StoryEditor

Balíček zdravia z lekárne

02.02.2004, 23:00
Jedným z najúčinnejších preparátov proti prechladnutiu a chrípke je echinacea.
Prudký pokles teplôt, chlad v byte, virózy vo vzduchu a nadmerný stres môžu oslabený organizmus nečakane zaskočiť. Čo urobiť, ak sa už prechladnutie či chrípka objavili? Ponúkame vám bedeker prvej pomoci.

Ochorenia z prechladnutia a chrípkové infekcie s ich početnými symptómami, ako sú bolesti hlavy a končatín, zimnica, únava, nádcha, kašeľ a zvýšená teplota - spôsobujú vírusy. V ďalšom priebehu sa však môžu pridať aj bakteriálne infekcie, ktoré nás môžu pripraviť o omnoho viac času, zdravia a peňazí než pôvodné nevinné nachladnutie. A preto:

Zostaňme v posteli!
Aj pri liečbe chrípky platí jedna zásada - ochorenie treba vyležať! Jednak z ohľadu na okolie, ale i preto, že infekcia postupne môže prejsť z horných dýchacích ciest na dolné a ochorenie môže skomplikovať kašeľ, ktorého sa potom nie a nie zbaviť. Prípadne sa objavia iné nepríjemné komplikácie - zápal pľúc, priedušiek či stredného ucha.
Telo teda neznásilňujme. Ihneď pri prvých príznakoch si vyberme v lekárni z voľne predajných liekov (aj tak si ich hradí pacient sám), ktoré nám pomôžu pri našich ťažkostiach a navyše nemusíme tráviť čas čakaním v ordinácii, často už v horúčke.

Ako na horúčku?
Na liečbu zvýšenej teploty sa používajú lieky, ktoré zároveň tlmia bolesť hlavy a kĺbov. Najmenej tretina z nás podľa skúseností RNDr. Pavla Ráca, vedúceho bratislavskej lekárne Dolné Hony, uprednostňuje prípravky s kyselinou acetylsalicylovou. Všetky možno užívať v podobe tabliet alebo v rozpustnej forme, kedy pôsobia rýchlejšie a nedráždia žalúdok. Kyselinu acetylsalicylovú nájdeme i v kombinácii s vitamínom C alebo kofeínom, ktorý zvyšuje pôsobenie lieku proti bolesti a odstraňuje únavu. Ďalšou skupinou sú prípravky s obsahom paracetamolu či ibuprofenu.
RNDr. Rác upozorňuje, že všetky spomínané prípravky majú porovnateľný účinok - znižujú zvýšenú teplotu a tlmia bolesti miernej až strednej intenzity, no skupine prípravkov s kyselinou acetylsalicylovou by sa mali vyhnúť ľudia trpiaci vredovou chorobou a zvýšenou krvácavosťou. Nepodávajme ich ani deťom, im sa najčastejšie odporúčajú výrobky na báze paracetamolu a ibuprofenu v podobe sirupov a čapíkov. Nemôže dôjsť k ich predávkovaniu a pôsobia i proti bolesti.

Ako zatočiť s nádchou?
Zápal nosnej sliznice spôsobuje jej prekrvenie, upchatie a vylučovanie sekrétu. Zanesený nos potom sťažuje dýchanie. Uľaviť si môžeme kvapkami, tabletami alebo inými prípravkami vo forne spreja. Znižujú opuch slizníc, čím uľahčujú dýchanie nosom a potláčajú pocit zaľahnutia, bolesti a tlak v uchu. Niektoré nosné kvapky majú i dezinfekčný účinok. Pre deti sú určené kvapky nižších koncentrácií. Žiadne by sa však nemali aplikovať dlhodobo, pretože môžu poškodiť nosnú sliznicu. Novinkou sú spreje s obsahom morskej soli alebo známa Vincentka v spreji, ktoré sliznice zvlhčujú a súčasne znižujú ich opuch. Priebeh ochorenia tak prirodzene urýchľujú. Poruke treba mať tiež prípravky proti horúčke či chrípke.

Ako odstrániť bolesť hrdla?
Choroboplodné zárodky sa zahniezďujú aj v hrdle, spôsobujú nielen bolesti, ale aj problémy s prehĺtaním alebo tiež zachrípnutie. Na bolesť v krku v počiatočnom štádiu sú vhodné najmä lokálne antiseptiká - napríklad tablety nna cmúľanie s príchuťou či bylinné roztoky na kloktanie i spreje určené na aplikáciu do ústnej dutiny . Podobne účinný je aj celý rad kloktadiel alebo šalviový či harmančekový čaj. Pime ho pomaly, čo najteplejší. Ak sa stav nezlepší do 1 - 2 dní, treba vyhľadať lekára.

Ako liečiť kašeľ?
Kašeľ je v podstate celkom prirodzeným reflexom, chráni dýchacie cesty pred škodlivinami a prítomnosťou cudzorodých látok. Počiatočné štádium chrípkového ochorenia sa ohlasuje záchvatmi suchého, dráždivého, zväčša bolestivého kašľa. V tejto fáze, keď obťažuje a vyčerpáva náš organizmus, treba ho tlmiť antitusikami, ktoré blokujú kašľací reflex v centre pre kašeľ. Je potrebné podávať ich počas dňa, ale hlavne pred spaním, kedy je kašeľ nástojčivý a bráni spánku, odporúča RNDr. Rác. V ďalšej fáze ochorenia, kedy už pacient začína vykašliavať hlieny, kašeľ netlmíme, naopak, podporujeme ich tvorbu a uvoľňovanie. Odkašliavanie uľahčujú tzv. expektoračné prípravky s účinnými látkami na stekutenie hlienov. Vďaka nim sa hlieny ľahšie odtŕhajú zo sliznice priedušníc a podporujú obranný mechanizmus riasiniek slizníc, ktoré zabraňujú usádzaniu hlienu na stenách dýchacích ciest a pomáhajú jeho uvoľňovaniu. Na odkašliavanie sa najčastejšie používajú sirupy a kvapky. Tu je vhodné siahnuť po bylinných prípravkoch na báze materinej dúšky či tymianu. Niektoré z nich sa vyrábajú i bez cukru, takže sú vhodné aj pre diabetikov. Dôležité však je, aby pacient vo fáze vykašliavania nepoužíval kvapky na tlmenie kašľa - antitusiká. Dochádzalo by totiž k hromadeniu väčšieho množstva hlienov v dýchacích cestách bez možnosti vykašliavania, upozorňuje RNDr. Rác.

Čaje, inhalácie, zvlhčovače
Počas ochorenia treba zabezpečiť dostatočný príjem tekutín. Najvhodnejšie sú bylinné čaje, ktoré súčasne zmierňujú dráždenie dýchacej sliznice i odkašliavanie. Či už je to skorocel kopijovitý, ibištek, podbeľ lekársky, materina dúška, tymián či zmesi Species pectorales a Pulmoran. Pri ich výbere sa poraďme v lekárni - obľúbené sú slovenské čaje Fytopharma, Herbex či novinka Apotheke, ale aj zahraničné Teekane.
Priaznivo pôsobí aj inhalovanie slaného roztoku - vo vriacej vode rozpustime lyžičku soli z Mŕtveho mora KAWAR, prehoďme si cez hlavu hrubý uterák alebo deku, nakloňme sa nad nádobu a vdychujme paru ústami aj nosom. Nie však dlhšie ako päť minút.
Nezabúdajme tiež na zvlhčovanie vzduchu v miestnosti - hlavne počas vykurovacieho obdobia. Vtedy totiž v byte klesá rapídne relatívna vlhkosť - až na 25 % i menej. V takomto prostredí dochádza k "odparovaniu" vody priamo zo slizníc dýchacích ciest. Zdurená zapálená sliznica prichádza tak o prirodzenú možnosť hojenia a riasy pľúcneho epitelu strácajú svoju funkciu - nemôžu napomáhať tvorbe a posúvaniu hlienov, vysvetľuje RNDr. Rác. Preto je potrebné dosiahnuť v miestnosti dostatočnú relatívnu vlhkosť - t. j. 45 až 55 %. Je až neuveriteľné, že v zime musíme na jej zabezpečenie dodať do bytu 8 až 10 litrov vody! Nestačí na to mokrý uterák na radiátore alebo vyvesenie bielizne, ale je potrebný výkonný zvlhčovač vzduchu, ktorý je dostupný v špecializovaných predajniach a lekárňach.

Ako ochoreniu predchádzať?
Nezabúdajme na prísun vitamínov. Jedným z najúčinnejších preparátov proti prechladnutiu a chrípke je echinacea. Jej preventívne užívanie v zimnom a chrípkovom období môže zabrániť prepuknutiu choroby. Na imunitný systém pozitívne pôsobí vitamín C. Lekári odporúčajú aj ďalšie vitamíny či viaceré minerálne látky. Dodajme ich organizmu formou multivitamínových prípravkov. Podľa možnosti si vyberme vitamíny získané z prírodných surovín najmodernejším biotechnologickým procesom, ktorý biologicky aktívne látky chemicky nemení a nezbavuje ich prirodzených vlastností. Otužujme sa, správnou výživou posilňujme obranyschopnosť organizmu, zlepšujme svoju telesnú kondíciu. Dožičme si dostatok spánku a aspoň čiastočne odstráňme stres! Chráňme sa pred nákazou, vyhýbajme sa kontaktu s vírusmi! Doprajme si pobyt na čerstvom vzduchu - nezabúdajme, že počasie je vždy dobré - naša pohoda je vecou oblečenia.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 10:19