StoryEditor

Slovenská stavebná inšpekcia a jej právomoci

Zámerom a cieľom hlavného štátneho stavebného dohľadu, vykonávaného Slovenskou stavebnou inšpekciou, je dosiahnutie stavu, aby stavebník, zhotoviteľ a ďalšie právnické a fyzické osoby podieľajúce sa na príprave, realizácii a užívaní stavieb postupovali profesionálne a dbali na verejný záujem upravený všeobecne záväznými právnymi predpismi.

Zámerom a cieľom hlavného štátneho stavebného dohľadu, vykonávaného Slovenskou stavebnou inšpekciou, je dosiahnutie stavu, aby stavebník, zhotoviteľ a ďalšie právnické a fyzické osoby podieľajúce sa na príprave, realizácii a užívaní stavieb, postupovali profesionálne a dbali na verejný záujem upravený všeobecne záväznými právnymi predpismi.

Ochranu verejných záujmov, ako aj práv a právom chránených záujmov právnických osôb a fyzických osôb, ktoré súvisia s uskutočňovaním stavby alebo jej zmeny, s vlastnosťami stavby pri jej prevádzkovaní (užívaní), s odstránením stavby a s uskutočňovaním terénnych úprav, zabezpečuje Inštitút štátneho stavebného dohľadu.

Orgánmi štátneho stavebného dohľadu sú poverení pracovníci:
a)
Slovenskej stavebnej inšpekcie,
b) miest a obcí, pri vykonávaní týchto pôsobností:
-- sledovať, či sa stavebná činnosť v obci rozvíja v súlade so zámermi územného plánovania,
-- dozerať na stav stavieb,
-- kontrolovať, či sa stavby a ich zmeny a terénne úpravy neuskutočňujú bez povolenia alebo v rozpore s ustanoveniami stavebného zákona,
c) iných orgánov štátnej správy, oprávnených osobitnými predpismi kontrolovať uskutočňovanie, užívanie a odstraňovanie stavieb v medziach týchto osobitných predpisov,
d) krajského úradu.

Slovenská stavebná inšpekcia bola zriadená zákonom č. 417/2003 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa stavebný zákon ako samostatná rozpočtová organizácia v rezorte Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR. Slovenská stavebná inšpekcia je odborným kontrolným orgánom, prostredníctvom ktorého vykonáva Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR hlavný štátny stavebný dohľad.
Niektoré ustanovenia súvisiace aj s pôsobnosťou Slovenskej stavebnej inšpekcie sa menili a doplnili zákonom č. 608/2003 Z. z. o štátnej správe pre územné plánovanie, stavebný poriadok a bývanie (účinný k 1. januáru 2004).
Územne sa stavebná inšpekcia člení na Riaditeľstvo inšpekcie so sídlom v Bratislave, Lamačská cesta č. 8 a osem podriadených stavebných inšpektorátov so sídlami v Bratislave, v Banskej Bystrici, Nitre, Košiciach, Prešove, Trenčíne, Trnave a v Žiline. Riaditeľstvo inšpekcie je druhostupňovým odvolacím orgánom proti rozhodnutiam inšpektorátov a súčasne metodicky usmerňuje činnosť inšpektorátov.
Okrem hlavného štátneho stavebného dohľadu plnia Riaditeľstvo inšpekcie a inšpektoráty aj ďalšie úlohy v spolupráci s orgánmi a organizáciami pôsobiacimi v oblasti stavebného poriadku, hlavne so stavebnými úradmi obcí a s krajskými stavebnými úradmi, ktorým poskytujú odbornú pomoc. Prešetrujú ďalej sťažnosti, petície, oznámenia a podnety fyzických a právnických osôb súvisiacich s porušovaním ustanovení stavebného zákona. Inšpekcia na základe získaných skúseností a podnetov pri výkone kontrolnej činnosti sa aktívne zúčastňuje aj na procese tvorby a transformácie nových legislatívnych predpisov v oblasti stavebného poriadku.

Okrem výkonu štátneho stavebného dohľadu vykonáva Slovenská stavebná inšpekcia dohľad aj nad:
a)
plnením podmienok a opatrení uložených rozhodnutiami orgánov štátnej správy na úseku územného plánovania a stavebného poriadku,
b) dodržiavaním povinností, ktoré účastníkom výstavby ukladá stavebný zákon a iné opatrenia v území,
c) dodržiavaním základných požiadaviek na stavby,
d) dodržiavaním všeobecných technických požiadaviek na výstavbu.

Stavebná inšpekcia nariaďuje odstránenie nedostatkov zistených pri jej kontrolnej činnosti. Pri súbežnom konaní stavebnej inšpekcie a stavebného úradu je príslušný na konanie stavebný úrad, ak nedôjde k dohode, že konanie vykoná stavebná inšpekcia. Podrobnosti o organizácii Slovenskej stavebnej inšpekcie upraví štatút, ktorý vydá minister výstavby a regionálneho rozvoja SR. Úlohy stavebnej inšpekcie na stavbách pre bezpečnosť štátu zabezpečuje Ministerstvo vnútra SR. Slovenská stavebná inšpekcia nahradila od 1. novembra 2003 bývalú Slovenskú inšpekciu životného prostredia.
V súvislosti s prechodom kompetencií stavebnej inšpekcie v oblasti územného plánovania a stavebného konania prešli dňom 1. novembra 2003 práva a povinnosti z pracovnoprávnych a iných právnych vzťahov zamestnancov zabezpečujúcich výkon týchto kompetencií zo Slovenskej inšpekcie životného prostredia na Slovenskú stavebnú inšpekciu. Viac informácií nájdete aj v publikácii Autorský, stavebný a technický dozor stavebníka (Stavebníctvo číslo: 2/2004).

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. máj 2024 03:07