StoryEditor

MMF sa zameria na bankovníctvo

07.07.2003, 00:00

Budúci hlavný ekonóm Medzinárodného menového fondu (MMF) Raghuram Rajan považuje nestabilitu finančného a bankového sektora za najakútnejší problém, s ktorým chce zápasiť. "Myslím si, že jedným z dôvodov pre moje vymenovanie bolo, že MMF chce venovať viac času otázkam finančného sektora a bankovníctvu," povedal R. Rajan pre agentúru AFP. "Zvýšenie stability finančného sektora a bankovníctva bude oblasť, na ktorú sa najviac zameriam," dodal.
Stabilita finančného sektora a otázky podnikového riadenia (corporate governance) sú pre MMF zložitým problémom už niekoľko rokov, najmä od vypuknutia ázijskej krízy v roku 1997, myslí si R. Rajan a bez spomenutia konkrétnej krajiny dodáva, že v súčasnosti je veľa štátov s veľkými problémami v bankovom sektore. Ako dodal, v najbližšom období bude úlohou MMF nielen riešiť situáciu v postihnutých štátoch, ale aj zlepšovať finančnú infraštruktúru krajín, ktoré sa zatiaľ na červenej tabuli nenachádzajú. "Myslím si, že je tu nádej, že ekonóm z rozvojovej krajiny môže byť citlivejší k otázkam rozvíjajúcich sa krajín. Pokrývam obe oblasti -- vyrástol som v rozvojovej krajine, ale pracoval som aj v rozvinutej," povedal Rajan, ktorý pochádza z Indie a v súčasnosti žije v USA.
O úmysle vymenovať R. Rajana na post kancelára pre ekonomiku a riaditeľa oddelenia výskumu riaditeľ MMF Horst Köhler v stredu informoval Výkonnú radu fondu. R. Rajan, profesor na chicagskej univerzite (University of Chicago Graduate School of Business), by mal na jeseň na tomto poste nahradiť odchádzajúceho Kennetha Rogoffa.
Raghuram Rajan (40) vydal mnoho publikácií ekonomického a finančného zamerania. Okrem súčasnej činnosti na univerzite v Chicagu učil aj na školách MIT, Northwestern University a School of Economics v Štokholme. V januári od Americkej finančnej asociácie dostal prestížnu cenu Fisher Black Prize, udeľovanú ľuďom do štyridsať rokov, ktorí najväčšmi prispeli k rozvoju finančníckej teórie a praxe. Rajan je zároveň riaditeľom Americkej finančnej asociácie, spolupracujúcim editorom hospodárskeho časopisu American Economic Review, programovým riaditeľom korporátneho finančníctva v Národnom úrade hospodárskeho výskumu (National Bureau of Economic Research). Ako konzultant spolupracoval aj s Federálnym rezervným systémom (Fed), Svetovou bankou, MMF a ďalšími inštitúciami.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
12. máj 2024 21:16