StoryEditor

20 otázok: živnosť verzus eseročka

Oplatí sa vám podnikať ako eseročka či živnostník? Ktorá z týchto foriem podnikania má väčšie výhody a na čo treba myslieť? Radia vám experti z praxe.

Odpovedá Ján Marônek, právnik M2 Business
1. Zaujíma ma, či sa mi v tomto roku oplatí založiť živnosť a podnikať na ňu. Ako to mám spraviť pre mňa čo najvýhodnejšie?
Podnikať na Slovensku je ťažké, ale myslím si, že nadšenie a chuť prekonajú akékoľvek administratívnoprávne prekážky. Živnosť je výhodná len na drobné podnikanie a prvý rok, keď je začínajúci podnikateľ sčasti oslobodený od odvodov. Po tomto oslobodení by som „nabehol“ na „eseročku“, a to najmä z dôvodu oddelenia podnikateľského rizika od súkromného majetku.

2. Chcela by som sa spýtať, aké podnikanie by ste odporučili študentke, ktorá nemá tak veľa kapitálu?
Volil by som „eseročku“, jej založenie vás vyjde aj s poplatkom zhruba na 300 eur. Základné imanie môžete vložiť i do pokladnice, teda nie je nutný vklad hotovosti na účet v banke. Z právnych foriem bude zaujímavá v roku 2017 tzv. jednoduchá akciová spoločnosť s možnosťou základného imania 1 euro. Ak chcete začať podnikať tento rok, tak odporúčam „eseročku“.

3. Mám v pláne založiť si eseročku, sú tam v tomto prípade pre mňa nejaké novinky?
Netreba skladať 5 000 do banky, teda netreba preukazovať registrovému súdu potvrdenie ani výpis z banky o zložení základného imania do banky. Nižšie poplatky za zápis do obchodného registra (predtým 331,50, po novom 300 eur). Pri elektronickom podaní návrhu sa súdny poplatok kráti na polovicu. Možnosť rozhodnúť sa pre osobitný „DPH režim“. Teda, ak budete mať obrat do 100-tisíc eur, tak zvolením osobitného DPH režimu odvádzate DPH až po tom, čo vám bola uhradená faktúra zo strany obchodného partnera. Ak máte pred daňovým úradom „čistý štít“, teda nemáte daňové dlhy, tak pri registrácii na DPH neplatíte zábezpeku na DPH, aj keď budete „len podnikateľ – začiatočník“.

4. Veľa sa v poslednom čase hovorí o tom, že firma sa môže ocitnúť v kríze. Čo to reálne pre mňa znamená?
Od roku 2016 sa stávajú účinné ustanovenia Obchodného zákonníka o „kríze spoločnosti“. Zámerom ustanovení o spoločnosti v kríze je chrániť bežných veriteľov. Má sa tak stať tým, že plnenia napríklad od spoločníkov, členov štatutárnych alebo dozorných orgánov a iných osôb zúčastnených na riadení spoločnosti, ktoré sa poskytnú spoločnosti v kríze, sa budú uspokojovať až po uspokojení nárokov bežných veriteľov. Ustanovenia sa vzťahujú l...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 02 - Modified: 2024-03-13 12:58:58 - Feat.: - Title: Nútená živnosť namiesto pracovného pomeru? Bude to nelegálne zamestnávanie, vraví Tomáš a ohlasuje zmeny 03 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 04 - Modified: 2024-01-31 15:48:05 - Feat.: - Title: Vlani zanikli tisícky firiem, najviac utrpelo stavebníctvo. Živnostníkov je viac 05 - Modified: 2024-01-31 08:35:39 - Feat.: - Title: Plní váš bankový účet viacero príjmov? Daňové povinnosti si v takom prípade budete musieť vyriešiť samostatne
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
01. máj 2024 23:49