Financie, bývanie, úver, hypotéka - ilustračná snímkaStockExpert
StoryEditor

Majetok má získať nemanželský syn. Advokát má iné riešenie

14.07.2016, 00:00
Dlhé roky žili v spoločnej domácnosti ako manželia. Všetko sa zmenilo, a aktuálne sa schyľuje k rozvodu. Čitateľka HN Poradne však rieši otázku: na aký podiel zo spoločného majetku má nárok manželov nemanželský maloletý syn.

Zákon hovorí jasne – deti sú rovnoprávne. Avšak platí to pri dedení majetku, nie je pri jeho rozdelení v rámci rozvodu. „Nie som si istý, či máte na mysli podiel pri dedení, no dovoľujem si uviesť, že v zmysle nášho občianskeho práva platí, že deti sú pri dedení rovnoprávne. Samozrejme, pokiaľ spĺňajú podmienky, teda neboli vydedené, či sa sami svojím konaním nevylúčili z možnosti dediť,“ radí čitateľke advokát Milan Ficek z advokátskej kancelárie Ficek & Ficeková.

Rovnaké postavenie má pri dedení teda dieťa manželské, aj nemanželské. Závisí tiež od toho, či poručiteľ zanechá alebo nezanechá závet. Ak závet zanechá, musí maloletý potomok dostať aspoň toľko, koľko tvorí jeho podiel zo zákona, plnoletým patrí aspoň polovica tohto podielu.

Koho sa dotýka majetkové vysporiadanie

Ako ďalej objasňuje čitateľka, problémom v posledných rokoch bolo, že jej manžel z domácnosti odišiel a žije s inou ženou. „Zatiaľ nie sme rozvedení. V dome som zostala bývať ja s našimi dvomi deťmi. Splácam všetky pôžičky. Manžel sa chce majetkovo vysporiadať.“ Jej manžel však zároveň tvrdí, že jeho nemanželský syn má na ich spoločný majetok, teda i dom, rovnaký nárok ako oni dvaja dospelí. Advokát má však na vec iný názor.

Vyporiadanie spoločného majetku po zániku manželstva sa uskutočňuje medzi manželmi, a nie aj medzi deťmi a manželmi. Majetok nadobudnutý počas manželstva do bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM) sa tak vyporiada podľa zásad v Občianskom zákonníku. Prvoradá je vaša dohoda,“ radí advokát.

Ak k dohode manželov nedôjde, možno podať na súd návrh na vyporiadanie spoločného spoluvlastníctva. Pri podieloch sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké, pričom každý z manželov je povinný uhradiť druhému manželovi, čo sa zo spoločného majetku v BSM vynaložilo na jeho výlučný majetok a je oprávnený požadovať, aby mu nahradilo to, čo sa z jeho výlučného majetku použilo na spoločný majetok.

Nemanželské dieťa nemusíte vyživovať

Súd pri vyporiadaní prihliada aj na záujmy maloletých detí a mieru pričinenia o nadobudnutie spoločného majetku. Avšak vy k jeho nemanželskému synovi nemáte žiaden právny vzťah, a teda nie ste ho povinná ani vyživovať či inak zabezpečovať. Nemanželského syna je povinný vyživovať a zabezpečiť ho váš manžel a matka tohto dieťaťa,“ tvrdí advokát. V zásade patrí polovica majetku čitateľke a nemanželský syn bude mať nárok naň len pri dedení, ak bude spôsobilým dedičom.

01 - Modified: 2024-04-21 10:56:29 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu. Margita na sklonku života našla útočisko v bratislavskej knižnici, po smrti jej darovala polovicu majetku 02 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 03 - Modified: 2024-04-02 08:00:46 - Feat.: - Title: Slováček s Dádou Patrasovou išli s pravdou von. Rozvod riešili už dvakrát! Prečo sa nekonal? 04 - Modified: 2024-04-12 09:00:50 - Feat.: - Title: Máte v pláne odkázať niekomu majetok? Držte sa týchto pravidiel 05 - Modified: 2024-03-18 12:55:48 - Feat.: - Title: FOTO Takto železnice rozpredávajú majetok. Nekvalitné fotky, zničené nehnuteľnosti pod cenu a pozemky za pár šupov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 10:56