StoryEditor

Poplatok neohrozil pozíciu fondu

Správcovská spoločnosť Asset Management Slovenskej sporiteľne (AM SLSP) začala v decembri spoplatňovať investície do svojho korunového peňažného fondu. Tento fond spravuje takmer polovicu všetkých peňazí, ktoré klienti vložili do korunových peňažných fondov. Podľa predsedu predstavenstva tejto spoločnosti, Romana Vlčka, zavedenie vstupného poplatku súvisí s pokrytím nákladov na predaj fondu. "Pre klientov je prvoradým kritériom výnosnosť fondu. Korunový peňažný fond, ktorý ponúkame, bude atraktívny aj vrátane poplatkov," skonštatoval. Podľa Vlčka je spoplatňovanie investícií do takýchto fondov bežné aj v zahraničí. Zavedenie poplatku v Sporo korunovom peňažnom fonde však v prvých týždňoch neohrozilo jeho pozíciu jednotky v predajnosti fondov, ktoré sú určené pre bežných klientov.
Slovenské peňažné fondy ponúkajú okrem AM SLSP aj Istro Asset Management, Tatra AM a VÚB AM. Vstupný poplatok ešte vyberá aj Istro Asset Management, ktorý ho zaviedol hneď na začiatku pôsobenia fondu na trhu. Podľa Roberta Blaha, riaditeľa Istro AM, práve nadštandardná škála služieb spojená s týmto fondom ich odlišuje v porovnaní s konkurenciou.
Najväčším konkurentom Sporo korunového peňažného fondu je Korunový peňažný spoločnosti Tatra AM. Ten má trhový podiel 28 %, pričom na trhu pôsobí podstatne dlhšie. "O spoplatení investície do peňažného fondu neuvažujeme," hovorí Michal Kustra, podpredseda Predstavenstva Tatra Asset Management. O vstupnom poplatku do svojho fondu neuvažuje podľa člena Predstavenstva VÚB AM Gabriel Hinzeller ani táto spoločnosť.
Pre fondy peňažného trhu sú typické najnižšie vstupné a správcovské poplatky a veľmi nízke riziko poklesu hodnoty podielu. Tento typ fondu je určený pre investorov -- začiatočníkov, pre tých, ktorý nie sú ochotní pristúpiť na pokles investície alebo pre klientov, ktorí si chcú vhodne uložiť svoje úspory iba na kratší čas.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 23:14