StoryEditor

Krátke správy

05.03.2003, 23:00

Česká IP banka prostredníctvom svojho právneho zástupcu Tomáša Sokola podala trestné oznámenia na osoby zo skupiny ČSOB. Dôvodom sú závery mimoriadneho valného zhromaždenia, ktoré sa uskutočnilo minulý týždeň v utorok. ČSOB sa zatiaľ nevyjadrila. IP banka sa zároveň obrátila na bankový dohľad ČNB a dala podnet na začatie správneho konania s ČSOB. IP banka obviňuje pracovníkov ČSOB z toho, že šíria nepravdivé informácie o priebehu a záveroch valného zhromaždenia a zároveň klamlivo informujú o voľbe predstavenstva. Uviedol to český denník Hospodářské noviny. (TASR)

Americké obchodné banky a sporiteľne zarobili v minulom roku rekordných 105,4 mld. USD. V roku 2001 kombinovaný zisk komerčných bánk predstavoval 87,3 mld. USD. Vyplýva to zo štúdie spoločnosti Federal Deposit Insurance Corp (FDIC). "Kým recesia v roku 2001 zvýšila straty zo zlých úverov, v roku 2002 sa vyššie úrokové sadzby a silný dopyt spotrebiteľov prejavili masívnym rastom zisku," povedal hlavný ekonóm FDIC Rich Brown. V treťom kvartáli minulého roka zisk bánk dosiahol 27,3 mld. USD, v poslednom štvrťroku mierne klesol na 25,6 mld. (SITA)

Union banka (UB) stratí bankovú licenciu, príde do nej konkurzný správca a uskutoční sa konkurz majetku tejto banky, myslí si to bývalý šéf UB Radovan Vávra. "V banke chýba 4,5 mld. CZK. A keď sa nenájde niekto, kto ich tam dá, je všetko okolo toho zbytočné," vyjadril sa Vávra na adresu záchranného plánu v réžii svojho nástupcu Romana Mentlíka. Podľa jeho slov spoločnosť Invesmart, ktorá chcela UB kúpiť, počítala s tým, že rozsah problémov tejto banky je 2,6 mld. CZK, a nie 4,5 mld. CZK. "Invesmart jasne povedal, že investuje maximálne 2,6 mld. CZK, takže zvyšok by musel dodať štát," zdôraznil Vávra. Štát však toto riešenie odmietol. (SITA)

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings očakáva na celom svete pokračovanie prevahy redukcií ratingov podnikov nad zvyšovaniami, a to minimálne v prvom polroku 2003. Mnohé podniky totiž pociťujú negatívne vplyvy odďaľovania oživovania ekonomík krajín, značného počtu bankrotov a slabých hospodárskych výsledkov. Počet redukcii ratingov v podnikovej sfére vlani prevýšil počet zvyšovaní približne v pomere 9:1. Najhoršie dopadli podniky zo sektora energetiky, telekomunikácií a technológií. Negatívne vplývali aj vážne účtovné škandály vo viacerých veľkých korporáciách. (SITA)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. máj 2024 09:07