StoryEditor

Ozdravenie firmy? Reštrukturalizácia môže pomôcť. Aj nemusí

07.05.2015, 15:40
Autor:
run, redrun, red
Reštrukturalizovať podnik je dobrý nápad. Nastavené podmienky však treba stopercentne dodržať, aby sa vylúčili ďalšie zlyhania manažmentu.

Zákon pozná tri základné spôsoby riešenia úpadku: formálnu a neformálnu reštrukturalizáciu a konkurz. Pri neformálnej reštrukturalizácii ide o dohodu rozhodujúcich veriteľov, ktorí riešia úpadok firmy mimo zákonného procesu. Pri formálnej reštrukturalizácii ide o proces prebiehajúci v rámci zákona o konkurze a reštrukturalizácii a to isté prebieha aj pri konkurze.

Pozrite sa očami odborníčky, ako prebiehajú jednotlivé fázy reštrukturalizácie.

Začiatok procesu: dlžník je v platobnej neschopnosti

Ak dlžníkovi hrozí úpadok alebo už je v úpadku, môže poveriť správcu vypracovaním reštrukturalizačného posudku, aby zistil, či sa naplnili podmienky na reštrukturalizáciu. Ide o diskrétnu fázu – správca musí o všetkých krokoch zachovávať mlčanlivosť.

Vypracovanie reštrukturalizačného posudku

Dlžník musí byť správcovi nápomocný pri tvorbe posudku. Správca ho musí spracovať nestranne a s odbornou starostlivosťou. Súčasťou by malo byť posúdenie transakcií s konfliktom záujmu.  
Posudok predstavuje hodnotenie správcu, či sú splnené predpoklady pre reštrukturalizáciu, pričom hodnotenia vychádzajú z obchodnej a finančnej situácie. Pri spracúvaní správca uskutočňuje test podnikania, test úpadku, test zachovania podstatnej časti prevádzky podniku, test lepšieho uspokojenia veriteľov než v konkurze. Súčasťou posudku sú aj návrhy, ako uskutočniť reštrukturalizáciu. Zákon neupravuje lehotu na spracovanie posudku. Správca zodpovedá za jeho vypracovanie, ako aj za škodu  spôsobenú tým, že reštrukturalizáciu odporučil alebo neodporučil.

Posúdenie súdom

Na súd sa predkladá návrh na povolenie reštrukturalizácie. Ak súd zistí, že návrh obsahuje všetko, čo predpisuje zákon, má 15-dňovú lehotu na rozhodnutie o začatí konania, prípadne návrh odmietne, ak v ňom niečo chýba.

Začatie a povolenie reštrukturalizácie

Ak dlžník splní všetky podmienky, súd rozhodne a informuje firmu o začatí reštrukturalizačného konania, pričom toto uznesenie zverejní v Obchodnom vestníku.
Ak sa splnia predpoklady, aby súd povolil reštrukturalizáciu, najneskôr do 30 dní od začatia konania vydá uznesenie o jej povolení. Inak by reštrukturalizačné konanie v rovnakej lehote zastavil.
Súd povolí reštrukturalizáciu, ak má posudok všetky náležitosti a ak ho vypracoval správca z predpísaného zoznamu správcov.
V uznesení o povolení reštrukturalizácie súd určí správcu, vyzve veriteľov, aby načas prihlásili svoje pohľadávky, určí rozsah úkonov pre dlžníka a veriteľov poučí o následkoch nesprávneho konania. Do funkcie správcu stanoví správcu – autora posudku, uznesenie zverejní vo vestníku.

Prihlasovanie pohľadávok veriteľov

Veritelia môžu podávať prihlášky pohľadávok 30 dní od povolenia reštrukturalizácie. Správca má 10 dní, aby zostavil ich zoznam a 30 dní na popretie pohľadávok, pričom lehota na popretie plynie od uplynutia lehoty na prihlasovanie pohľadávok.
Ak sa veriteľ neprihlási, jeho právo vymáhať pohľadávky voči dlžníkovi v prípade schválenia reštrukturalizačného plánu zaniká. 

Veriteľský výbor

Na schôdzi veriteľov zvolanej do 30 dní od povolenia reštrukturalizácie sa zvolí veriteľský výbor obvykle z veriteľov s najvyšším počtom hlasov alebo s najvyššou pohľadávkou. Výbor dbá na čo najvyššie uspokojenie veriteľov. Pomer medzi zabezpečenými a nezabezpečenými veriteľmi vo výbore má byť vyrovnaný. Počas reštrukturalizačného konania súd vykonáva nad činnosťou dlžníka, správcu a veriteľských orgánov dohľad. Ak zistí porušenia uvedené v zákone, zastaví konanie, začne konkurzné konanie a vyhlási na majetok dlžníka konkurz (tzv. konverzné uznesenie).

Reštrukturalizačný plán

Upravuje vznik, zánik a zmenu práv a záväzkov, rozsah a spôsob ich uspokojenia. Reštrukturalizačný plán má dve časti: prvá je opisná, druhá je záväzná časť plánu. Na vypracovanie plánu má dlžník 90 dní od povolenia reštrukturalizácie(plus možné predĺženie o 60 dní).

Schválenie reštrukturalizačného plánu

Plán najprv veriteľský výbor pripomienkuje. Dlžník má na zapracovanie pripomienok 15 dní. Nato sa posúva na schválenie všetkým veriteľom. Jednotliví účastníci hlasujú podľa zaradenia do skupín určených v pláne (skupina zabezpečených veriteľov, skupina nezabezpečených veriteľov atď.). Na schválenie je potrebná nadpolovičná väčšina hlasov a skupín.
Každý účastník plánu má právo najneskôr siedmy deň pred konaním schvaľovacej schôdze písomne požiadať predkladateľa plánu prostredníctvom správcu o vysvetlenie, ale aj o zaradenie svojej pohľadávky do inej skupiny, než ju zaradil predkladateľ. To v prípade, že zaradenie jeho pohľadávky do skupiny nezodpovedá kritériám uvedeným v opisnej časti plánu. V žiadosti sa môže domáhať zmeny plánu v zákonom vymedzených veciach. Ide o to, že sa tu veriteľovi vytvára priestor, aby sa napríklad dostal do skupiny veriteľov nedotknutých plánom, čím si môže zabezpečiť iné, vyššie uspokojenie svojej pohľadávky.
Na schvaľovacej schôdzi každý veriteľ, ktorý doručil správcovi žiadosť, má právo vyjadriť sa k odpovedi predkladateľa plánu. Účastník plánu, ktorý hlasoval proti jeho prijatiu a uplatnil do zápisnice zo schvaľovacej schôdze odôvodnenú námietku, má právo domáhať sa do 15 dní od zverejnenia uznesenia o potvrdení plánu, aby súd určil neúčinnosť plánu voči jeho osobe. Samozrejme, to vtedy, ak spĺňa zákonom uvedené predpoklady. Žaloba o určenie neúčinnosti plánu je incidenčný spor. Ak bude veriteľ úspešný, môže sa domáhať výkonu svojho práva alebo podať návrh na vyhlásenie konkurzu.

Potvrdenie plánu súdom

Aj vtedy, ak by všetky skupiny neboli "za" schválenie plánu, napriek tomu sa navrhovateľ plánu môže domáhať nahradenia ich súhlasu rozhodnutím súdu. Potvrdenie plánu sa zverejnení v obchodnom vestníku a firma sa vracia do bežného života.

Plnenie reštrukturalizačného plánu

Dlžník sa musí riadiť plánom. Od schválenia plánu po prvé plnenie prebehne minimálne pol roka až rok. Dlžník nesmie vytvárať ďalšie dlhy. Plán sa musí plniť na 100 percent, nestačí na 99. Výnimka neexistuje.
Ak dlžník ani do 30 dní od doručenia výzvy nesplní riadne a včas voči účastníkovi plánu pohľadávku alebo iný z toho vyplývajúci záväzok, plán sa stáva voči účastníkovi plánu vo vzťahu k dotknutej pohľadávke neúčinným.

Dozorná správa

Na plnenia reštrukturalizačného plánu dohliada dozorný správca, ktorý je väčšinou v jednej osobe reštrukturalizačný správca. Dozorný správca zabezpečuje kontrolu nad dlžníkom a ak sa plán neplní, má bezodkladne vyhlásiť konkurz firmy.

Zdroj: Hilda Gajdošová, správca zapísaný v zozname správcov MS SR, run


Počty konkurzov a reštrukturalizácií na Slovensku vybraté zo štatistík spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau

  • Rok 2010
  •  Vyhlásené konkurzy: 375
  •  Z nich vyhlásené konkurzy z reštrukturalizácie: 19
  •  Povolené reštrukturalizácie: 101
  • Rok 2011
  •  Vyhlásené konkurzy: 392
  •  Z nich vyhlásené konkurzy z reštrukturalizácie: 26
  •  Povolené reštrukturalizácie: 99
  • Rok 2012
  •  Vyhlásené konkurzy: 362
  •  Z nich vyhlásené konkurzy z reštrukturalizácie: 30
  •  Povolené reštrukturalizácie: 90
  • Rok 2013
  •  Vyhlásené konkurzy: 394
  •  Z nich vyhlásené konkurzy z reštrukturalizácie: 28
  •  Povolené reštrukturalizácie: 113
  • Rok 2014
  •  Vyhlásené konkurzy: 407
  •  Z nich vyhlásené konkurzy z reštrukturalizácie: 30
  •  Povolené reštrukturalizácie: 115

Konkurzy podľa ekonomických oblastí

veľkoobchod a maloobchod; oprava motorových vozidiel a motocyklov
r. 2012: 111, r. 2013: 106, 2014: 136
priemyselná výroba
r. 2012: 70, r. 2013: 87, r. 2014: 64
stavebníctvo
r. 2012: 58, r. 2013: 50, r. 2014: 58
ostatné sekcie
r. 2012: 123, r. 2013: 151, r. 2014: 149

Reštrukturalizácie podľa ekonomických oblastí

priemyselná výroba
r. 2012: 26, r. 2013: 34, r. 2014: 29
veľkoobchod a maloobchod; oprava motorových vozidiel a motocyklov
r. 2012: 21, r. 2013: 25, 2014: 28
stavebníctvo
r. 2012: 17, r. 2013: 22, r. 2014: 26
ostatné sekcie
r. 2012: 26, r. 2013: 32, r. 2014: 32

Zdroj: CRIF – Slovak Credit Bureau

01 - Modified: 2007-05-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spišské párky
01 - Modified: 2024-04-12 14:19:49 - Feat.: - Title: Nemci prišli za lacnou silou a obsadili slovenskú ikonu socializmu. Teraz sa sami posielajú do konkurzu 02 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 03 - Modified: 2024-03-15 10:44:02 - Feat.: - Title: Legendárny bratislavský podnik na Mlynoch končí. Medzi študentmi bol obľúbený dlhých 14 rokov 04 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí 05 - Modified: 2024-02-23 14:15:21 - Feat.: - Title: Mali konečne opraviť hlavnú stanicu, no skončili v dlhoch
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 08:16