StoryEditor

Ako začať podnikať čo najlacnejšie

15.08.2016, 00:00
Pri štarte podnikania odborníci odporúčajú začať so živnosťou. V prvom roku sa dá s ňou výrazne ušetriť.

Živnosť či eseročka. To je dilema nejedného podnikateľa. Experti hovoria, že je lepšie začať so živnosťou a až neskôr si prípadne založiť firmu. Každá z nich má „za“, aj „proti“. Náš prehľad vám pomôže sa v nich zorientovať.

S. R. O.

Najväčšia výhoda
Eseročkou najviac získa podnikateľ s vysokými reálnymi nákladmi a taký, ktorý nepotrebuje byť sociálne poistený, prípadne je ochotný si odvody platiť dobrovoľne. Eseročka je u partnerov dôveryhodnejšia ako živnosť.

Založenie „na kľúč“
Založenie eseročky „cez počítač“ vám ušetrí čas, nervy aj peniaze.
Zvoľte si obchodné meno a štruktúru vašej novej firmy.
Všetko ostatné za vás vybaví spoločnosť špecializujúca sa na zakladanie firiem.
Do 14 dní môžete mať všetky dokumenty potrebné na podnikanie.

1. Vytvorenie s. r. o.
Vyberte si spoločnosť, ktorá sa špecializuje na zakladanie firiem. Na jej stránke kliknite napríklad na „Chcem založiť s. r. o.“  V niekoľkých krokoch zadajte požaované informácie o svojej novej firme.

2. Platba
Vyberte si spôsob platby. O niekoľkých minút vám mailom prídu dokumenty potrebné pre založenie spoločnosti.

3. Podpis dokladov
Notárom si dajte overiť podpis zakladateľskej listiny alebo spoločenskej zmluvy. Toto bude vaša jediná cesta k notárovi, či na matriku.

4. Registrácia spoločnosti
Po vrátení podpísaných dokumentov (osobne alebo poštou) firmá za vás podá návrh na zápis spoločnosti do obchodného registra. Zabezpečí vám aj živnostenské oprávnenie.

5. Doručenie dokumentov
Po registrácii dostanete poštou všetky doklady potrebné pre biznis. Podnikať však môžete aj skôr, už odo dňa vykonania registrácie.

Poplatky: Za založenie firmy zaplatíte 259 eur, pri zľave len 237 eur. Cena je konečná, vrátane DPH. Ceny za zakladanie s. r. o. sa v jednotlivých odborných firmách môžu mierne líšiť.

5 krokov, ak si založíte firmu sami
– založiť s. r. o. spísaním zakladateľských dokumentov,
– získať súhlas daňového úradu so vznikom spoločnosti. (Firmu nemôže založiť osoba, ktorá má daňový alebo colný nedoplatok),
– vybaviť si živnostenské oprávnenie. Pri elektronickom vybavení treba mať elektronický občiansky preukaz, tzv. eID kartu,
– splatiť základné imanie,
– zapísať firmu do obchodného registra.
Poplatky: Pri osobnom podaní na registrovom súde zaplatíte 300 eur. Doklady treba predložiť v dvoch overených vyhotoveniach. Elektronicky to stojí 150 eur.

POZOR:
Od 1. januára 2016 už nemusíte:
ísť do banky a otvárať tam účet,
vložiť 5 000 eur a žiadať bankový výpis,
platiť bankové poplatky,
po registrácii firmy účet rušiť alebo ho meniť.
Po novom stačí preukázať splatenie minimálneho základného imania eseročky iba vyhlásením s...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 03 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 04 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 05 - Modified: 2024-03-13 12:58:58 - Feat.: - Title: Nútená živnosť namiesto pracovného pomeru? Bude to nelegálne zamestnávanie, vraví Tomáš a ohlasuje zmeny
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 07:52