StoryEditor

Na Slovensku úroky zatiaľ asi neklesnú

26.06.2003, 00:00
Centrálne banky v Česku a Poľsku včera znížili úrokové sadzby zhodne o 25 bázických bodov (stotín percenta). Slovenská menová autorita ich pravdepodobne nasledovať nebude. Analytik Ľudovej Banky Mário Blačšák predpokladá, že Národná banka Slovenska úroky nezmení, pretože ešte nie je známe, ako sa avizované zvyšovanie spotrebných daní odrazí na inflácii. Na rozhodovanie by podľa Blaščáka nemali mať vážnejší vplyv ani prípadné pozitívne výsledky zahraničného obchodu SR za máj, ktoré bude mať centrálna banka v piatok už v predstihu k dispozícii.
Vhodnosť aktuálnej výšky kľúčových úrokových sadzieb bude centrálna banka posudzovať zajtra. "Pri rozhodovaní Bankovej rady NBS o úrokových sadzbách nebude hlavným motívom to, aké sú úroky v okolitých štátoch," povedal vrchný riaditeľ obchodno-devízového úseku NBS Karol Mrva. Slovenská centrálna banka bude podľa neho posudzovať hlavne situáciu v hospodárstve. "Váha rozhodovania bude na vnútornom ekonomickom vývoji," zdôraznil Mrva.
Česká národná banka (ČNB) včera prekvapila trh, keď znížila úrokové sadzby na 2,25 percenta. "Pokles úrokov na júnovom zasadnutí sme síce nevylučovali, ale signály z centrálnej banky naznačovali, že banková rada pristúpi k takémuto kroku až v júli," povedal Jakub Dvořák z Československej obchodnej banky Praha. Aj podľa Markéty Šichtařovej z Volksbank CZ sa zníženie úrokov očakávalo, ale nie včera. "ČNB znova potvrdila povesť tak trochu nepredvídateľnej inštitúcie," povedala Šichtařová.
Nižšie sadzby centrálnej banky by mali podporiť pokračujúcu expanziu hypotekárneho bankovníctva v Česku. "Objem úverov poskytovaných domácnostiam si pravdepodobne i naďalej udrží dvojciferné tempo rastu," povedal pre ČTK analytik spoločnosti Paria Online David Marek.
Vývoj inflácie v Česku umožňuje, aby tamojšie sadzby klesali. Potrebu zníženia však nevyvolávajú ani tak domáce faktory, ako nepriaznivý vývoj členských ekonomík eurozóny. "Ďalšie zníženie úrokov v Európskej menovej únii by výrazne zvýšilo úrokový diferenciál medzi českou korunou a eurom a mohlo by podnietiť tlaky na posilňovanie koruny," povedal Dvořák. Po včerajšom rozhodnutí centrálnej banky budú úroky zrejme niekoľko mesiacov stabilné. "Mohlo by ísť o posledné zníženie sadzieb, všetko však bude závisieť od vývoja v eurozóne a od postoja Európskej centrálnej banky," tvrdí Dvořák.
V rovnakom rozsahu ako ČNB znížila úroky aj Poľská národná banka. Jej základná úroková sadzba má v súčasnosti 5,25 percenta. Ide už o šieste zníženie intervenčnej sadzby v tomto roku a na budúci mesiac možno podľa analytikov očakávať ďalšie. "Centrálna banka zohľadňuje nízku infláciu a absenciu nových inflačných tlakov, ktorá je dôsledkom utlmenej spotreby," povedal Ďvořák.
V Maďarsku, na rozdiel od Poľska, Česka a Slovenska, úroky rastú. Národná banka Maďarska zvýšila v uplynulom týždni základnú úrokovú sadzbu o dva percentuálne body na 9,5 percenta. Podľa analytikov tým chcela zabrániť pokračujúcemu oslabovaniu maďarského forintu.
Základné úrokové sadzby v krajinách V4
Slovensko 6,5 %
Česko 2,25 %
Poľsko 5,25 %
Maďarsko 9,5 %
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 22:06