StoryEditor

Európska únia -- podnikateľská príležitosť alebo riziko

26.06.2003, 00:00
Plánované rozšírenie Európskej únie o desať kandidátskych krajín v roku 2004 je považované za významnú podnikateľskú príležitosť. Vyplýva to zo zverejnených výsledkov globálnej štúdie spoločnosti Accenture, ktorá sa uskutočnila medzi 315 vrcholnými riadiacimi pracovníkmi z krajín Európy, Severnej Ameriky, Ázie a Blízkeho východu.
V odpovedi na otázku, ako ich spoločnosti vnímajú rozširovanie EÚ, až 91 % respondentov uviedlo, že sú rozšíreniu pozitívne naklonené, ale len 59 % oslovených manažérov považuje rozšírenie únie za podnikateľskú príležitosť. Medzi najdôležitejšie prínosy kandidátskych krajín zaradili riadiaci pracovníci napríklad nové spotrebiteľské trhy, lacnú pracovnú silu a možnosti uzatvárať nové partnerstvá. Ďalšia tretina respondentov bola vo svojich vyhláseniach obozretnejšia, pretože rozširovanie únie považujú za kombináciu príležitostí a rizík. Medzi potenciálnymi rizikami sa na prvom mieste umiestnila korupcia (61 %), infraštruktúra (45 %) a byrokracia (41 %).

Ekonomický rast a investície
V súvislosti s vyhliadkami na ekonomický rast až 91 % oslovených manažérov očakáva, že rozšírenie únie bude stimulovať rast v pristupujúcich krajinách a 65 % predpokladá oživenie rastu v súčasných členských štátoch EÚ. Takmer polovica riadiacich pracovníkov predpokladá výrazný a dynamický rast ekonomiky v pristupujúcich krajinách, zatiaľ čo iba štvrtina z nich sa domnieva, že takýto rast je pravdepodobný v súčasných členských štátoch. Zaujímavé je zistenie, že až 90 % respondentov zo Španielska - jednej z najmladších členských krajín únie - si myslí, že pristupujúce krajiny zaznamenajú v porovnaní so súčasnými členmi EÚ rýchlejší ekonomický rast. Viac ako polovica respondentov tiež verí, že rozšírenie povzbudí prílev nových investícií. Čo je však zaujímavé, len menšina oslovených vyhlásila, že rozšírenie by mohlo ovplyvniť investičné rozhodnutia ich vlastných firiem. Navyše iba 21 % manažérov si myslí, že ich firmy budú v dôsledku rozšírenia EÚ umiestňovať v pristupujúcich krajinách nové investície, resp. iba 19 % uviedlo, že ich firmy budú rozširovať svoje existujúce investície. "Táto skutočnosť môže byť spôsobená tým, že viac ako polovica firiem zastúpených v prieskume už v tomto regióne pôsobí," tvrdí riaditeľ slovenskej pobočky spoločnosti Accenture Peter Škodný. "Firmy zo západnej Európy, ktoré v pristupujúcich krajinách svoje investície už umiestnili a tieto trhy poznajú, budú mať v porovnaní s firmami, ktoré investície v týchto krajinách v súčasnosti iba zvažujú, jasnú výhodu," dodáva.

Aktivity v oblasti fúzií a akvizícií
Z ďalších zistení prieskumu vyplýva, že riadiaci pracovníci očakávajú nárast aktivít aj v oblasti fúzií a akvizícií. Napríklad 45 % respondentov považuje za jeden z dôsledkov rozšírenia únie možnosť uzatvárať nové partnerstvá. Tridsaťsedem percent sa zase domnieva, že rozšírenie so sebou prinesie nové možnosti pre akvizície a viac ako polovica si od rozšírenia sľubuje menej právnych prekážok pri ich realizácii. Takmer dve tretiny respondentov očakávajú v dôsledku rozšírenia EÚ zlepšenie tzv. corporate governance (systému riadenia podnikov). Drvivá väčšina respondentov sa tiež domnieva, že sa medzi súčasnými členmi Európske únie a pristupujúcimi krajinami zlepší zahraničný obchod. Avšak takmer polovica predpokladá, že nové členské štáty môžu po vstupe čeliť v dôsledku reštrukturalizačných opatrení, nevyhnutných pre splnenie nových predpisov a regulácií v EÚ, zvýšenej úrovni nezamestnanosti.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 01:43