StoryEditor

Právny seriál: Máte v registri zlé údaje o firme? V takom prípade hrozí sankcia

02.07.2015, 20:00
Autor:
turtur
Prinášame vám novinky, ktoré v budúcnosti radikálne ovplyvnia procesy na súde.

Nesprávne či nepresné údaje v obchodnom registri majú dnes tisícky firiem. Hoci zákon za to ukladá aj sankcie, takmer nikto sa s nimi doteraz nestretol. Takýto stav sa čoskoro skončí. Vynúti si to nový kódex, Civilný mimosporový poriadok, ktorý vnesie do súdnej praxe množstvo zmien.
Jednou z nich sú aj konania o zosúladení údajov v obchodnom registri so skutočným stavom. Netransparentné údaje doteraz mohli niekomu vyhovovať. To sa však od roku 2016 definitívne skončí.


V obchodných vzťahoch upravuje nový kódex – Civilný mimosporový poriadok – dve oblasti. Sú to konania súvisiace s obchodným registrom a konania v niektorých veciach právnických osôb (firiem). Novým pravidlám však nejde o to, vyčerpávajúco a jednotne upraviť obe spomínané oblasti. Naopak, aj v budúcnosti bude platiť zákon o obchodnom registri a rovnako tak veci okolo obchodných spoločností bude aj naďalej riešiť prevažne Obchodný zákonník.
Nový kódex teda počíta s tým, že nové predpisy budú doterajšiu úpravu viac či menej len dopĺňať.


Snímka: Dreamstime

 Najdôležitejším princípom mimosporového konania je chrániť verejný záujem. Keďže však v tejto sfére pôjde prioritne o obchodné veci, väčšinu konaní súvisiacich so spoločnosťami nebude začínať súd preto, že mu to káže úradná povinnosť, ale výlučne na niečí návrh. 

Novinka oproti dnešnému stavu

Ku konaniam súvisiacim s obchodným registrom pribudne jedna novinka. K doterajším dvom konaniam (konanie o zápise údajov do obchodného registra a konanie o zosúladení údajov v registri so skutočnosťou) sa v budúcnosti priradí tretie, a to konanie o zrušenie zápisu údajov do obchodného registra. Takýto osobitný postup doposiaľ v právnej úprave nebol. Jeho doplnením do kódexu by sa mala najmä zvýšiť transparentnosť a aktuálnosť údajov v obchodnom registri.


V piatok si v Hospodárskych novinách môžete o tejto téme prečítať viac


Zosúladenie údajov

Cieľom konania o zosúladenie údajov v obchodnom registri je zladiť zápisy so skutočným stavom. Tento postup v podstate reaguje na situácie z praxe, keď niekomu ide o to začať takéto konanie, avšak nedokáže donútiť firmu, aby návrh podala ona sama. V takejto situácii môže byť napríklad spoločník obchodnej firmy, ktorý však v súčasnosti na takúto zmenu nemá „páky“.

Po novom budú môcť podať takýto návrh iba iné – nezapísané – osoby (fyzické alebo právnické), ktoré majú právny záujem na zosúladení zápisov v registri. Okruh navrhovateľov sa teda rozšíri. Je to preto, že firma zapísaná v registri môže podať klasický návrh na zmenu údajov kedykoľvek, pričom sama zodpovedá za ich aktuálnosť.
Súd však môže „vyvolať“ konanie aj bez návrhu, ak zistí chyby v zapísaných údajoch. Súdy a iné orgány, ak niečo zistia pri svojej činnosti, na nezhodu registrový súd vždy upozornia.

Postup pri zmene

Účastníkmi konania o zladení údajov sú navrhovateľ, zapísaná osoba a osoba, ktorej údaje sa majú zapísať do registra alebo sa majú z neho, naopak, vymazať. Zúčastniť sa na tom bude môcť každý, kto dokáže svoj právny záujem.

Aký je postup? Návrh na začatie konania doručí registrový súd účastníkom a vyzve ich, aby sa vyjadrili, či so zápisom údajov súhlasia, prípadne aby uviedli dôvody, ktoré mu bránia. Keďže zapísané firmy samy zodpovedajú za správnosť svojich údajov, po takomto zápise do registra ich neminie ani pokuta. Túto tzv. procesnú sankciu bude vymáhať Justičná pokladnica.
Okrem pokuty musí zapísaná osoba uhradiť aj súdny poplatok vo výške, v akej by zaplatila súdny poplatok za štandardný zápis údajov do registra.

Ako zápis zrušiť

Iné je to pri zrušení zápisu údajov. Týmto procesom sa budú odstraňovať nesprávne zápisy z materiálnej stránky, aj keď formálne môže ísť o správny zápis. Typickým príkladom je sfalšovanie podpisu. Formálne môžu byť všetky údaje o firme v poriadku, lebo v kolónke podpis nechýba, avšak je od nesprávnej osoby. Takýto zápis je za určitýchh okolností potrebné z registra odstrániť, pričom iné konanie odstrániť zápis neumožňuje.
Takéto konanie môže súd začať len na niečí návrh – podať ho môže ktokoľvek, kto má právny záujem na správnosti údajov, alebo ten, koho sa týkajú. V tomto prípade sú to najmä zapísaná osoba, jej spoločník alebo štatutár.
Tieto úkony však budú mať aj výnimky, keď zapísané údaje nebude možné zrušiť – bude to zápis údajov do registra pri založení právnickej osoby alebo zápis, na základe ktorého sa zlúčila či splynula s inou alebo sa rozdelila. 

Konania o právnických osobách

Všetky mimosporové konania týkajúce sa právnických osôb sú v tejto časti kódexu presne vymenované. Tie, ktoré tu nie sú, sa budú považovať za sporové. Nový zákon v podstate preberá doterajšiu úpravu. Avšak presným vymenovaním mimosporových konaní získate právnu istotu v tom, podľa čoho bude súd a účastníci postupovať.
Martin Šenkovič, advokát


                         Čo nájdete v piatok v právnom seriáli HN

Obchodné mimosporové konania 

neplatnosť obchodnej spoločnosti

vymenovanie, odvolanie a odmena likvidátora

zrušenie zápisu v obchodnom registri

 

Môžete si objednať pdf vydania HN (aktuálne v deň vyjdenia) cez SMS na váš mail  TU.

Staršie pdf vydania nájdete TU.

Odborný garant právneho projektu HN:
Martin Šenkovič, advokát
www.senkovic.com

 


Tému pripravili: Vladimír Turanský, Táňa Rundesová

01 - Modified: 2007-07-12 07:08:18 - Feat.: 0 - Title: Vandali rozzúrili Moskvu
01 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Expanzia LEXANTE pokračuje: Do tímu sa pridáva expertka na spotrebiteľské spory 02 - Modified: 2024-03-01 16:18:39 - Feat.: - Title: Odborníčka o premlčaní: Aj v nových učebniciach kriminalistiky sú mýty, že obete si znásilnenia vymýšľajú 03 - Modified: 2024-01-03 21:54:33 - Feat.: - Title: Argentínsky súd zastavil reformu pracovného práva prezidenta Mileia, obmedzuje štrajky a uľahčuje prepúšťanie 04 - Modified: 2023-12-23 08:55:35 - Feat.: - Title: Keď vláda obchádza vlastné pravidlá, obmedzuje sa diskusia. Právne prostredie je nestabilné, tvrdí politológ 05 - Modified: 2023-10-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Licenčné zmluvy v autorskom práve: Kľúč k ekonomickému využitiu autorských diel
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 05:57