StoryEditor

Nový prístroj umožňuje skrátiť operáciu oka

22.07.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Približne za štyri sekundy možno odstrániť pacientovi jednu dioptriu eximer-laserovým prístrojom Allegretto. Ide o jeden z najmodernejších prístrojov na svete, ktorý Centrum mikrochirurgie oka v Bratislave získalo ako prvé na Slovensku.
Najväčšou prednosťou prístroja je jeho vysoká rýchlosť. Pri klasických eximerových laseroch, aj pri tomto, sa vyžaduje spolupráca s pacientom, oko sa musí zafixovať, aby ním nemohol hýbať počas výkonu, uviedol primár centra František Veselý.
Uvedeným prístrojom možno výkon pri rôznych typoch operácií skrátiť od pol minúty až po niekoľko minút. Tým je väčšia pravdepodobnosť, že pacient udrží oko v pokoji, čím možno garantovať väčší úspech operácie.
Z technického hľadiska Veselý považuje za dôležitú presnosť. Prístroj spracuje vložené základné údaje veľmi presne, čím sa takisto zabezpečí kvalitnejší výsledok zákroku. Navyše prístroj pracuje s väčšou optickou zónou. Operácia desiatich dioptrií na jednom oku 22-ročnej pacientky trvala 45 sekúnd, samozrejme, okrem prípravy.
S uvedeným prístrojom možno operovať krátkozrakosť, ďalekozrakosť, nepravidelné zakrivenie rohovky. Veselý zdôraznil, že je milo prekvapený výsledkom operácií pri t astigmatizme, kde jedna os je plusová a druhá mínusová. To znamená, že človek má plus štyri dioptrie a mínus 5,5 cylindrických dioptrií. Žiadny pacient sa doteraz nesťažoval na ťažkosti s nočným videním, čo sa predtým vyskytovalo v dvoch až troch prípadoch zo sto pacientov. Pacienti sa rýchlo zdravotne rehabilitujú a zlepšuje sa im kvalita zraku.
V Centre mikrochirurgie oka, ktoré vzniklo v roku 1999, sú indikované diagnózy hradené zdravotnými poisťovňami. Je to prvé pracovisko jednodňovej chirurgie na Slovensku. Od jeho vzniku tam urobili viac ako 5 000 operácií ambulantne, bez hospitalizácie pacienta.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 19:02