StoryEditor

Vysoký záujem o pohľadávky VSŽ

24.10.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

O predávané pohľadávky VSŽ voči 259 dlžníkom v celkovom objeme istín 2,214 miliardy Sk prejavilo záujem viacero investorov predložením niekoľkých desiatok konkrétnych cenových ponúk. Informujú o tom predstavitelia najvýznamnejšieho akcionára železiarní, finančnej skupiny Penta, ktorých dcérska firma Penta Group je zároveň správcom týchto pohľadávok. "Vzhľadom na predložené cenové ponuky odporučí Penta Group svojmu klientovi predmetné pohľadávky odpredať," informuje projektový manažér Penta Group Anton Bittner s tým, že odpredaj pohľadávok je možné očakávať už koncom tohto roku. Tie ponúkané pohľadávky, ktoré sa nepodarí výhodne predať, by mala pre VSŽ Penta Group vymáhať aj naďalej.
Všetky pohľadávky ponúkané v tomto balíku sú po lehote splatnosti viac ako jeden rok. Najväčšia pohľadávka v objeme istiny takmer 547 miliónov Sk, ktorú chce VSŽ odpredať, je voči firme Control, voči obchodníkovi s cennými papiermi ARDS je to 410-miliónová pohľadávka a nad 100-miliónovou hranicou sú do balíka zaradené aj pohľadávky voči firmám Labstroj, Všeobecná, akciová spoločnosť, komárňanským Slovenským lodeniciam a Borland AG. Bonita jednotlivých ponúkaných pohľadávok je rozdielna. Celkovo 80 predávaných pohľadávok je voči spoločnostiam v konkurze, 10 dlžníkov je v likvidácii a 52 zasa v exekúcii.
Odpredaje problémovejších pohľadávok železiarní sa rozbehli po tom, čo v júni tohto roka skončila platnosť zmluvy z roku 1999, na základe ktorej ich dovtedy spravoval americký kupca ich hutníckej časti U.S. Steel.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 01:06