StoryEditor

O nižšom cle už rozhodujú v Bruseli

26.07.2004, 00:00
V týchto dňoch rozhoduje Európska komisia o colných suspenziách a kvótach, ktoré umožňujú dočasné zníženie cla na dovoz tovaru do Európskej únie z tretích krajín

V týchto dňoch rozhoduje Európska komisia o colných suspenziách a kvótach, ktoré umožňujú dočasné zníženie cla na dovoz tovaru do Európskej únie z tretích krajín. Deje sa tak každého pol roka a Slovenska sa to bude týkať už druhýkrát. Naším vstupom do únie sme sa totiž stali súčasťou európskeho colného priestoru a prebrali sme aj eurolegislatívu a európsky colný sadzobník. Po odsúhlasení budú tieto colné suspenzie a kvóty platiť od januára budúceho roka -- najdlhšie však dvanásť mesiacov. "Už dnes je viac-menej isté, že komisia schváli jednu slovenskú žiadosť," konštatuje Dušan Dušák z odboru obchodnej politiky na Ministerstve hospodárstva SR. Potvrdiť ju však musí ešte Rada EÚ. Do konca augusta môžu slovenské firmy podávať nové žiadosti o udelenie suspenzie či otvorenie kvóty s platnosťou od júla budúceho roka.

Podpora európskych výrobcov
Kým teda doteraz o dočasných colných úľavách pri dovoze niektorých produktov rozhodovala slovenská vláda, od mája musia firmy o ne požiadať Európsku komisiu. Podľa riaditeľa odboru colných taríf na Colnom riaditeľstve SR Jána Tupého však nedostanú úľavu na hotové výrobky, ale iba na polotovary či suroviny na ďalšie spracovanie. O zníženie dovozného cla až na nulu pri celej dodávke bez obmedzenia množstva (colná suspenzia) pritom môže výrobca žiadať iba v tom prípade, ak neexistuje výroba daného produktu v krajinách Európskej únie. "Ak jej je nedostatok, môže získať zníženie len pre určitý objem (colná kvóta)," dodáva Dušák. Filozofiou znižovania ciel je totiž podpora európskych výrobcov, pričom žiaden z nich nemôže byť odsúhlasením suspenzie alebo kvóty poškodený. Firma si však musí zistiť aj to, či Európska únia nemá uzatvorené preferenčné dohody aj s nečlenskými krajinami, ako napríklad s Rumunskom, Bulharskom, Mexikom, Čile či Južnou Afrikou.

Žiada jeden, dostanú všetci
Nové suspenzie, ktoré začali platiť už tento mesiac, dohodol rezort hospodárstva s Európskou komisiou pre krompašského výrobcu Panasonic AVC Networks Slovakia na tri elektrotechnické komponenty -- displeje, mechaniky do videorekordérov a DVD mechaniky. Na tieto výrobky si však môže suspenziu uplatňovať ktorýkoľvek európsky podnik, hoci o ne požiadala konkrétna firma. "Ak totiž využíva vo svojej výrobe rovnaké komponenty ako žiadajúca spoločnosť, nemusí podávať novú žiadosť. Stačí, ak sleduje informácie o udelených suspenziách alebo kvótach," dodáva Marek Fořt z poradenskej spoločnosti Deloitte. Tie môže nájsť aj na webovej stránke rezortu hospodárstva (www.economy.gov.sk) v sekcii zahraničnoobchodná politika. Obdobie, na ktoré sa zníženie povoľuje, je však obmedzené -- tri, šesť alebo dvanásť mesiacov. "Balík suspenzií a kvót, ktoré začali platiť v júli, sa opäť otvorí o rok," dodáva Dušák. Automaticky sa pritom schvália všetky bezproblémové žiadosti. Vypadne iba tá, proti ktorej podá niektorý členský štát námietku. "Môže sa totiž stať, že v niektorej krajine sa počas roka otvorí nová výroba," konštatuje ďalej Dušák. Ak však príde firma o suspenziu, môže následne požiadať o otvorenie kvóty. Pri čerpaní kvóty pritom platí zásada -- kto prvý príde, ten prvý berie. "Hoci komisia rozhoduje na žiadosť konkrétnej firmy, zase platí, že kvótu môže čerpať ktorýkoľvek podnik, pričom colníci okamžite zaznamenávajú vyčerpané množstvo," dokresľuje Dušák.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 14:15