StoryEditor

Poznáme kritériá kvality?

23.07.2004, 00:00

Dobrá správa -- na Slovensku budú od jesene fungovať štyri súkromné vysoké školy. V tejto chvíli je pripravených ďalších dvanásť subjektov, ktoré by rady získali odobrenie Akreditačnej komisie -- potom už stačí získať "len" súhlas vlády a môže sa veselo podnikať. Vlastne vzdelávať.
Vláda môže byť na prvý pohľad spokojná. V programovom vyhlásení si dala za cieľ v priebehu piatich rokov zvýšiť kapacitu vysokého školstva tak, aby bolo vysokoškolské vzdelanie "prístupné všetkým občanom, ktorí oň prejavia záujem a preukážu predpoklady na jeho úspešné absolvovanie". Samotný vznik súkromných vysokých škôl však nevyrieši problém kvality škôl.
Doterajší trend ukazuje, v ktorej oblasti majú súkromné školy záujem etablovať sa -- právo, ekonómia či manažment. Ťažko možno očakávať, že sa súkromná škola rozhodne investovať desiatky miliónov do náročného technického, laboratórneho či počítačového vybavenia. Rovnako ťažko možno očakávať, že ľudia budú platiť 50- a viac tisíc za rok, ak ako začínajúci učitelia dostanú plat na hranici životného minima. Preto aj v budúcnosti budú verejné školy "ovládať trh" s budúcimi chemikmi, strojármi, stavármi či učiteľmi. A čo keby prešiel zámer zrovnoprávniť verejné a súkromné školy pri financovaní zo štátneho rozpočtu? Priveďme tento prípad do absurdnosti -- súkromných škôl by bolo viac, boli by lacnejšie a na Slovensku by sme mali viac ekonómov, manažérov a právnikov... Viac ako ich naozaj treba.
Voči tomu, čo veľa nestojí -- a vzdelanie na verejnej vysokej škole do tejto oblasti viac-menej patrí, ľudia nemajú veľkú dôveru. Aj preto už dnes existujú prípady, že človek, ktorý uspel na prijímačkách na právo na Právnickej fakulte UK v Bratislave, chce radšej skúsiť študovať na súkromnej škole na Slovensku. Proti gustu žiaden dišputát. Podozrievať študentov, že si vyberajú školy podľa teoretických šancí ich úspešne absolvovať v duchu hesla "keď si za to platím, tak ma predsa nevyhodia", by nebolo fér. V tomto prípade je však naozaj škoda, že na Slovensku neexistuje transparentný systém, ktorý by uchádzačom čo najobjektívnejšie ukázal, ktorá škola či fakulta mu v danom študijnom odbore poskytne kvalitnejšie vzdelanie.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 18:04