StoryEditor

Pôžička rodine? Choďte na to s rozumom

22.08.2014, 06:56
Ak ste sa rozhodli požičať peniaze rodine, majte sa na pozore. Rodina si síce má pomáhať, ale urobte to tak, aby ste si ochránili vlastné financie.

Na začiatok postačí, aby ste uzatvorili medzi sebou písomnú zmluvu, na ktorej sa budú nachádzať notársky osvedčené podpisy oboch zmluvných strán, aj keď to zákon nevyžaduje. Neskôr, v prípadnom konaní pred súdom, ak by si váš príbuzný záväzok neplnil, vyhnete sa prípadnému spochybneniu pôžičky. Môžete na to využiť aj Občiansky zákonník, aby sa zvýšila vaša miera istoty na dosiahnutie plnenia. Napríklad záložnú zmluvu, zábezpeku, uznanie dlhu, či zmluvnú pokutu. 

Zmluvu spíšte u notára

Zmluva o pôžičke môže byť uzatvorená aj ústne. Ako hovorí notár Peter Danczi z notárskeho úradu v Nových Zámkoch,  vhodné je v nej uviesť výšku sumy, ktorá sa požičiava, termín a spôsob splatenia a prípadné úroky. Prí ústnej zmluve sa však tieto dohodnuté podmienky obtiažne dokazujú. „Preto sa často spisujú zmluvy o pôžičke v písomnej forme, prípadne dlžník vyhotoví o uzatvorení ústnej zmluvy aspoň písomné potvrdenie. Podpisy osvedčené nemusia byť, avšak v prípade, ak budú, zaniká potreba dokazovať v prípade sporu, že dlžník zmluvu skutočne podpísal."  

Najvyššou možnou formou, aká je pri uzatvorení zmluvy, je notárska zápisnica, pričom práve pri pôžičkách sa často využíva. Do nej možno uviesť súhlas dlžníka s priamou vykonateľnosťou, a tak vy ako veriteľ získate istotu, že v prípade nesplácania dlhu môžete požiadať priamo exekúciu jeho majetku. To všetko bez zdĺhavých a finačne nákladných súdnych konaní. 

Ako vymôcť späť peniaze

Požičali ste už pred pár rokmi susedovi či kolegovi peniaze a odvtedy ste ich už nevideli? Už pri poskytovaní pôžičky je nutné myslieť na vhodné zabezpečenie vašej pohľadávky ako veriteľa. Najčastejším spôsobom je zriadenie záložného práva na majetok dlžníka. Môže ísť o nehnuteľnosť, ale aj o hnuteľné veci, práva, iné majetkové hodnoty a podobne. „Pri zriadení záložného práva na hnuteľné veci, napríklad na auto dlžníka, je možná dokonca aj dohoda, že dlžník bude naďalej vozidlo užívať a záložné právo bude zaregistrované v Notárskom centrálnom registri záložných práv. Pri záložných právach má veriteľ jednoduchý spôsob, ako speňažiť majetok dlžníka a dlžník na druhej strane zas určitú ochranu svojich práv,“ tvrdí Peter Danczi.  

Ďalšou možnosťou, aj keď v osobných pôžičkách nie veľmi využívanou, je ručenie treťou osobou. Najlepšia je však obvykle kombinácia niekoľkých možností. Napríklad notárska zápisnica s exekučným titulom a k tomu zmluva o zriadení záložného práva. Veriteľ si tak môže vybrať, akým spôsobom sa bude chcieť dostať k svojim peniazom.


Preverte si, komu požičiavate peniaze:

Nepožičiavajte niekomu, koho (dobre) nepoznáte.
Nepožičiavajte peniaze, ktoré sami potrebujete alebo ak máte sami problémy s dlhmi.
Osobu dôkladne preverte – rozprávajte sa o jeho schopnosti vrátiť vám peniaze späť.
Podmienky a termíny si určite písomne zmluvou, napríklad zmluvou o pôžičke, v prítomnosti notára.
Odložte si doklad o prevode peňazí z banky, nevyplácajte financie v hotovosti..
Pri problémoch komunikujte s dlžníkom a hľadajte riešenie, súd by mal byť krajnou možnosťou.

Čo robiť, ak si naopak chcete požičať:

Výhodou je, ak máte blízkych, ktorí sú vám ochotní požičať s menšími úrokmi a voľnejším splátkovým kalendárom.
Zvážte vopred všetky finančné možnosti a nutnosť pôžičky od známych.
Dôkladne zvážte svoje možnosti peniaze vrátiť do určitého času.
Akonáhle z príjmov odčítate výdavky vrátane splátok, mala by vám zostať nejaká rezerva pre nečakané výdavky
Nesľubujte, čo nemôžete splniť, komunikujte otvorene.
Navrhnite upravenie podmienok zmluvne, na papieri. 
Ak máte problémy, komunikujte s veriteľom a informujte ho, ako situáciu riešite.

Zdroj: Partners Group SK

01 - Modified: 2007-06-22 04:55:28 - Feat.: 0 - Title: Ako to vidí Juraj Široký
01 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 02 - Modified: 2024-04-23 06:51:33 - Feat.: - Title: Štát hospodáril nad očakávania. V Únii však stále patríme k hriešnikom, pripísali sme si smutné prvenstvo 03 - Modified: 2024-04-22 07:05:25 - Feat.: - Title: Schodok v štátnej kase za vlaňajšok pozitívne prekvapil. Trvalé rozpočtové výdavky však zvýšili tri efekty 04 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 05 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 05:58