StoryEditor

Letná prevádzka zasiahla aj vlaky. Tu sú zmeny, ktoré sa vás týkajú

06.07.2016, 00:00
Vlakoví dopravcovia posilnili spoje do obľúbených lokalít po celom Slovensku. Záujem je najmä o Vysoké Tatry.

Osobná železničná doprava od 12. júna funguje na základe druhej tohtoročnej plánovanej zmeny grafikonu. Viacerí dopravcovia upravili odchody či príchody vlakov počas letných prázdnin, pridali nové spoje do obľúbených lokalít. Platí to aj pre dôchodcov.


Posilnená doprava v Tatrách
Hlavnou zmenou v diaľkovej vlakovej doprave bolo podľa Jany Morháčovej, hovorkyne Železničnej spoločnosti Slovensko, zvýšenie počtu miest v 1. triede v troch pároch rýchlikov na trase Bratislava – Banská Bystrica. V regionálnej doprave medzi hlavné novinky patrilo napríklad zvýšenie počtu tatranských električiek na linke Poprad Tatry – Starý Smokovec – Štrbské Pleso o takmer 10 percent a zubačiek na linke Štrba – Štrbské Pleso o 20 percent. Tiež došlo k úprave jazdných časov osobných vlakov medzi Košicami a terminálom Moldava nad Bodvou mesto, a lepšie sú tiež prípoje v Humennom a Trenčíne. Pri zavádzaní grafikonu Železničná spoločnosť vychádza z rozhodnutia a financovania rezortom dopravy, ale analyzuje aj pripomienky krajských samospráv. „V tohtoročnej letnej sezóne okrem posilnenia dopravy vo Vysokých Tatrách premávajú priame lôžkové vozne do Chorvátska, Čiernej Hory a Bulharska,“ dodáva Morháčová. Na trase Košice – Budapešť jazdí počas letných mesiacov dlhodobo jeden pár vlakov navyše.

Zmeny pre študentov
Navyše od 1. júla došlo u štátneho dopravcu k zmene, ktorá sa dotýka študentov cestujúcich so štátnym dopravcom, pri bezplatných mesačných lístkoch. Študentské časové mesačné lístky vydané od júla 2016 a ročné žiacke preukazy na pravidelné bezplatné cestovanie do školy platia len vo vlakoch kategórie osobný vlak a regionálny expres. „Bezplatná preprava vo vlakoch kategórií Supercity, EuroCity, EuroNight, expres, rýchlik či regionálny rýchlik je naďalej možná aj pre žiakov a študentov. Avšak pred každou cestou si treba zabezpečiť jednorazové lístky na bezplatnú prepravu,“ dodáva Morháčová. Aby ste sa vyhli pokute, overte si, aké zľavy môžete využívať.

RegioJet zvýšil počet vozov
Zavedením letného grafikonu nenastali v prevádzke vlakov RegioJet žiadne výrazné zmeny. Ako prezrádza Aleš Ondrůj, hovorca RegioJetu, pre prebiehajúcu modernizáciu koridoru a výluky s tým spojené však museli pristúpiť k dočasnému zrušeniu stanice v Považskej Bystrici a obmedzeniu prevádzky na stanici Štrba, kde po novom zastavujú iba určené spoje. „Od decembrovej zmeny grafikonov však chceme tieto stanice opäť obsluhovať v plnom rozsahu.“ Cestovné poriadky vlakov aj autobusov Reg...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Bratislava pripravuje veľký parkovací dom. Magistrát si objednal dokumenty za niekoľko desiatok tisíc eur 03 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 04 - Modified: 2024-04-17 14:21:24 - Feat.: - Title: Veľká prasklina ohrozuje termíny na Višňovom. Ráž pripúšťa scenár, že sa spustí dočasne len jedna rúra 05 - Modified: 2024-04-14 16:46:26 - Feat.: - Title: V časti D2 smer Bratislava budú od pondelka dopravné obmedzenia
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 12:11