StoryEditor

Rozširovaním únie vznikajú nové pracovné možnosti

12.12.2002, 11:41

Správy o vzniku nových pracovných príležitostí sa s približujúcim sa vstupom Slovenska do Európskej únie množia čím ďalej tým viac. Európsky úrad pre výber zamestnancov (EPSO) zverejnil pred pár dňami informáciu o výberovom konaní na voľné pracovné miesta v európskych inštitúciách pre občanov kandidátskych krajín vrátane Slovenska. Tie vznikajú v dôsledku zvýšených nárokov na administratívne kapacity európskych inštitúcií v čase rozširovania EÚ.
Jedným z nich je aj ponuka dočasných pracovných pozícií na rok 2003. Cieľom náboru je získanie vysoko kvalifikovaných ľudí s príslušným vzdelaním a praxou, ktoré súvisí s naliehavými požiadavkami pomôcť orgánom Európskej únie na prípravu prvého kola rozširovania EÚ. Žiadosti môžu uchádzači vyplniť len na internete v angličtine, nemčine alebo vo francúzštine a na vyplnenie majú určený čas 20 minút. Preto je veľmi dôležité vopred si dôkladne prečítať inštruktáž, vyplniť životopis, porozmýšľať nad samotnou žiadosťou a len potom začať vypĺňať. Žiadosť obsahuje okrem časti s osobnými údajmi, vzdelaním, aktivitami, ktoré súvisia s EÚ (na výber v zátvorke) aj presný čas profesionálnej praxe a časť týkajúcu sa jazykových schopností.
Špeciálne podmienky
Pracovné miesta sa viažu na dve pozície: miesto úradníka a asistenta. Uchádzači o miesto úradníka musia mať ukončené vysokoškolské vzdelanie a prax v nasledujúcich odboroch: právo, tlač a médiá, životné prostredie, sociálna politika, poľnohospodárstvo, finančníctvo, dane, obchod, energetika, ľudské zdroje atď. Profesionálna prax sa na túto profesiu začína od dňa ukončenia vysokoškolského vzdelania, na pozíciu asistenta ukončením stredoškolského vzdelania. Medzi hlavné podmienky úspechu patrí aj perfektná znalosť jedného z nasledujúcich jazykov: angličtina, nemčina alebo francúzština. Uchádzači by mali tiež ovládať na úrovni materinského jazyka aspoň jeden z jazykov 10 kandidátskych krajín. Detaily o pracovných skúsenostiach, výskumoch alebo štúdiách musia byť uvedené vo forme európskeho životopisu, ktorého formát nájdete na stránke.
Uzávierka v januári
Záujemcovia sa môžu prihlásiť len prostredníctvom internetu na adrese http://europa.eu.int/epso do 10. januára budúceho roku. K vyplnenej žiadosti pripoja aj životopis a po odoslaní dostanú referenčné číslo, s ktorým budú zaradení k ostatným uchádzačom. V prípade úspechu sa s uchádzačmi skontaktujú zodpovední pracovníci z Európskeho úradu pre výber zamestnancov. Platné prihlášky sa zaradia do databázy, ktorá bude sprístupnená inštitúciám Európskej únie. Výber uchádzačov a konkurzy budú na základe svojich požiadaviek organizovať samotné inštitúcie. Dĺžka pracovných zmlúv môže byť rôzna v závislosti od potrieb tej-ktorej inštitúcie. Európsky úrad pre výber zamestnancov bude poskytovať aktuálne informácie o priebehu výberového konania na uvedenej internetovej adrese.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 16:24