StoryEditor

Strata zamestnania môže odštartovať depresie

09.01.2003, 23:00

Každý, kto to zažil, vie, že strata zamestnania môže byť poriadne tvrdou skúsenosťou.
Podľa najnovšej štúdie vedie prepustenie zo zamestnania nielen k finančným ťažkostiam, ale aj k pocitom straty sebakontroly prepusteného. To môže spustiť špirálu depresií a zníženie emocionálnych funkcií, ako aj zdravotné ťažkosti.
Čo je však ešte horšie, depresie a podlomené zdravie zase sťažujú hľadanie nových príležitostí a nástup do ďalšieho zamestnania.
"Reťaz nepriaznivých udalostí je komplexná a môže obsahovať ďalšie znevýhodnenie zraniteľného indivídua čo sa týka chopenia sa nových šancí," uvádzajú americkí vedci v článku publikovanom v októbrovom čísle magazínu Journal of Occupational Health Psychology.
Vedci z University of Michigan sa rozprávali so 756 osobami s rôznym vzdelaním a zázemím, ktoré v nedávnom čase nedobrovoľne prišli o miesto a hľadali si novú prácu. Priemerný vek respondentov bol 36 rokov.
Na začiatku štúdie jej účastníci zhodnotili súčasné finančné ťažkosti a pokúsili sa odhadnúť budúce. Odpovedali aj na otázky o depresii, pocitoch sebakontroly, zdraví a emóciách. Rovnaké otázky im potom položili o šesť mesiacov neskôr: Vtedy už 60 percent z nich malo novú prácu na najmenej 20 hodín týždenne. Otázky vedci zopakovali aj po dvoch rokoch -- vtedy pracovalo 71 percent účastníkov štúdie.
Vedci však aj po dvoch rokoch zistili, že mnohí respondenti majú stále depresie a zdravotné problémy. "Výsledky ukazujú, že strata osobnej kontroly je cestou transformácie finančných ťažkostí na chronické zdravotné problémy a emocionálne poruchy," konštatovali vedci.
Jessica Schairerová, klinická psychologička z Los Angeles, ktorá sa špecializuje na pomoc ľuďom, ktorí sa nevedia vyrovnať so stratou zamestnania, nebola výsledkami štúdie prekvapená.
"Na hľadanie nového zamestnania títo ľudia potrebujú veľa guráže. Aby sa vám podarilo získať nejaké miesto, musíte pôsobiť ako človek plný energie a radosti. Ak vás strata zamestnania hlboko zasiahla, máte s týmto veľké problémy," konštatovala Schairerová.
Upozornila aj na fakt, že s príchodom nového zamestnania problémy nemiznú okamžite -- klienti si potrebujú posilniť nielen úspory, ale aj ranené sebavedomie. Dobrou správou však je, že väčšina novozamestnaných ľudí sa začne cítiť výrazne lepšie.
Najväčšie problémy majú tí, ktorí boli na depresie náchylní aj pred stratou zamestnania.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
15. máj 2024 23:52