StoryEditor

Hranica proti terorizmu a zločinu

05.11.2003, 23:00
Slovensko sa pripravuje na vstup do EÚ a na ochranu jej vonkajšej hranice.
Ochranu slovenskej štátnej hranice zabezpečuje ministerstvo vnútra prostredníctvom miestnych oddelení hraničnej a cudzineckej polície. Vlani boli zrušené jednotky vojsk ministerstva vnútra, prostredníctvom ktorých mali vojaci základnej služby významný podiel na strážení hranice. V súčasnosti je ochrana hranice, teda 75 hraničných priechodov a 8 medzinárodných letísk, plne profesionalizovaná. Napriek plánovanému zrušeniu kontrol na vnútorných hraniciach krajín Európskej únie by sa mal počet policajtov na slovenských hraniciach do roku 2005 ešte zvýšiť.
Rezort vnútra začal vytvárať podmienky na zabezpečenie ochrany východnej hranice s Ukrajinou podľa tzv. schengenských dohôd o budúcej vonkajšej hranici únie. Technické a materiálne vybavenie tohto úseku bude financovať Európska únia, na čo Slovensko prispeje 48 miliónmi eur. V súvislosti so vstupom Slovenska do Európskej únie pripravil rezort vnútra projekt materiálneho a technického zabezpečenia hraničnej a cudzineckej polície a aj návrh zákona o ochrane štátnych hraníc. Okrem toho sa Slovensko má stať súčasťou celoeurópskeho systému výmeny informácií o tranzite osôb a tovarov, od ktorého sa očakáva zvýšenie celkovej bezpečnosti voči terorizmu či organizovanému zločinu.
Cudzinci na hraniciach sa v súčasnosti kontrolujú prostredníctvom identifikačného systému osôb AFIS, pomocou daktyloskopických odtlačkov prstov. Podľa pripravenej novely zákona o azyle bude môcť polícia odoberať odtlačky prstov aj žiadateľom o azyl od 14 rokov a zároveň sa rozšíri okruh osôb, ktorým bude udelený azyl z dôvodu zlúčenia rodiny.
Na identifikáciu motorových vozidiel sa na hraniciach používa systém Boris. Kritériá na kontrolu cudzincov v súčasnosti na Slovensku nespĺňajú medzinárodné letiská. Podľa Koncepcie vnútornej bezpečnosti sa bude musieť okrem ukrajinskej hranice dobudovať aj ochrana hranice s Rakúskom a Českou republikou. Na strážení hranice by sa podľa ministerstva mali viac podieľať psy.

Opatrenia na posilnenie ochrany hraníc

Roky --- Úloha
2004 - 2006 ---
dobudovať ukrajinskú hranicu podľa schengenských kritérií, pripraviť podmienky na repatriáciu neúspešných žiadateľov o azyl

2005 --- zvýšiť počet policajtov a psov na hraniciach, materiálne dobudovať policajné útvary na hraniciach s Rakúskom, Maďarskom, Poľskom, Českou republikou, vybudovať organizačnú štruktúru služby cudzineckej polície, zriadiť konzultačné pracoviská na priechodoch

2010 --- vytvoriť oddelenia cudzineckej polície ako základné útvary
Zdroj MV SR

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 20:28