StoryEditor

Top trend roka 2013 v dizajne je šetrenie

13.03.2013, 23:00
HN sa spýtali slovenských dizajnérov, čo je aktuálne "in" v zariaďovaní bytových interiérov.

Najpoužívanejším v súčasnosti je jednoduchý, multifunkčný štýl, ktorý ponúka nápaditosť a dokonalosť materiálov. V blízkej budúcnosti môžeme očakávať ešte väčšiu jednoduchosť dizajnu a splynutie s prostredím, v ktorom sa priestor nachádza. Sú to ľahké a čisté línie.

Do popredia sa dostávajú prvotriedne textílie, kameň, dyha, sklo a 3D materiály, ktorých sa máte chuť dotýkať.

 

Striktne geometrické tvary nahrádzajú organické tvary, ergonomické a maximálne využiteľné prvky.

Už aj na slovenskom trhu badať masové rozšírenie prvkov a materiálov, ktoré donedávna patrili do kategórie luxusu. Ide napríklad o kožou čalúnené postele, krištáľové lustre alebo klasický nábytok, ktorý sa používa iba ako akcent v minimalistickom interiéri.

Medzi požiadavkami sa čoraz častejšie objavuje spájanie interiéru a myšlienok. Celý priestor bude naprogramovaný tak, aby ladil s emóciami. Pôjde o hru svetiel na stenách a splynutie s prírodou pri milovníkoch prírody, alebo, naopak, s mestom pre tých, ktorý si vychutnávajú život v meste. 

LED technológia sa tlačí už aj do interiéru. Bez štrbinového osvetlenia, či už v sadrokartóne alebo na nábytku, si dnes moderný interiér vieme predstaviť ťažko.

Dlhšie obdobie sú „in“ tapety, ich kombinácie buď v rôznych farebných odtieňoch, alebo vzoroch v rovnakom odtieni farby. Tento rok sa budeme uberať najmä smerom k pásovým vzorom a ich farebnej kombinácii.  Začína sa upúšťať od vysokolesklých plôch, hlási sa návrat prírodného výrazu interiéru.

Verejnosť čoraz častejšie vyhľadáva atypické úpravy stien, či už s drahými tapetami, umeleckými stierkami, alebo obkladovými materiálmi na báze dreva, kože, keramiky alebo kameňa.

Doplnky a ich kombinácie hrajú špecifickú rolu. Ide prevažne o kombináciu starého a nového. Staré veci takto dostávajú nový rozmer, účel aj využitie.

Interiérový dizajn je v posledných dňoch čoraz viac podmienený aj ekonomickej situácii vo svete. Zákazníci, ktorí pred pár rokmi radi investovali do drahých a kvalitných interiérov, v dnešných dňoch viac zvažujú a vyberajú, ktorú alternatívu si vybrať.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 19:32