StoryEditor

Odpisovanie strát a licencie položia veľa firiem

24.11.2013, 23:05
Zmeny v odpisoch strát budú retroaktívne, tvrdí v rozhovore pre HN Peter Pašek, managing director spoločnosti Accac

Aký dosah na firmy bude mať zmena umorovania daňových strát, ktorú vláda pripravuje?
V súčasnosti sa môžu daňové straty z rokov 2010 až 2013 odpočítať zo základu dane počas siedmich rokov a v ľubovoľnej výške. Od roku 2014 sa budú môcť umorovať už len štyri roky a vždy len po štvrtinkách. Takže hrozí, že celú stratu z minulosti si firmy nestihnú odpočítať, keďže nie je záruka, že každý rok budú v pluse. Tým sa im zvýšia dane. 

Prečo štát skracuje čas na umorovanie daňových strát, keď pred niekoľkými rokmi ho, naopak, predĺžil?
Dôvodom predĺženia na sedem rokov bola hospodárska kríza. Lebo sa predpokladalo, že firmy budú v jej dôsledku dlhodobejšie v strate. Aby sa im dala možnosť tieto straty zlikvidovať, poskytlo sa im viac času. Pýtam sa však, či kríza už pominula, keďže sa obdobie umorovania má zasa skrátiť. Alebo je účelom skrátenia odpisovania len snaha o zvýšenie výberu daní? Myslím si, že štátu ide hlavne o to, aby získal viac peňazí. 

Zdá sa, že návrh novely zákona o dani z príjmov je retroaktívny. Lebo aj spätne, za roky 2010 až 2013, mení lehotu umorovania zo siedmich na štyri roky. 
Zmena obdobia a sumy umorovaných strát by mali platiť až od účinnosti novely zákona o dani z príjmov. Predložený návrh však naozaj ide do minulosti. Lebo straty, na ktorých umorenie mali podnikatelia sedem rokov, budú musieť umoriť už za štyri. Z tohto hľadiska môže byť návrh retroaktívny. Podnikatelia by mali mať v daňových veciach právnu istotu. Návrh novely zákona o dani z príjmov im istoty nabúra. 

Máte už prepočty, ktoré by ukázali, ako sa nový spôsob umorovania strát a daňové licencie (minimálne dane) prejavia na daniach firiem? 
Spoločnosti musia počítať s tým, že keď umoria daňovú stratu, tak by podľa súčasných pravidiel nemuseli platiť daň. No v takom prípade, ale už podľa nových pravidiel, budú musieť zaplatiť daňovú licenciu, pretože nulovú daň už nemôžu mať. Podrobnejšie prepočty kombinácie týchto vecí ešte nemáme. 

Je normálne, ak firma, ktorá po odpočítaní daňovej straty dosiahne nulovú daň, musí platiť licenciu, teda minimálnu daň? Nie je to nelogické?
Účelom novely je zabrániť optimalizovaniu daní a vyhýbaniu sa ich plateniu. Ak je toto poslaním zákona, ako hovorí rezort financií, tak by sa mal nájsť spôsob, ako zaťažiť licenciami len tie firmy, ktoré sa snažia dane neplatiť. Lebo je aj množstvo spoločností, ktoré dosahujú daňové straty a nízke základy dane, ale nie preto, že podvádzajú, ale preto, že situácia na trhu je stále zložitá. Z tohto dôvodu by sa daňová licencia nemala určovať len podľa veľkosti tržieb a toho, či firma je alebo nie je platiteľom DPH. Mal by sa zohľadňovať aj pred...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2005-09-26 15:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tenis-DC: Hrbatému sa o finále ani nesnívalo, Ljubičič chcel radšej Argentínu
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-17 10:30:00 - Feat.: - Title: Foodblogerka Kristína Suchánková: Nie som fanúšikom jaterníc či držiek, vyskúšam však hocičo​ 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 04 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 03:22