StoryEditor

Perpetuum mobile v investíciách? Hlúposť

12.01.2015, 23:01
Naši rodičia žili s vkladnou knižkou a sporožírom, hovorí pre HN analytik Fincentra Peter Világi.

Ako by sa bežný spotrebiteľ s obvyklým rozpočtom mal rozhodnúť, kam investovať?
Všetko by malo vychádzať zo základnej finančnej rezervy, pri ktorej nie je dôležitý výnos, ale rýchla dostupnosť peňazí. Čo je ideálne na vykrytie dlhšej práceneschopnosti, nákladov na opravu pokazeného auta alebo výpadku príjmu pri strate zamestnania. Vhodným produktom na tento účel je vkladový účet v banke. Na druhom konci je dlhodobé sporenie na dôchodok. Tu majú potenciál najvyššieho výnosu akciové fondy. Odporúčal by som voliť fondy s globálnym zameraním. Tým pádom má portfólio manažér fondu  voľné ruky pri výbere trhov s najväčším rastovým potenciálom. A všetko medzi tým je strednodobé sporenie či investovanie na rôzne účely ako rekonštrukcia bývania, na ktoré sa dá využiť stavebné sporenie.

Ktorých chýb sa bežní spotrebitelia pri investovaní dopúšťajú?
Ak hovoríme o sporení, tak momentálne vnímam ako najväčšie riziko do budúcnosti to, že si zhruba 60 percent ľudí nesporí na dôchodok. Hlavne živnostníci s minimálnymi odvodmi by si mali sporiť čo najviac, pretože ich čaká veľmi nízka penzia. Okrem toho sa musíme pripraviť na demografickú krízu. Nikto nevie, ako budú vyzerať dôchodky z prvého piliera, ale určite nebudú také štedré, ako sú dnes. A druhý pilier to nezachráni, pretože odvody pripisované na súkromné účty sa znížili a mnoho ľudí si navyše zvolilo konzervatívne fondy, ktorých výnosy im nebudú stačiť na slušnú penziu.

Z toho vyplýva, že ľudia zrejme nezvládajú samotný výber finančných produktov…
Väčšina klientov nie. Začínajú od nesprávneho konca. Nestanovia si cieľ, ktorý chcú dosiahnuť, len si rovno kúpia nejaký produkt. Začnú investovať 30 eur do nejakého fondu a ani nevedia, čo by mali očakávať na konci. Povedzte si, kedy chcete ísť do penzie, koľko peňazí budete v tom čase potrebovať, koľko si môžete dovoliť dnes na tento účel odkladať a potom hľadajte finančný produkt, ktorým sa tento cieľ dá naplniť - aký typ investície si vybrať.


Čo dnes nájdete v prílohe Investor na tému Ako a kam investovať svoje peniaze

- rozhovor s analytikom Fincentra Petrom Világim o tom, ako a kde sporiť
- rady odborníkov, kam investovať rôzne finančné obnosy
- zaujímavosti a fakty o sporení v druhom dôchodkovom pilieri

Špecializovanú prílohu nájdete v dnešných tlačených HN.
Alebo si môžete jednoducho objednať pdf vydanie (aktuálne v deň vyjdenia, t. j. v utorok 13. januára 2015) cez SMS na váš mail TU.

Staršie čísla HN v pdf formáte na stiahnutie nájdete tu.

Celý rozhovor s analytikom Fincentra Petrom Világim nájdete tu.
Rady odborníkov, kam investovať rôzne finančné obnosy, nájdete tu.
Zaujímavosti a fakty o sporení v druhom dôchodkovom pilieri nájdete tu a tu.

01 - Modified: 2007-02-13 14:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kosovo by sa nemalo riešiť bez Srbov, tvrdí Urbáni
01 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 09:59:31 - Feat.: - Title: Investičná divízia Svetovej banky plánuje na Ukrajine veľké investície za takmer dve miliardy dolárov 04 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 05 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 21:19