StoryEditor

Do kúpeľov nielen s reumou, ale aj za relaxom

06.01.2004, 23:00

"Chronické, zápalové a často sa opakujúce reumatické ochorenia patria k najčastejším chorobám. Ich sprievodným znakom je bolesť, ktorá postihnutým spôsobuje veľké utrpenie. Niektorou z ťažších či ľahších foriem reumatizmu dnes trpí každý siedmy človek. Ochorenie vyvolávajú rôzne faktory -- genetické, infekčné či zložité imunitné reakcie," hovorí MUDr. Oliviera Blahová, reumatologička, balneologička, ktorá spolu s ďalšími odborníkmi v piešťanských kúpeľoch lieči reumatikov z rôznych kontinentov. Zdôraznila, že aj keď lekárska veda urobila v ostatných rokoch veľké pokroky v liečbe a objasnení procesov, ktoré reumatické ochorenia podmieňujú, zatiaľ nevie zabrániť ich vzniku a ani ich úplne vyliečiť. Uľaviť od bolesti však áno. Na tieto bolestivé stavy mimoriadne účinne pôsobia horúce sírnaté vody piešťanských kúpeľov. Pri horúcich kúpeľoch a bahenných zábaloch sa mobilizujú kortikoidné látky v tele, ktoré tíšia bolesť a tiež sa cez veľkú plochu kože dostanú do tela biologicky aktívne látky a potrebné minerály. "Sírne kúpele sú pri ochorení kĺbov mimoriadne významné, lebo práve na poškodenej chrupavke ubúdajú štruktúry obsahujúce síru. Liečba teplom je však vhodná až keď zápal ustúpi, čiže v chronickom štádiu. Ak má byť kúpeľná liečba efektívna, mala by byť komplexná," zdôraznila reumatologička.
V piešťanských kúpeľoch sa okrem chronických reumatických ochorení liečia aj stavy pred i po operáciách kĺbových náhrad, poruchy chrbtice, neurologické ochorenia, liečba nadváhy... Síra priaznivo pôsobí aj na niektoré kožné ochorenia. "Najlepšie výsledky máme u pacientov s poúrazovými stavmi. Kompletná kúpeľná terapia pomáha prekonať rôzne poúrazové obmedzenia. Vďaka blahodarným účinkom vody mnohí pacienti (vozičkári) odchádzajú od nás tak ako náš symbol -- barlolamač. Máme pacientov, ktorí k nám chodia 20 -- 30 rokov. Keď k nám prišli v štyridsiatke, mali "veľké" bolesti. Dnes, v sedemdesiatke, sa cítia lepšie ako predtým. Človeka to poteší," hovorí MUDr. Blahová. Ďalej pripomenula, že na kĺby by sme mali myslieť už v mladosti, nie až potom, keď sa prihlásia bolesti a degeneratívne zmeny. Týmto problémom treba predchádzať nielen správnym životným štýlom, vyváženou životosprávou, ale raz ročne trebárs aj relaxovaním v kúpeľoch.
Vlani sa v piešťanských kúpeľoch liečilo a absolvovalo pobyt 47 882 ľudí, z toho 26 659 cudzincov z Nemecka, Rakúska, zo Škandinávie, z Blízkeho a Stredného východu, ale i z Ameriky, Austrálie, Nového Zélandu, Nepálu, zo Zimbabwe... Podľa Mgr. Jany Obertovej, manažérky Public Relations kúpeľov, odpočívať, relaxovať, utužovať zdravie chodia do Piešťan politici, diplomati, podnikatelia, manažéri, umelci i športovci. Oproti tradičnému trojtýždňovému pobytu pacientov vyslaných sociálnou a zdravotnou poisťovňou, je čoraz väčší záujem o kratšie liečebno-relaxačné programy. Antistresový a relaxačný program má skôr tendenciu zlepšiť fyzickú a psychickú kondíciu klientov. Je určený mladým zdravým ľuďom, vystresovaným manažérom, ktorí sú pracovne vyťažení a potrebujú si aktívne oddýchnuť.
"Najlepšie relaxujem v teplej liečivej vode a vo fitnes. Nabíja ma to energiou," hovorí stavebný podnikateľ z Holíc. "Naša generácia sa už naučila intenzívne pracovať, žiaľ, oddychovať ešte nie. Vypätie, námaha, termíny, časový stres si žiadajú relax. Človek by mal aspoň raz ročne vypnúť, nezapájať mobily a oddychovať. Nie sme nenahraditeľní, aj keď si to mnohí nahovárame. Po návrate som pracovne výkonnejší, takže relaxačný pobyt je výhodný nielen pre mňa, ale aj firmu."
Pokles pacientov vysielaných na liečbu prostredníctvom poisťovní v priebehu ostatných rokov trvá, no napriek miernemu zvýšeniu cien postupne narastá počet samoplatiacich domácich klientov. "V porovnaní s rokom 2001 sa ich počet zvýšil o 80 % s priemernou ošetrovacou dobou 7 dní. Zmluvy sme obnovili aj so siedmimi českými poisťovňami. Zaznamenali sme aj vysoký nárast českých samoplatcov. Za obdobie do konca augusta tohto roku v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku až o 104 percent. Zvýšil sa záujem o liečbu predovšetkým v zimnej (lacnejšej) sezóne, ktorá trvá od januára do konca februára a od 16. novembra do 20. decembra. V tomto období sú hotely obsadené. Ceny sú skutočne veľmi výhodné. Napríklad v dvojposteľovej izbe s príslušenstvom sa cena komplexného kúpeľného pobytu na osobu a deň (v cene je lekárske vyšetrenie, liečebné procedúry, plná penzia, plávanie...) pohybuje od 700 do 1 100 Sk., čo iste nie je veľa v porovnaní s často omnoho vyššou cenou výlučne len za ubytovanie v priemernom hoteli kdekoľvek na Slovensku. Doplnkové služby navyše (oxygenoterapia, akupunktúra, lymfodrenáž, laseroterapia a iné...) si už pacient hradí sám."
Ponuka procedúr bola rozšírená o podávanie parafínovo-bahenných zábalov PARAFANGO. Piešťanské bahno sa v špeciálnom prístroji zmieša s parafínom a parafínovým olejom a uzavrie do vrecúšok, ktoré sa prikladajú na časti tela podľa predpisu lekára asi na 15 minút. Výhodou tejto procedúry je, že užívať ju môžu aj pacienti so závažným ochorením srdcovo-cievneho systému, ťažko chodiaci, ba i detskí pacienti. Záujem je aj o pobyty Antistres, Zdravie a krása, Aktívny oddych a Štíhla línia s určeným programom. "Ambulantne si možno kúpiť ktorúkoľvek z voľne predajných procedúr. Ceny pobytov sú pre slovenského klienta stále veľmi priaznivé," dodala Mgr. Obertová.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 16:28