v podstate oči a uši súdu, ktorý práve prostredníctvom nich zisťuje všetko ohľadne maloletého dieťaťa," uzatvára advokát.

01 - Modified: 2006-04-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jágr prehral boj so žralokmi zo San Jose
01 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 02 - Modified: 2024-04-02 08:00:46 - Feat.: - Title: Slováček s Dádou Patrasovou išli s pravdou von. Rozvod riešili už dvakrát! Prečo sa nekonal? 03 - Modified: 2024-02-19 13:35:44 - Feat.: - Title: Pri rozvode riešili kurióznu požiadavku: Muž daroval žene obličku, pri rozvode si ju pýtal späť 04 - Modified: 2024-01-12 08:32:39 - Feat.: - Title: Futbalista Vladko Weiss ml. sa po rokoch rozviedol. Ako si rozdelili majetky? 05 - Modified: 2024-01-08 08:38:28 - Feat.: - Title: Zosnulý herec z Kobry 11, Christian Oliver: S manželkou čakali na vymodlené deti 11 rokov!
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 01:58