StoryEditor

20 otázok o zľavách pre seniorov

23.06.2016, 00:00
Odchodom do dôchodku sa príjem mnohých ľudí zníži zhruba na polovicu. Seniorom preto dobre padnú zľavy, ktoré poskytuje štát či spoločnosti zabezpečujúce služby. Tu sú tipy, keď nemusíte platiť plnú taxu.

1.
Menej za lieky

Musia seniori požiadať zdravotnú poisťovňu o vrátanie peňazí za lieky? Akými pravidlami sa platby dôchodcov v lekárňach riadia?
Od októbra 2015 sa doplatky znížili tak, aby ročne pri žiadnom seniorovi nepresiahli 100 eur. Znamená to, že kým do októbra to bolo štvrťročne 45 eur, teda ročne 180 eur, teraz je to najviac 25 eur štvrťročne. Tento rok tak dôchodcovia ušetria v porovnaní s vlaňajškom 80 eur. Do limitu sa počítajú len najlacnejšie lieky na ochorenie, pre ktoré sa podstupuje liečba.


Ťažko zdravotne postihnutí a invalidi majú ochranný limit 30 eur. Limit sa nevzťahuje na seniorov so zárobkovým príjmom okrem príjmu z dohôd a seniorov s dôchodkom vyšším než 412 eur. O vrátenie doplatkov netreba zdravotnú poisťovňu žiadať, peniaze seniorovi vráti do 90 kalendárnych dní. Ak v danom štvrťroku senior prekročí limit o menej než tri eurá, poisťovňa peniaze nevráti. Netreba sa však báť, že prepadnú. Poisťovňa ich prenesie do ďalšieho štvrťroka a následne ich vráti.

2.
Lacnejšie pomôcky

Kto predpisuje pacientom zdravotné pomôcky?
Zdravotnícke pomôcky predpisuje ošetrujúci lekár, respektíve špecialista, pričom tí sa riadia zoznamom zdravotných pomôcok plne alebo čiastočne uhrádzaných z verejného zdravotného poistenia. Na zľavu alebo bezplatné poskytnutie je nárok po splnení zákonných podmienok. Sú to barly, vozíky a iné pomôcky. Niektoré plne hradia zdravotné poisťovne, iné si hradíte čiastočne.

3.
Liečebné pobyty

Ktoré kúpele na Slovensku poskytujú seniorom zľavy a v akej výške?
Špeciálne pobyty pre seniorov so zníženými cenami ponúka mnoho kúpeľov. Spravidla sú v ponuke označené ako „senior“. Napríklad v Trenčianskych Tepliciach zaplatí dôchodca za 7-dňový pobyt 246 eur, pričom v cene je 6-krát ubytovanie a plná penzia. Do Bardejovských Kúpeľov sa dá ísť na 7-dňový pobyt od 276 eur tiež s plnou penziou. „Srdciari“ v Sliači zaplatia v rámci pobytu nazvaného Ochutnávka kúpeľov len 93 eur. V cene je 3-krát ubytovanie, polpenzia a jedna procedúra denne. Zľavy sú aj v ďalších kúpeľoch.

4.
Voľba poisťovne

Uvažujem o zmene poisťovne. Jedno z kritérií, ktoré som si stanovil, je aj poskytovanie zdravotníckych pomôcok. Aké bez problémov poskytujú?
Podľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne najžiadanejšie sú zdravotnícke pomôcky pri inkontinencii, na mobilitu (barly, palice, chodúľky), ako aj zdravotnícke pomôcky uľahčujúce imobilitu (elektrické polohovateľné postele, zdviháky), pomôcky uľahčujúce osobnú hygienu – vaňové či sprchovacie (držadlá, stolčeky, sedadlá), a tiež načúvacie prístroje.

Podľa poisťovne Dôvera sa najčastejšie „predpisujú“ zdravotnícke pomôcky zo skupín: inkontinenčných, ale aj obväzový materiál a pomôcky pre stomikov. Finančne...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-26 06:38:29 - Feat.: - Title: Seniori si prilepšia takmer o 150 eur. Podľa ekonóma trináste dôchodky zvýšia verejný dlh 02 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 03 - Modified: 2024-04-18 14:11:34 - Feat.: - Title: Rekondičné pobyty prinesú viaceré novinky. Aké a kto má na ne nárok? 04 - Modified: 2024-01-31 12:58:57 - Feat.: - Title: Demencia je boj s neodvrátiteľnou realitou 05 - Modified: 2024-02-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Ako ste na tom s alkoholom? Aj tento rok si to môžete preveriť v rámci iniciatívy Suchý február
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. máj 2024 03:12