StoryEditor

Bill Ackman. Investor, ktorému radil rybár

11.03.2013, 23:00
americký investor a hedžový manažér

Dvanásť miliárd dolárov. To je hodnota hedžového fondu, ktorý vedie Bill Ackman, zakladateľ a výkonný riaditeľ spoločnosti Pershing Square Capital Management. Aj keď sa fondu darí, dnes 46-ročný Ackman má medzi investormi dosť nepriateľov, kvôli jeho obchodným praktikám. Dokonca čelil i niekoľkým obvineniam.

Možno preto, aby im dokázal, že je lepší než oni, často si najíma za analytikov ľudí z nefinančného prostredia. Radiť si nechal napríklad od bývalého rybára či bývalého tenisového profesionála.

Úspech cez Rockefellera
Ackman začal podnikať hneď po ukončení štúdií na Harvarde v roku 1992. So spolužiakom založili malú investičnú firmu Gotham Partners. Meno si získali až ponukou na kúpu Rockefellerovho centra. Kúpiť sa im ho síce nepodarilo, no čoskoro začali do ich Gotham Partners prúdiť investori. V roku 1998 už spravovali vyše 500 miliónov dolárov.

Tento jeho prvý hedžový fond však zanikol o štyri roky neskôr, keď Ackman stavil peniaze na spoločnosť spravujúcu golfové ihriská. Investorom sa to nepáčilo a žiadali svoje peniaze späť. Dokonca firmu vyšetrovali kvôli nekalým obchodným praktikám, no Ackman vyviazol bez obvinení. 

Kým sa Gotham Partners súdili s investormi, Ackman urobil ďalšiu veľkú stávku. Tentoraz proti spoločnosti MBIA, najväčšiemu poisťovateľovi dlhopisov. Nakúpil swapy úverového zlyhania proti tejto spoločnosti a vydal o nej správu, kde spochybnil jej hodnotenie trojité A. Vyzval ju, aby oddelila svoju divíziu poisťovania dlhopisov a divíziu poisťovania komunálnych dlhopisov. Argumentoval tým, že CDS za miliardy dolárov MBIA predala za rôzne hypotekárne záložné CDO, kde videl veľký problém. Síce upozorňoval na možné problémy spoločnosti MBIA v budúcnosti, jeho správa bola sporná a nikto ho nepočúval, ukázala sa však ako správna. Spoločnosť sa uprostred finančnej krízy začala rozpadať a Ackman zarobil pekný balík peňazí.

Miliardový fond
Pershing Square Capital Management Bill Ackman založil po odchode z Gotham Partners v roku 2004. Rok na to sa mu podarilo kúpiť významný podiel v americkej sieti rýchleho občerstvenie Wendy´s International, ktorú donútil vzdať sa ich pridruženého reťazca Tim Horton, predávajúceho šišky. Takto sa mu podarilo pre investorov získať 670 miliónov dolárov. Následne, keď Ackman so ziskom predal všetky svoje zvyšné podiely tejto siete rýchleho občerstvenia, sa cena akcií Wendy´s zrútila. Kým spoločnosť kritizovala za tento neúspech Ackmana, on obvinil z neschopnosti jej nové vedenie.

V decembri 2007 Pershing Square Capital Management získala nákupom akcií a derivátov 10-percentný podiel v spoločnosti Target Corporation, v hodnote 4,2 miliardy dolárov. V roku 2010 vlastnil napríklad aj 38-percentný podiel v spoločnosti Borders Group.

Súboj hedžových titanov
Bill Ackman sa naposledy zviditeľnil „útokmi“ na spoločnosť Herbalife. Vyhlásil o nej totiž, že je to nelegálna pyramídová schéma. „Táto spoločnosť v skutočnosti viac profituje zo svojich predajcov ako zo skutočného predaja produktov,“ povedal Ackman. Jeho spoločnosť preto predala nakrátko akcie Herbalifu v objeme 1 miliardy dolárov. Vyhláseniami a predajom akcií však postavil proti sebe ďalších úspešných hedžových manažérov – Daniela Loeba a Carla Icahna, ktorý naopak akcie Herbalifu nakúpili. V predchádzajúcom dueli Loeb verzus Ackman, o spoločnosť JC Penny, zvíťazil podľa analytika Jána Beňáka zo spoločnosti Trim Broker Loeb.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 07:23