Čo majú ženy z toho, keď ich partner podvedie?pixabay.com
StoryEditor

Dlhy ešte pred manželstvom? Splácať ich budete sami

10.05.2016, 13:54
Autor:
zkzk
Chcú sa zosobášiť, ale budúca manželka má pôžičku. A tiež postavený dom, ktorý kúpila ešte za slobodna. Obáva sa, či im môže pri prípadnom nesplácaní dlhov exekútor siahnuť na spoločný majetok.

Na majetok myslite ešte pred svadbou

Za slobodna kúpila naša čitateľka stavebný pozemok,stavebné povolenie bolo tiež vydané na moje meno za slobodna. „Počas výstavby domu som uzavrela manželstvo s tým, že všetko je písané, všetky faktúry doklady sú vystavované na moje meno. Ideme kolaudovať stavbu kolaudácia je evidovaná na moje meno a jediný vlastník som ja, ale už vydatá,“ opisuje nám svoj príbeh. Zaujíma ju, ako sa v prípade rozvodu delí táto nehnuteľnosť aj s pozemkom a taktiež aj v prípade úmrtia jedného z manželov. Manžel má dieťa z prvého manželstva.

Záleží aj na dokončení domu

Ako jej radí advokát Martin Hurtaj, pokiaľ ide o dom, záleží od toho, do akej miery bol postavený v čase uzavretia manželstva. „Pokiaľ boli v tom čase už postavené obvodové múry, priečelia, respektíve už išlo o hrubú stavbu, tak je dom vašim výlučným vlastníctvom. V prípade rozvodu by mal manžel nárok len na vyporiadanie investícii, ktoré sa realizovali za trvania manželstva do vášho domu.“

Inak by dom mal patriť do bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Ak by aj bol na katastri zapísaný dom ako výlučný majetok našej čitateľky, môže sa manžel domáhať určenia, že patrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM). „V oboch prípadoch navrhujem postupovať tak, aby výsledkom boli podiely zodpovedajúce skutočnému financovaniu domu. Za týmto účelom odporúčam kontaktovať právnika aby vám pripravil potrebné právne úkony,“ uzatvára Hurtaj.

Čo robiť v prípade dlhu

Inak by sa postupovalo v prípade, ak by čitateľka mala dom v banke napríklad zaťažený hypotékou či ďalšie pôžičky, ešte pred svadbou. „Uzavretie manželstva na to nemá žiaden vplyv. Exekútor na majetok vášho prípadného manžela nebude môcť siahnuť, nakoľko dlh nevznikol počas manželstva. Pohľadávka veriteľa len jedného z manželov, ktorá vznikla za trvania manželstva, môže byť pri výkone rozhodnutia uspokojená i z majetku patriaceho do bezpodielového spoluvlastníctva manželov,“ konštatuje advokát Milan Ficek. To ale nie je jej prípad.

01 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 02 - Modified: 2024-04-23 06:51:33 - Feat.: - Title: Štát hospodáril nad očakávania. V Únii však stále patríme k hriešnikom, pripísali sme si smutné prvenstvo 03 - Modified: 2024-04-22 07:05:25 - Feat.: - Title: Schodok v štátnej kase za vlaňajšok pozitívne prekvapil. Trvalé rozpočtové výdavky však zvýšili tri efekty 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 05 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 13:58