StoryEditor

Ak nechcete za vodu platiť viac, študujte zákony. Správca domu vám nepomôže

06.06.2016, 00:10
Aj vám sa stalo, že platíte za vodu viac ako ste jej spotrebovali? Príčinou môže byť oneskorená výmena meračov.

Čitateľa HN pána Vladimíra nepríjemne prekvapilo, keď mu správca domu v bratislavskom Novom Meste v ročnom zúčtovaní nákladov za byt napočítal za teplú vodu trojnásobne vyššiu spotrebu ako reálne mal.
A tak namiesto očakávaného preplatku mu vykázal za rok 2015 nedoplatok niekoľko desiatok eur. Lebo skutočnú spotrebu 13 kubických metrov teplej vody správca domu neakceptoval a požaduje platbu až za 37 kubíkov.  

Prečo to tak správca urobil? Argumentuje tým, že Vladimír si dal v byte vymeniť merače teplej vody po termíne, teda takpovediac po ich záruke, keď údajne už nemusia presne merať.
(Merače však nie sú presné ani keď sú nové, či opravené a overené. Nie sú totiž tak citlivé, aby zaznamenali kvapkanie, či slabé, no plynulé tečenie vody z kohútika - pozn. HN).

„Z dôvodu, že ste sa nezúčastnili hromadnej výmeny vodomerov, obom meračom na teplú vodu uplynula lehota overenia dňa 28. 9. 2015 a vy ste si dali dodatočne vymeniť vodomery až 17. 12. 2015. Na základe vyhlášky nie je možné účtovať na neplatné vodomery. Z toho dôvodu vami nahlásená spotreba nemohla byť akceptovaná a spotreba teplej vody vám bola vyrátaná ako priemer jednotlivých spotrieb bytov v dome,“ odpísal správca domu Vladimírovi.

O riziku zvýšených platieb za vodu však správcovia domov majiteľov bytov spravidla neinformujú. A tak, občan, ak chceš niečo vedieť, naštuduj si sám, sám si vyhľadaj informácie...
Vyššie platby nezdôvodňujú správcovia domov ani v ročnom vyúčtovaní nákladov spojených s užívaním bytov. Jednoducho si naúčtujú viac a ty, ako majiteľ bytu, plať... „Ľudia predsa nemôžu sledovať každý zákon, či dokonca vyhlášky a riadiť sa podľa nich. Na to je štát, samospráva a firmy, ktoré ľuďom poskytujú služby, aby ich informovali nielen o povinnostiach, ale aj o právach. Je to o kvalite spravovania štátu, ktorý v otázkach informovania a vzdelávania svojich občanov dlhodobo zlyháva. Takéhoto správcu bytov preto treba vymeniť,“ reagoval Vladimír.

Následne skontroloval, čo hovorí príslušný predpis. Ale už iba preto, aby ostatným majiteľom bytov, s podobným príbehom ako mal on, poskytol nové informácie.
Pozor si treba dať na vyhlášku č. 630 Úradu pre reguláciu sieťových odvetví z roku 2005. Hovorí sa v nej: „ak sa preukáže, že konečný spotrebiteľ ovplyvnil určené meradlo na meranie množstva teplej úžitkovej vody alebo určené meradlo na meranie množstva teplej úžitkovej vody nespĺňa podmienky určeného meradla, alebo odmietol umožniť vykonať jeho odčítanie, určí sa tomuto konečnému spotrebiteľovi náhradný indikovaný údaj vo výške trojnásobku priemernej hodnoty indikovaných údajov určených meradiel na meranie teplej úžitkovej vody na byt a nebytový priestor v objekte rozpočítavania.“

Hoci Vladimír býva v byte sám, neplatí tak za minulý rok ako pokutu trojnásobok priemernej spotreby na jedného obyvateľa domu, ale až trojnásobok priemernej spotreby bytov v dome. A to napriek tomu, že v dome sú aj viacizbové byty v ktorých žije viac ako jedna osoba a teda majú vyššiu spotrebu ako jednoizbový byt, v ktorom je jeden človek.   

Na otázku, či je takáto vyhláška ÚRSO voči občanom korektná a férová, Úrad pre reguláciu sieťových odvetní HN povedal, že tak bola schválená... „Pravdivosť údaju o počte osôb v byte sa v praxi ťažko overuje. Vodu môžu využívať aj osoby, ktoré nie sú v byte nahlásené a sú tým pádom zvýhodnené. Práve pre objektívne rozpočítanie spotreby vody, zákon ustanovuje povinnosť nainštalovať a využívať k rozpočítaniu overené určené meradlá. O výške náhradného údaja sa dá vždy diskutovať. Nakoniec bola v rámci pripomienkového konania dohodnutá výška trojnásobku priemernej spotreby na byt,“ obhajuje vyhlášku hovorca ÚRSO Radoslav Igaz. 

Slovenská obchodná inšpekcia upozornila, že meradlá na teplú vodu sa povinne overujú každé štyri roky. „Meradlá, ktoré nie sú overené v stanovenej lehote, sa nemôžu použiť na rozpočítavanie nákladov“.
---------------------------------------------------------------------------------------------  
Postupoval správca domu v súlade s predpismi, keď za dvojmesačné „prešvihnutie" termínu platnosti meračov vody určil majiteľovi bytu trojnásobne vyššiu spotrebu ako reálne mal?

(Na otázku HN odpovedá hovorkyňa Slovenskej obchodnej inšpekcie Danuška Krkošová)
Teplá voda sa meria v mieste prípravy určeným meradlom, t. j. buď na päte domu pre tento dom, alebo vo výmenníkovej stanici alebo kotolni – centrálne zásobovanie teplom (CZT), zvyčajne pre viac odberateľov. Zároveň je povinné meranie spotreby teplej vody u konečného spotre­biteľa meradlami pretečeného množstva vody. Tieto meradlá sa posudzujú ako určené meradlá, pretože namerané údaje sú podkladom pre finančné vyhodnotenie spotreby, teda podliehajú povinnému overovaniu v zmysle zákona o metrológii.  Meradlá na teplú vodu sa povinne overujú každé štyri roky. Meradlá, ktoré nie sú overené v stanovenej lehote, sa nemôžu použiť na rozpočítavanie nákladov.

Za zabezpečenie merania teplej vody u konečných spotrebiteľov (vlastníkov bytov) a rozpočítavanie množstva dodaného tepla v teplej vode sú zodpovední správcovia bytových domov alebo spoločenstvá vlastníkov bytov. Okrem obstarania a zapojenia určených meradiel množstva teplej vody musia správcovia a spoločenstvá v pravidelných štvorročných intervaloch zabezpečiť ich metrologické overenie, alebo ich výmenu za nové.

Neoverené určené meradlá v zmysle osobitného predpisu nie je možné použiť pri rozpočítaní nákladov na prípravu teplej úžitkovej vody konečného spotrebiteľa a takéto namerané hodnoty sú irelevantné. Konečný odberateľ, ktorý rozpočítava množstvo dodaného tepla na prípravu teplej úžitkovej vody musí v takomto prípade postupovať v zmysle platnej legislatívy, buď trojnásobkom priemernej spotreby v objekte rozpočítavania, resp., ak sa odpočet uskutoční do 31. januára nasledujúceho roka odborným odhadom, alebo v zmysle dohody s vlastníkmi bytov a nebytových priestorov v objekte rozpočítavania podľa zákona č. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových priestorov.

Zároveň vás chceme informovať, že konečný spotrebiteľ musí umožniť inštaláciu určených meradiel na meranie spotrebovanej teplej úžitkovej vody a odčítanie nameraných údajov.

01 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:47 - Feat.: - Title: Kde sa zarába najviac na vode? Zisky nafúkli na západe Slovenska, na juhu zas spľasli (+ prehľad 14 miest) 03 - Modified: 2024-04-19 12:15:18 - Feat.: - Title: Ťahúň Prešovského kraja čelí veľkej pokute. Štát mu chce zobrať dvojnásobok toho, čo za rok zarobil 04 - Modified: 2024-04-04 10:00:00 - Feat.: - Title: V čiernej diere miliardy svetelných rokov od Zeme našli vodu. Je jej toľko, ako na našej planéte vynásobené 140 biliónkrát 05 - Modified: 2024-04-02 15:50:05 - Feat.: - Title: PPA zatiaľ vydala rozhodnutia o priamych platbách za 266 miliónov eur
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 14:41