archív HN
StoryEditor

Hľadáte si prácu po materskej? Odpovedzte si na tieto tri otázky

19.04.2016, 00:00
Autor:
PoradňaPoradňa
Vrátiť sa po niekoľkých rokoch späť do pracovného života nemusí byť ľahké. Pripravte sa na to najlepšie ako sa dá a zvýšte svoje šance na úspech.

Nie každá mamička má možnosť vrátiť sa po ukončení materskej alebo rodičovskej dovolenky na pôvodné pracovné miesto. Sú dokonca prípady, kedy mamičky predtým ani vôbec nepracovali. Vtedy je potrebné prácu si nájsť.

Niekedy je však nutné, najskôr sa naučiť správne hľadať prácu. Stáva, že za neúspechom človeka nie je ani tak nedostatok pracovných miest alebo neprimerané nároky zamestnávateľa, ale neschopnosť uchádzača hľadať na správnych miestach.

Pre mamičku po ukončení materskej alebo rodičovskej dovolenky je dôležité, predtým než si vôbec začne hľadať prácu, zodpovedať tri jednoduché otázky:

  • Čo idem hľadať?

V prvom rade si musíte ujasniť, na čo máte z predchádzajúcej praxe kvalifikáciu a či môžete tú istú prácu vykonávať aj teraz. Je tiež dôležité si uvedomiť, či dlhšia prestávka v práci nespôsobila výpadok vo vedomostiach, vzdelávaní a vedieť, či nie je vhodnejšie reagovať na nižšiu pozíciu ako ste vykonávali predtým.

Mamičky bez predchádzajúcej praxe sa tiež musia rozhodnúť, čo vlastne na trhu práce hľadajú a určite je vhodné vopred si o hľadanej profesii zistiť čo najviac detailov. Je to dôležité najmä z toho dôvodu, že absolventi veľakrát nevedia, čo konkrétne daná profesia reálne zahŕňa, prípadne majú prehnané nároky. Mamičky bez praxe vďaka získaným informáciám zistia, či budú na danej pozícii môcť zladiť prácu s rodinou a deťmi.

  • Kedy si začnem hľadať prácu?


Je dobré, ak sa už počas materskej zamyslíte nad tým, kedy si začať hľadať prácu. Pri náročnejších profesiách, prípadne v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou, je vhodné si zmapovať trh práce skôr, ako skončí materská, aby mamička reálne vedela zhodnotiť, ako rýchlo si prácu vôbec nájde.

  • Ako budem hľadať?

No a v neposlednom rade sa musíte po materskej rozhodnúť, aké zdroje hľadania práce použijete. Vhodné je, informovať sa, napríklad u bývalých kolegov, aká je situácia v odvetví, kde ste pracovali pred nástupom na materskú. Žena by mala vedieť, či je v danej profesii napríklad prebytok uchádzačov alebo či sa nezmenili očakávania a požiadavky, čo sa týka certifikátov a jazykových znalostí. Tieto informácie vám môžu veľmi napomôcť nielen pri vyberaní vhodného zdroja na hľadanie práce.

Zdroje hľadania práce

Sú rôzne a vy by ste mali na základe získaných informácií zvoliť čo najvhodnejší spôsob hľadania práce. Medzi najvyužívanejšie zdroje patria:


•Inzercia – firmy zvyknú inzerovať voľné pracovné miesta v tlači alebo na internete. Na internete je viacero pracovných portálov, ako napríklad portál Internetový Sprievodca Trhom Práce - www.istp.sk, kde si uchádzač môže hľadať prácu aj pasívnym spôsobom. To znamená, že uchádzač na portáli zverejní svoj osobný profil, ktorý je prístupný zamestnávateľom. Okrem pracovných portálov sa v posledných rokoch rozbehla aj komunikácia jednotlivých spoločností pomocou sociálnych sietí, preto je dobré, aby sa mamičky zoznámili aj s týmito novinkami a prezreli si profily spoločností na Facebook-u, Twitter-i a LinkedIn-e.


•Osobné a priame oslovenie zamestnávateľov – pri niektorých profesiách (napr. predavačky) je vhodné osobne navštíviť firmu a doniesť svoj životopis. Dokonca, pokiaľ má mamička záujem o konkrétne spoločnosti, je možné osloviť firmu, aj keď tá práve neinzeruje voľné pracovné miesta a zistiť, či aktuálne nechcú obsadiť vybranú pozíciu.


•Odporúčanie – v niektorých spoločnostiach funguje odporúčací program pre zamestnancov spoločnosti (tzv. refferal program), kde napríklad váš kamarát má možnosť priamo posunúť váš životopis do spoločnosti.


•Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny – a v neposlednej rade, pokiaľ mamička ostane nezamestnaná, môže jej s hľadaním práce pomôcť úrad práce. Na úrad práce sa môžete prísť pozrieť aj pred skončením materskej, na nástenkách sú vyvesené aktuálne voľné pracovné miesta, ktoré si môže prezrieť.

Keď má mamička zodpovedané všetky tieto otázky, mala by si „oprášiť“ svoj starý životopis a doplniť si aktuálne informácie. Okrem toho si môže svoj životopis aj vylepšiť použitím zaujímavej grafiky alebo pripojením linku na vlastnú web stránku, či profil na LinkedIn-e.

A posledná rada nielen pre ženy po materskej – pred odoslaním žiadosti o prácu si poriadne skontrolujte, čo posielate. Personalista hodnotí nielen pracovné skúsenosti uvedené v životopise, ale aj celkový dojem z vašej žiadosti.

Hľadáte novú prácu? Pozrite si tisíce ponúk na www.istp.sk

01 - Modified: 2024-03-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Jozef Mihál: Priemerná mzda sa zvýšila. A ďalej? 02 - Modified: 2024-02-02 16:05:08 - Feat.: - Title: Na Slovensku pracuje viac ako 100-tisíc cudzincov. Ukrajincov je toľko ako Zvolenčanov 03 - Modified: 2023-12-24 14:28:03 - Feat.: - Title: Na ruskom pracovnom trhu chýbajú milióny ľudí. Problém bude pretrvávať aj v budúcom roku 04 - Modified: 2023-12-20 12:33:28 - Feat.: - Title: Finančný sektor sa ochladil. Ekonomika a pracovný trh sa vyvíjajú stabilne 05 - Modified: 2023-11-16 14:58:34 - Feat.: - Title: Švédsky manažér pre HN: U nás sa zamestnancom neoplatí dochádzať ani 30 minút
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 21:51