StoryEditor

Záznamy notárov aj na internete

12.11.2002, 23:00

Od 1. 1. 2003 nastanú v činnosti slovenských notárov významné zmeny, ktoré budú prínosom pre banky, daňové úrady, jednotlivých občanov a iné subjekty. Do prevádzky bude uvedených ďalších 5 centrálnych notárskych registrov.
Podnikatelia, ktorí si doteraz mohli požičať financie z banky, len ak ručili nehnuteľným majetkom, majú od začiatku budúceho roka možnosť založiť v prospech svojho veriteľa aj hnuteľný majetok. Aby nedošlo k zneužívaniu tohto inštitútu, bude si môcť veriteľ pri poskytovaní úveru na internete overiť, či už tento hnuteľný majetok je alebo nie je založený v inej banke, lízingovej spoločnosti či u iného veriteľa.
Od 1. 1. 2003 sa každý podpis, ktorého pravosť osvedčí notársky úrad kdekoľvek na Slovensku, centrálne zaeviduje. Akýkoľvek orgán, ktorý si bude chcieť overiť pravosť podpisu na listine, si môže na internete zistiť, či k overeniu podpisu skutočne došlo, respektíve či úkon podpisu a následného osvedčenia nebol sfalšovaný.
Rovnako ako osvedčenia podpisov sa budú centrálne evidovať spísané notárske zápisnice. Pre inštitúciu, ktorá si bude chcieť overiť pravosť zápisnice, bude k dispozícii internetová stránka Notárskej komory SR (www.notar.sk).
Notári budú do centrálneho registra vkladať aj informácie o spísaných závetoch. Súčasťou dedičského konania bude povinná lustrácia v registri závetov, čím sa eliminuje ohnisko potenciálnych sporov a zjednoduší sa majetkové vyrovnanie medzi príbuznými zosnulých osôb.
Projekt budovania uvedených centrálnych registrov, ktorý pre Notársku komoru SR realizuje spoločnosť Siemens Business Services, vzájomne prepojil a zhromažďuje údaje z 282 notárskych úradov na celom území SR a centrálneho pracoviska NK SR v Bratislave. Notári tak môžu svojim zákazníkom poskytovať špičkové a komfortné služby.
Spoločnosť Siemens Business Services, s. r. o., podpísala začiatkom apríla 2002 s Notárskou komorou SR zmluvu, ktorej predmetom je dodávka infraštruktúry pre NK SR a postupné budovanie notárskych centrálnych registrov. Prvým funkčným registrom, implementovaným na novej infraštruktúre, bol register právnických osôb oprávnených poberať 1 % dane z príjmov. V prevádzke je od 30. septembra 2002.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 06:26