StoryEditor

Šmejdi môžu svoju „obeť“ obrať o tisíce. Ako sa brániť

27.04.2016, 11:00
Prikrývky, variče, riady, masážne stroje či vyhrievané deky. Na rôzny predražený tovar lákajú dôverčivých spotrebiteľov dobre známi „šmejdi“ alebo, inak povedané, špinaví podvodníci. Ako pred nimi ubrániť najmä bezbranných seniorov, radí právnik.

Dnešné zákony už praktiky tzv. šmejdov výrazne obmedzujú. Tí si však napriek tomu stále vedia nájsť právne medzery. Ak ich praktikám podľahne niektorá z blízkych osôb, odporúča sa príbuzným v prvom rade s ňou o tom komunikovať. Často je to však práve dotknutá osoba, ktorá sa „šmejďáckych“ predajcov a ich ponúk nechce vzdať. O psychickej manipulácii nič netuší a o chorobnej závislosti ešte menej. Nechápe ani to, prečo sa jej príbuzní obávajú rizika dlhov, ba až exekúcií. Príbuzní sa preto neraz pýtajú, či by sa postihnutú „obeť“ nedalo od šmejdov odstrihnúť aj bez jej vedomia. Radí advokát Dušan Tomka, partner advokátskej kancelárie DT Legal. 

Môžu príbuzní takejto „obete“, napríklad otca, bez jeho vedomia komunikovať so „šmejďáckou“ firmou a žiadať, aby ho vyškrtla zo zoznamu obosielaných osôb? Alebo je to možné len s otcovým podpisom?
Treba rozlíšiť konanie na základe plnomocenstva, konanie bez plnomocenstva alebo podpisovanie „za rodiča“ a konanie, keď plnomocenstvo vôbec nie je potrebné. Prvé z uvedených - vzhľadom na diskutovanú situáciu - neprichádza do úvahy. Samozrejme, tzv. šmejďáckej firme možno zaslať žiadosť o vyškrtnutie dotknutej osoby zo zoznamu zákazníkov aj bez jej vedomia. Avšak firma nie je povinná takúto žiadosť akceptovať, ak jej súčasne nepreukážete splnomocnenie.

Čo ak by však príbuzní takúto žiadosť podpísali sami, napríklad bez vedomia otca?
V žiadnom prípade neodporúčam akokoľvek falšovať podpis rodiča. Odhliadnuc za určitých okolností od toho, že sa tým naplní skutková podstata niektorého z trestných činov, ide o úmysel vyvolať u adresáta omyl v tom, kto právny úkon uskutočňuje.

Ako to vyzerá v praxi?
V zásade pôjde o neplatný právny úkon. Z právneho hľadiska hovoríme o tzv. relatívnej neplatnosti.

Ak sa však obeť šmejdov dostane do ťažkej závislosti, čo je už aj zdravotná diagnóza, môže si - ako sme už spomínali - nevedomky privodiť ujmu. Môže byť východiskom snaha pozbaviť takúto osobu spôsobilosti na niektoré úkony, napríklad na podpisovanie zmlúv?
Ak nie je v ťažkej situácii iné východisko, do úvahy prichádza aj možnosť obmedziť spôsobilosť na právne úkony postihnutej osoby. Je však potrebné si uvedomiť, že ide o najcitlivejšiu otázku existencie človeka. Je to výrazný zásah do osobnej slobody a do možnosti rozhodovať o sebe samom. Predstavuje preto krajný prostriedok ochrany človeka.


 
Ako vyzerá prípadný postup?
Rozhodnutie o obmedzení spôsobilosti môže vydať jedine súd a výlučne z dôvodov výslovne uvedených v zákone. Takými dôvodmi je aj to, že dotknutá osoba trpí duševnou poruchou, ktorá nie je len prechodná, alebo že nadmerne požíva alkoholické nápoje, iné omamné prostriedky alebo jedy, a preto nie je schopná robiť žiadne, prípadne len niektoré úkony. Súd v konaní spravidla ustanoví znalca. Ten vypracuje znalecký posudok o duševnom stave osoby a pokiaľ to okolnosti dovoľujú, vypočuje aj dotknutú osobu.

Od 1. júla 2016 dokonca vstúpia do platnosti v tomto smere nové pravidlá. Čo sledujú?
Áno. Od tohto dátumu sa uplatnia nové zákonné pravidlá rozhodovania v konaní o spôsobilosti. Majú poskytnúť ešte vyššiu ochranu dotknutých osôb.

Čo všetko ešte súd skúma? 
Súdy majú pri obmedzení spôsobilosti primárne sledovať záujem osoby, o ktorej spôsobilosť ide. Na jej obmedzenie by nemal stačiť len holý fakt, že osoba trpí duševnou poruchou. Súd by sa mal zaoberať otázkou, ako porucha vplýva na celkové konanie v rodine a celospoločenskom styku s prihliadnutím na jej osobné, rodinné, majetkové a iné pomery. Ako dôvod obmedzenia spôsobilosti spravidla nebude postačovať len to, že postihnutá obeť si spôsobila dlhy. Duševná porucha musí mať širší aspekt a často je spojená s inými poruchami a defektmi v konaní. Súd posudzuje každý prípad samostatne, nemožno preto jednoznačne zhrnúť, že návrh na obmedzenie spôsobilosti osoby závislej od predajných akcií a nákupov bude úspešný či neúspešný.

01 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Expanzia LEXANTE pokračuje: Do tímu sa pridáva expertka na spotrebiteľské spory 02 - Modified: 2024-03-01 16:18:39 - Feat.: - Title: Odborníčka o premlčaní: Aj v nových učebniciach kriminalistiky sú mýty, že obete si znásilnenia vymýšľajú 03 - Modified: 2024-01-03 21:54:33 - Feat.: - Title: Argentínsky súd zastavil reformu pracovného práva prezidenta Mileia, obmedzuje štrajky a uľahčuje prepúšťanie 04 - Modified: 2023-12-23 08:55:35 - Feat.: - Title: Keď vláda obchádza vlastné pravidlá, obmedzuje sa diskusia. Právne prostredie je nestabilné, tvrdí politológ 05 - Modified: 2023-12-18 10:53:42 - Feat.: - Title: Projekt Digitálne kurzy zrealizoval viac ako 500 školení pre tisíce seniorov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 14:29