StoryEditor

Rozbiehate biznis? Pozor na to, s kým obchodujete

11.10.2014, 11:49
Nie každá na prvý pohľad lukratívna zákazka je dobrá. Vyberajte si obchody, ktoré chcete realizovať a s akým budete robiť biznis.

Uzatvárate nový obchod a neviete, či váš obchodný partner bude dostatočne solídny? Ak chcete zistiť, či pre vaše podnikanie nie je rizikový, existujú možnosti, ako na to. 

Dôverujte, ale preverujte

Ako prezrádza Tomáš Mezírka, riaditeľ poisťovne Atradius, ktorá je zameraná na poistenie pohľadávok vo firmách, môžete si samozrejme objednať aj hospodársku informáciu na daného klienta od nejakej agentúry. „Istotu, že peniaze uvidíte, vám dá len poistenie alebo bezregresný faktoring. Odporučil by som si dávať pozor na partnerov, ktorí sľubujú výrazne neštandardné podmienky, zákazky či marže. Rovnako, ak si majiteľa preveríte na obchodnom registri a vyskočí vám u jeho mena päť zbankrotovaných firiem, tak by som mu asi tak nedôveroval.“ Zbystrite pozornosť tiež v prípade, ak niekto požaduje hneď vysoké objemy a dlhé splatnosti.

Najviac rizikové? Stavebníctvo

Najväčšie problémy sa aktuálne vyskytujú v stavebníctve a s tým súvisiacich odboroch, doprave a ocele. Zvýšené riziko je v strojárstve. „Naopak ako najmenej problematické vnímame odvetvie elektroniky a čiastočne potraviny. Čím rizikovejšie je odvetvie, tým dlhšie sú štandardne požadované splatnosti a naopak,“ objasňuje Tomáš Mezírka.

Komunikujte hlavne písomne

Čo robiť, ak vám firma mešká so zaplatením faktúr už viac ako mesiac? V každom prípade, ak je pohľadávka po splatnosti mesiac, tak už mali mať minimálne dve písomné upomienky. „Osobne už by som im telefonoval každý deň. Odporúčam teda aspoň jednu upomienku, ktorú doplňte telefonátmi či návštevou dlžníka. Ak to nebude zaplatené, okamžite je vhodné začať problém riešiť cez tretiu osobu. Funguje tam psychologický efekt,“ odporúča Tomáš Mezírka.

A samozrejme, zastavte obchodovanie, aby ste si zbytočne nezvýšili pohľadávky. U ďalších klientov riaditeľ poisťovne odporúča ešte pred splatnosťou zavolať dlžníkovi, či dodávka bola v poriadku a eviduje faktúru a splatnosť, potvrdiť si že bude uhradené v deň splatnosti. Ak tomu tak nebude, obratom by ste mali začať konať.


Čo robiť, aby ste sa vyhli neuhradeniu vašich faktúr:
– získajte čo najviac informácií o svojom obchodnom partnerovi
– overte si údaje o jeho firme v obchodnom registri
– skontrolujte, či nemá dlhy v zdravotnej či Sociálnej poisťovni
– pozrite sa do registra insolvencií (preverte si väzbu spoločníkov či konateľov na prípadné iné firmy)
– dajte si svojich odberateľov poistiť, kde riziko nezaplatenia preberie na seba poisťovňa
– pripravte si dobré prvotné podklady, teda zmluvy a objednávky
– myslite na to, že Obchodný zákonník od februára minulého roka stanovil maximálnu lehotu splatnosti faktúr na 60 dní
– ak obchodujete s vyššími územnými celkami, obcami či štátnymi orgánmi, platí len 30-dňová lehota splatnosti
Zdroj: Poisťovňa Atradius

01 - Modified: 2006-11-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Samsung dostane obchvat
01 - Modified: 2024-04-17 14:24:58 - Feat.: - Title: Ukrajina ide riešiť svoj obrovský dlh. Okupované oblasti tvoria až deväť percent jej predvojnového HDP 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 04 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 05 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 03:01