StoryEditor

Brusel pritvrdzuje. Chce všetky informácie o vlastníkoch a schránkových firmách

30.05.2015, 04:16
​Prísnejšie pravidlá proti praniu špinavých peňazí a daňovým únikom. Prístup k údajom získajú aj novinári a mimovládne organizácie, odkazuje Brusel.

Nová smernica Európskej únie zavádza prísnejšie pravidlá proti praniu špinavých peňazí, daňovým únikom a financovaniu terorizmu.
„Mená konečných vlastníkov podnikov budú uvádzané v centrálnych registroch členských štátov, ktoré sa sprístupnia pre vnútroštátne orgány aj pre osoby s legitímnym záujmom, napríklad investigatívnych novinárov,“ hovorí sa v informácii, ktoré HN dostali z tlačového oddelenia Európskeho parlamentu.

Poslanci Európskeho parlamentu tiež schválili nové pravidlá umožňujúce jednoduchšie vystopovanie finančných transferov. Nové pravidlá musí slovenský parlament vniesť do našej legislatívy do dvoch rokov

„Fungovanie schránkových firiem a pranie špinavých peňazí je problémom politickej a podnikateľskej sféry nielen na Slovensku. Sprístupnenie údajov z obchodných registrov  o skutočných majiteľoch je správnym riešením v boji proti korupcii," uviedol náš europoslanec Branislav Škripek

Smernica zameraná na boj proti praniu špinavých peňazí (AMLD) po prvýkrát zaväzuje členské štáty k vytvoreniu centrálnych registrov, ktoré budú obsahovať informácie o skutočných vlastníkoch (tzv. beneficial owners) podnikateľských subjektov a iných právnických osôb zaregistrovaných na ich území. 
Schválený text smernice tiež ukladá bankám, audítorom, právnikom, realitným agentom, kasínam a ďalším entitám ohlasovaciu povinnosť v súvislosti s podozrivými transakciami svojich klientov.

Centrálne registre budú prístupné orgánom členských štátov a ich finančným spravodajským jednotkám, povinným subjektom (napríklad bankám uskutočňujúcim hĺbkovú kontrolu klienta v rámci opatrení povinnej starostlivosti vo vzťahu ku klientovi), ako aj verejnosti. 

Prístup k údajom dostanú mimovládky aj novinári

 Osoba alebo organizácia, ktorá má záujem o prístup k centrálnemu registru, napríklad investigatívny novinár alebo mimovládna organizácia, bude musieť preukázať „legitímny záujem" v súvislosti s podozrením na pranie špinavých peňazí, financovanie terorizmu a súvisiacimi predikatívnymi trestnými činmi, ako napríklad korupciou, daňovou trestnou činnosťou a podvodmi.

 Tieto osoby získajú prístup minimálne k menu, mesiacu a roku narodenia, štátnej príslušnosti a krajine pobytu konečného vlastníka a k informáciám o povahe a rozsahu ním držaného podielu. Obmedziť prístup k týmto informáciám budú môcť členské štáty v jednotlivých prípadoch iba za výnimočných okolností.

Politici si musia dať pozor

Text smernice stanovuje jasné pravidlá vzťahujúce sa na takzvané politicky exponované osoby, t.j. osoby, u ktorých existuje vyššie než obvyklé riziko korupčného správania z titulu nimi zastávanej politickej funkcie. Ide napríklad o hlavy štátov, predsedov vlád, ministrov a štátnych tajomníkov, sudcov najvyšších či ústavných súdov, poslancov parlamentu a ich rodinných príslušníkov.

Smernica ukladá členským štátom prijať v prípade obchodných vzťahov s politicky exponovanými osobami dodatočné opatrenia, zamerané okrem iného na zistenie zdroja majetku a zdroja finančných prostriedkov použitých v obchodných vzťahoch alebo transakciách s takýmito osobami.

Vystopovanie prevodov peňazí

Poslanci europarlamentu tiež schválili nariadenie o prevode finančných prostriedkov, ktorého cieľom je zvýšiť vystopovateľnosť platiteľov a príjemcov, ako aj ich majetku.

 Reakcie ďalších slovenských europoslancov

 „Pranie špinavých peňazí predstavuje reálnu hrozbu v existujúcom hospodárstve. Vytvorenie a fungovanie obchodných registrov umožni identifikáciu skutočného vlastníka podniku alebo obchodnej transakcie. Pri predchádzaní prianiu špinavých peňazí je najdôležitejší preventívny prístup, ktorý by mal byť cielený a primeraný," uviedla poslankyňa Monika Smolková

„Musíme urobiť všetky kroky, aby sme zamedzili praniu špinavých peňazí  a financovaniu terorizmu. Je spoločnou úlohou bezpečnostných a finančných orgánov, aby úzko spolupracovali a dochádzalo k včasnej výmene údajov," uviedol poslanec Ivan Štefanec

01 - Modified: 2007-06-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Realitné fondy, miláčik investorov
01 - Modified: 2022-03-16 14:53:21 - Feat.: - Title: Vstup Ukrajiny je šanca ako konečne zmeniť Európsku úniu 02 - Modified: 2021-11-21 12:59:00 - Feat.: - Title: Časť peňazí vyplatených schránkovým firmám sa zachránilo. Krajniak však nevie, v akom štádiu je ich záchrana 03 - Modified: 2021-11-03 19:42:17 - Feat.: - Title: Odvolávanie Krajniaka sa presúva na zajtra. Ficovi sa schôdza pozdávala trápna 04 - Modified: 2021-10-21 13:46:24 - Feat.: - Title: Štát mal poslať milióny schránkovým firmám, Ministerstvo práce sa bráni čestnými vyhláseniami 05 - Modified: 2021-09-07 13:40:49 - Feat.: - Title: Nezvyčajná liečba umením. Pacientom s traumou z pandémie nariaďujú návštevu múzea
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 19:44