StoryEditor

Kúpte si, alebo predajte les. Môže to byť výhodné

11.07.2016, 00:17
Autor:
kokkokzkzk
Pozor na špekulantov v spoločenstve vlastníkov lesov. Vieme, ako ich odhalíte. Čítajte už dnes v Hospodárskych novinách.

Chcete si kúpiť lesný pozemok a zveľaďovať ho? Les môže byť dobrou investíciou, pripravte sa však na to, že nie je jednoduché ho získať. Zásadná vec je, či chcete kúpiť les od súkromnej osoby, teda od výlučného vlastníka, alebo chcete kúpiť podiel na spoločnej nehnuteľnosti na spoločnom lese, ktorý je vlastníctvom spoločenstva, teda urbariátorov.

„Ak kupujete les od fyzickej osoby, ktorá vlastní les v celosti, alebo sú tam dvaja či traja spoluvlastníci, spravidla tam nie je žiadny problém. Dohodnete sa na podmienkach kúpnej zmluvy a obchod zrealizujete,“ objasňuje Juraj Vanko, podpredseda Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov. V prípade pozemkových spoločenstiev musíte predaj ponúknuť spoluvlastníkom, teda členom urbáru, a oznámiť to výboru. „Týka sa to hlavne oblasti Vysokých Tatier, kde chcú developeri často stavať, prípadne využívať pozemky ako poľovnícky revír,“ tvrdí Juraj Vanko.

Špekulanti však majú šancu len v prípade, ak získajú viac ako 51 percent hlasov v danom spoločenstve. Ako poznamenáva Jozef Ňaňko, lesný odborný hospodár z okresu Stará Ľubovňa, v praxi sa častokrát stretáva s prípadmi, že na napríklad na 500 hektároch lesného pozemku môže byť aj 700 spoluvlastníkov.

„Pri lesoch existuje veľká rozdrobenosť, a ich scelenie či výmena sú náročné. Zameniť hoci hektár lesa za porovnateľný, s podobnou drevinovou skladbou, býva komplikované.“ V nemálo prípadoch preto aj súkromné lesy obhosporaduje štát cez Lesy SR, a to práve kvôli stovkám súkromných spoluvlastníkoch na určitom počte hektárov.

Viac o tom, ako kúpiť či predať lesný pozemok, ako hospodáriť v lesoch či urbariátoch a vyťažiť z toho maximum, sa dočítate v dnešných Hospodárskych novinách.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 12:16