StoryEditor

Minimálna daň skríži plány firmám. Niektorým ju znížia na polovicu

20.10.2014, 20:00
Podnikatelia, viete, ako sa vás dotkne daňová licencia, ako ju vypočítať a zaniesť do daňového tlačiva? Prinášame vám rady odborníkov, ako na to.

Daňové licencie budú od januára realitou. Je to minimálna daň, ktorú musí štátu odviesť každá firma, aj keby bola na nule alebo v strate. Nebude sa však týkať živnostníkov. Ponúkame vám o tejto téme odpovede na najčastejšie otázky.

Vyplnenie daňového tlačiva

Ako majú zaplatiť daňovú licenciu podnikateľské subjekty, ktoré majú zdaňovacie obdobie hospodársky rok, pričom nové tlačivo na daňové priznanie ešte nie je k dispozícii? Ako majú postupovať?

Podľa paragrafu 52 a ods. 7 zákona o dani z príjmov sa daňová licencia prvýkrát platí za obdobie, ktoré sa začína najskôr 1. 1. 2014. Daňovník, ktorý zmenil zdaňovacie obdobie z kalendárneho na hospodársky rok v roku 2013, teda ten, ktorému sa obdobie hospodárskeho roka končí v roku 2014, licenciu neplatí. Daňovník, ktorý v roku 2014 zmenil obdobie z kalendárneho na hospodársky rok, za ukončené dňom predchádzajúcim dňu zmeny a ktorému lehota na podanie daňového priznania k dani z príjmov právnickej osoby pripadne na rok 2014, podá priznanie na tlačive č. MF/20231/2013-721. V ňom si v V. časti – Miesto na osobitné záznamy daňovníka – vypočíta pomernú časť daňovej licencie podľa paragrafu 46b ods. 6.

Účtovné hľadisko

Ako si vypočítam v daňovom priznaní základ dane a z neho daň, ktorá je nižšia než uhradená licencia?

Daňovník, ktorý v roku 2014 zmenil obdobie z kalendárneho na hospodársky rok, za obdobie ukončené dňom predchádzajúcim dňu zmeny, pričom mu lehota na podanie pripadne na rok 2014, podá priznanie na tlačive č. MF/20231/2013-721. Tam v V. časti – Miesto na osobitné záznamy daňovníka – si vypočíta pomernú časť licencie podľa paragrafu 46b ods. 6 zákona o dani z príjmu. Podľa paragrafu 52 ods. 9 daňovník, ktorý prejde na hospodársky rok, platí licenciu podľa paragrafu 46b za uvedené obdobie spolu s druhou licenciou za nasledujúce obdobie. Daňovník, ktorý podáva priznanie na tomto tlačive, daň vypočítanú v II. časti priznania na riadku 850 neprepisuje na sumu daňovej licencie uvedenú v V. časti. To znamená, že napríklad:
a) daňovník, ktorý v priznaní za obdobie ukončené dňom predchádzajúcim dňu zmeny dosiahne stratu, teda na riadku 850 má uvedenú 0 a v V. časti priznania si vypočíta pomernú časť licencie napríklad 100, neprepisuje údaj na r. 850 na výšku vypočítanej pomernej časti licencie. Pomerná výška licencie v sume 100 uvedená v V. časti bude splatná až v lehote na podanie priznania za nasledujúce obdobie. 
b) daňovník, ktorý v priznaní za zdaňovacie obdobie ukončené dňom predchádzajúcim dňu zmeny dosiahne daň, ktorá je nižšia ako pomerná časť licencie, napr. na riadku 850 je uvedená daň 100 a vypočítaná pomerná časť licencie uvedená v V. časti je 150, neprepisuje daň (100) na sumu pomernej časti licencie (150).  Daň vo výške 100 bude splatná v lehote na podanie tohto priznania a len rozdiel medzi pomernou časťou licencie a daňou (v tomto prípade 50) zaplatí daňovník v lehote na podanie priznania za nasledujúce obdobie. To znamená – v lehote na podanie priznania za hospodársky rok, ktorý sa začal v roku 2014 a skončí sa v roku 2015. V tomto prípade daňovník v V. časti uvedie okrem výpočtu pomernej časti licencie aj rozdiel medzi pomernou časťou (150) a daňou (100) uvedenou na riadku 850, teda uvedie aj sumu 50.

Znížená suma

Kto bude mať daňovú licenciu zníženú?

U daňovníka, ktorého priemerný počet zamestnancov  so zdravotným postihnutím za zdaňovacie obdobie je najmenej 20 percent (vyhláška Štatistického úradu č. 358/2011), licencia sa podľa odseku 2 znižuje na polovicu. Tu je citát z vyhlášky Štatistického úradu: „Priemerný evidenčný počet zamestnancov v prepočítaných počtoch je aritmetickým priemerom denných evidenčných počtov zamestnancov za sledované obdobie prepočítaných na plnú zamestnanosť. Prepočet sa vykoná na základe dĺžky pracovných úväzkov zamestnancov, v ojedinelých prípadoch podľa skutočne odpracovaných hodín.“ Inými slovami, pri určení nároku na zníženú sumu daňovej licencie je potrebné brať do úvahy skutočný úväzok zamestnanca.

Preddavok dane

Ak budem mať uhradenú licenciu zaúčtovanú ako preddavok dane a samotná daň mi vyjde nižšia, preúčtujem celú výšku licencie na účet dane z príjmov?

V súlade s paragrafom 73 ods. 1 opatrenia MF SR č. 23054/2002-92 sa vzniknutá daňová povinnosť za príslušné obdobie účtuje na ťarchu účtov 591 – Splatná daň z príjmov z bežnej činnosti, prípadne 593 – Splatná daň z príjmov z mimoriadnej činnosti a v prospech účtu 341 – Daň z príjmov. Ak daň predstavuje daňová licencia, účtovná jednotka výšku licencie zaúčtuje na ťarchu analytického účtu 591 – Splatná daň z príjmov z bežnej činnosti s označením v analytickom účte, že daňou je daňová licencia. Pri postupnom splácaní daňovej licencie sa znižuje o zaplatenú sumu účet záväzkov 341 – Daň z príjmov. V súlade s paragrafom 46b ods. 1 zákona o dani z príjmu licenciou je minimálna daň a nie preddavok na daň, preto účtovná jednotka nemôže o daňovej licencii účtovať ako o preddavku na daň.

Zahraničný subjekt

Z daňovej licencie je vylúčená „organizačná zložka“, ak ide o zahraničnú právnickú osobu. Je to v súlade so zákonom?

Zákon o dani z príjmov nerieši povinnosť platiť licenciu vo vzťahu k zahraničným právnickým osobám. Tento zákon stanovuje povinnosť platiť minimálnu daň daňovníkovi, ktorý je právnickou osobou. Tým môže byť daňovník s neobmedzenou daňovou povinnosťou, ako aj daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou. Povinnosť platiť licenciu tak vyplýva aj daňovníkom s obmedzenou daňovou povinnosťou. Tu však treba rozlišovať, či ide o daňovníka štátu, s ktorým má SR zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia, alebo nie. Daňovník s obmedzenou daňovou povinnosťou zo zmluvného štátu platí daň zo zdaniteľných príjmov na území SR. Zdaniteľným príjmom je príjem, ktorý je predmetom dane a nie je od dane oslobodený podľa zákona o dani z príjmov ani podľa medzinárodnej zmluvy.
Ak napríklad zahraničná právnická osoba zo zmluvného štátu zaregistruje na území SR organizačnú zložku, avšak nemá stálu prevádzkareň, na území SR síce existuje jeho organizačná zložka, avšak tá tu nevytvára zdaniteľný príjem. V takom prípade zmluva o zamedzení dvojitého zdanenia neumožňuje Slovensku túto firmu zdaniť. A tak, aj napriek povinnosti podať daňové priznanie na území SR, zahraničná právnická osoba tu nie je povinná platiť licenciu. Naopak, zahraničná právnická osoba z nezmluvného štátu je povinná platiť licenciu vždy, keď jej vznikne povinnosť podať daňové priznanie na území SR (aj v prípade neexistencie zdaniteľného príjmu na našom území).

Ďalších päť otázok si prečítajte zajtra v HN.

01 - Modified: 2006-11-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Udalosti
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-16 05:16:58 - Feat.: - Title: Bidenovci zverejnili daňové priznanie, zarobili vyše 600-tisíc dolárov 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 04 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 06:44