StoryEditor

Krátke správy

17.08.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR

Skutočnú hodnotu materinskej reči človek spozná až v cudzom prostredí.
Prof. Jozef Mistrík, DrSc.

Hodnota jazyka sa dá vyčísliť v peniazoch

Otázku, ako možno vyčísliť hodnotu nejakého jazyka v peniazoch, vyriešil odborník na ohodnocovanie značiek John Simons. Základom výpočtu je obrat svetových spoločností, teda aké percento obchodu sa robí v tom-ktorom jazyku. Na základe tohto kritéria Simons odhadol hodnotu angličtiny na 5 455 miliárd libier šterlingov, japončiny na takmer 3 000 miliárd, nemčiny na 1 700 a španielčiny na približne 1 250 miliárd libier. (TASR)


Európan od Hrona


Ján Chalupka, ktoreho nazývali aj Európanom od Hrona, hovoril plynule po nemecky, latinsky, francúzsky, taliansky a maďarsky. Pasívne ovládal angličtinu, gréčtinu a hebrejčinu. Okrem materčiny teda dokázal komunikovať v ôsmich jazykoch. Bol jedným z jazykovo najlepšie vybavených spisovateľov a národovcov na Slovensku.

Zdravie a cudzie jazyky
Vedci v kanadskom Yorku testovali na 104 ľuďoch vo veku 30 až 88 rokov vplyv ovládania cudzích jazykov na zdravie človeka. Vychádzali z hypotézy, že ľudia, ktorí ovládajú jeden alebo viac cudzích jazykov majú menšiu pravdepodobnosť, že v starobe prídu o svoju inteligenciu. Podľa ich predpokladu učiť sa cudzí jazyk a používať ho podporuje mozgovú aktivitu. Výskum ich predpoklady potvrdil. Okrem toho zistili, že menšie sklony k demencii vo vysokom veku majú aj ľudia, ktorí pravidelne hrajú na hudobný nástroj, čítajú, tancujú, lúštia krížovky alebo hrajú stolové hry.

Lingvista Tolkien
Autor úspešných Hobitov John Ronald Reuel Tolkien bol profesorom na Oxforde. Tento vedec - lingvista ovládal okrem iného 17 cudzích jazykov.

Propagácia angličtiny hudbou
Pre rozšírenie a propagáciu angličtiny urobili Beatles a ich piesne viac ako všetci politici a umelci Anglicka v celých jeho dejinách.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
21. máj 2024 15:58