StoryEditor

Export žiada vytrvalosť a trpezlivosť

26.07.2004, 00:00

Na Slovensku vie výrobca oceľových smaltovaných vaní a sprchovacích mís, spoločnosť Festap, umiestniť maximálne 10 percent produkcie. Vyváža do štrnástich krajín západnej a strednej Európy, ale i stredného východu. Ruska a Ukrajiny smeruje viac než polovica jeho produkcie. "Úspech na zahraničných trhoch je predovšetkým vec kvality výrobkov, primeranej ceny, vytrvalosti, nekonečnej trpezlivosti a marketingových aktivít," uviedol pre HN konateľ spoločnosti Martin Moravčík. Ďalšou podmienkou uplatnenia na teritóriu Európskej únie je byť vlastníkom trhu s napojením na príslušné obchodné reťazce. Tento hendikep podľa neho pretrváva aj po vstupe do únie.
Spoločnosť SLZ Chémia Hnúšťa sa zameriava na chemickú výrobu a produkciu špeciálnej techniky na zabezpečenie individuálnej a kolektívnej ochrany. Za prvý polrok tohto roka vyviezla až 89,7 percenta výrobkov na trhy Nemecka, Poľska, Česka, Estónska, Maďarska, ako aj Rumunska. Rozhodujúcou komoditou exportu je drevné uhlie. Uviedla pre HN výkonná riaditeľka firmy Jaroslava Maceková. Zhruba osemročná spolupráca s krajinami Európskej únie sa podpísala najmä na prispôsobení spoločnosti požiadavkám zákazníka v kvalite produkcie, logistike dodávok či v ochrane spotrebiteľa. Cieľom spoločnosti do budúcnosti je okrem iného presadiť sa so svojou produkciou aj v tretích krajinách mimo EÚ.
Humenská Mliekareň exportuje najmä tvrdé syry eidamského typu a moravský blok na trhy USA, Holandska, Belgicka, Poľska a Maďarska. Vývozom sa podľa jej generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva Jozefa Hurného snaží okrem iného riešiť prebytok mlieka na slovenskom trhu, ale aj tvrdú politiku obchodných reťazcov na Slovensku. Firma má zhruba desaťročné exportné skúsenosti. V zahraničí umiestňuje asi 20 percent celkovej výroby. "Som presvedčený, že slovenské mliekarenské výrobky majú pre export potrebnú kvalitu. Náš úspech však stojí na tom, či sa budeme vedieť zmestiť do ceny, ktorú Európa akceptuje," dopĺňa Hurný.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 17:24