StoryEditor

Zadĺžiť sa na dovolenku? Len ak máte istotu, že to splatíte

13.06.2015, 13:00
Autor:
run, redrun, red
Pri plánovaní dovolenky rátajte okrem priamych nákladov aj s finančnou rezervou do sto percent. Vybrali sme za vás prehľad položiek, na čo nezabudnúť.

Hoci pri plánovaní dovoleniek vieme prižmúriť oči nad cenou, zadlžovať by sme sa na ňu bezdôvodne nemali. Určite nie v prípadoch, keď si nie sme istí, za aké dlhé obdobie pôžičku na ňu splatíme.

„Dovolenku by sme určite nemali vyberať len podľa fotiek hotela v katalógu. Všímať si treba tamojšiu bezpečnosť a krajiny, a hlavne myslieť na ochranu vlastnej bezpečnosti aj batožiny. Finančne je potrebné naplánovať pobyt do detailov, kde zohľadníme všetky potenciálne riziká,“ radí Darina Huttová, generálna tajomníčka Asociácie finančných sprostredkovateľov a finančných poradcov.

Počítajte aj s rezervou

Prvá a základná rada znie, naplánujte si len takú dovolenku, na akú máte.

„Už pri plánovaní dovolenky je potrebné zohľadňovať svoje finančné možnosti. To znamená, finančne by ste mali byť schopní pokryť nielen všetky náklady na dovolenku, ale mala by vám zostať aj finančná rezerva, a to až do výšky 100 percent nákladov,“ hovorí Huttová.

Ide teda nielen o náklady na cestu a ubytovanie počas dovolenky, prípadne vreckové, ale aj možné náklady na dopravu, ubytovanie či zdravotné ošetrenie v prípade neočakávaných udalostí. „Určite nie je dobré sa zadlžovať kvôli dovolenke, ak si nie ste istí, či v budúcnosti pôžičku splatíte bez problémov. Radšej takúto finančne nákladnejšiu dovolenku odložte na obdobie, keď budete takýmito prostriedkami disponovať.“ Alternatívou môže byť lacnejšia domáca dovolenka.

Bez poistenia ani na krok

Bez ohľadu na to, či ide o domácu, či o zahraničnú dovolenku, poistenie už treba brať ako nevyhnutnosť. „Nikdy neviete, k akým nečakaným udalostiam môže dôjsť,“ pripomína expertka.
Hoci si mnohí zamieňajú zdravotné poistenie za cestovné, nie je to to isté. Zdravotné poistenie nekryje prípady, ak sa vám stratí batožina, prípadne vám na dovolenke ukradnú iné cennosti.

Cestovné a zdravotné poistenie je podľa Huttovej lepšie konzultovať pred cestou s cestovnou kanceláriou, ale aj s finančným agentom, ktorý vám dokáže podľa vašich potrieb a vzhľadom na charakter cesty a poistenie ponúknuť potrebné zabezpečenie.

Preverte si, čo poistenie kryje

Máte radi adrenalínové športy, trpíte vážnejšou chorobou či idete do krajín so zvýšeným rizikom rôznych chorôb? Aj na to by ste mali myslieť pri uzatváraní zdravotného poistenia počas dovolenky. Kryť by vám malo všetky potenciálne riziká.

„Poistka má kryť náklady na ochranu pre prípad potreby lekárskeho ošetrenia, úrazu, ale aj smrti a potreby prevozu ostatkov z cudziny domov, ak dôjde k úmrtiu (repatriácia),“ konštatuje Huttová. Preto si preverte rozsah krytia aj výluky z poistenia, teda čo poistenie nekryje. Napríklad, či ošetrenie viac ako jedného zuba už nebudete platiť z vlastného vrecka.

„Podobne, ak máte uzatvorené  životné a úrazové poistenie, ešte pred cestou si priamo v poisťovni či u finančného agenta preverte rozsah krytia aj výluk,“ upozorňuje. Ak sa chystáte na túry aj po Slovensku, uzavrieť by ste mali osobitné poistenie pre prípad využitia horskej záchrannej služby pri úraze alebo usmrtení.

Buďte v obraze

Vyberať dovolenkovú destináciu by ste mali nie len podľa fotografií v katalógu, ale skontrolovať by ste mali aj bezpečnosť krajiny a lokality. Dôležité je prezrieť si web ministerstva zahraničných vecí o odporúčaniach cestovania do jednotlivých destinácií. Ak ministerstvo neodporučí vycestovať, poisťovňa vám odmietne poistné plnenie, ak ste tam išli. Podobne ak ministerstvo neodporúča cestovať do vnútrozemia krajiny, ale zákaz sa nevzťahuje na letoviská, poisťovňa vám v prípade nečakaných udalostí, ako teroristického útoku, násilia a podobne, poskytne poistné plnenie len vtedy, ak k poistnej udalosti došlo v letovisku, nie mimo neho.   

V kurze s kurzom

Idete do krajiny, kde platí iná mena než na Slovensku? Už vopred si zistite, aké sú tam možnosti výmeny valuty. Napríklad, či je tam dostatočná sieť bankomatov, prípadne aké sú manipulačné poplatky za výber.

„V niektorých dovolenkových destináciách platí zákaz vývozu tamojšej meny, preto si treba premyslieť, koľko peňazí budete vymieňať. Často je výhodnejšie využiť radšej bankomatovú kartu pri platení v obchodoch a vyberať peniaze až z tamojších bankomatov,“ konštatuje Huttová.

Čakali ste iné? Reklamujte!

Vyberiete si z katalógu izbu s výhľadom na more, v cestovke vám sľúbia prvotriedne služby a v turistickom rezorte vás čaká kutica s výhľadom na stavenisko, podlaha plná mravcov a delegát, ktorý nie je ochotný to s vami riešiť? Cestovná kancelária má dodať to, čo bolo predmetom ponuky, inak máte právo sa sťažovať.

Cestovná kancelária má sťažnosť vyriešiť do 30 dní, v zložitejších prípadoch do 30 dní oznámiť, ako sťažnosť bude riešiť a definitívne ju vyriešiť do 60 dní. To je lehota väčšinou presahujúca trvanie pobytu. Bez ohľadu na to musí byť zabezpečená čistota a hygiena ubytovania. Dôvodom na sťažnosť a požadovanie náhrady škody je určite hmyz v hromadnom výskyte, špinavá posteľná bielizeň či napríklad neupratané izby.

Nech vás krach cestovky nezruinuje

Horšie je, ak máte zbalené kufre, neviete sa dočkať dovolenky, no tesne pred príchodom či dokonca pri príchode do letoviska sa dozviete, že cestovná kancelária skrachovala. A hotel vás z dôvodu jej neuhradenia peňazí odmietne ubytovať.

Vymáhanie škôd z krachu je zdĺhavý proces. Treba byť pripraveným na to, že si náhradné ubytovanie a návrat domov budete musieť zabezpečiť z vlastných prostriedkov. Obzvlášť potrebné je myslieť na deti, ktoré s vami cestujú a potrebujú opateru. Nevyhnutné je tak mať pri sebe dostatočnú peňažnú rezervu na úhradu neočakávaných nákladov. Ešte pred cestou si zadovážte kontakt na slovenský zastupiteľský úrad najbližší k danej destinácii. Ten napomôže pri riešení situácie minimálne organizačnými radami.

„Je potrebné sa pripraviť aj na vymáhanie náhrady za krach cestovky po návrate domov, ktoré sú časovo náročné. Navyše aj poistenie cestovných kancelárií pred krachom nemusí byť dostatočné pre náhradu poškodeného,“ hovorí expertka.

Rada na záver tak znie: ak nemáte dobré referencie na cestovnú kanceláriu od priateľov, vyberajte si radšej osvedčenú a s tradíciou.

01 - Modified: 2007-06-23 14:29:51 - Feat.: 0 - Title: Českobudějovičtí volejbalisté Ligu mistrů zahájí doma s Cuneem
01 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov 04 - Modified: 2024-04-12 16:22:30 - Feat.: - Title: Euro sa dostalo na tohtoročné minimum 05 - Modified: 2024-04-12 14:51:11 - Feat.: - Title: Euro kleslo na päťmesačné minimum kvôli vyhliadkam na znižovanie úrokov v eurozóne
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 04:15