StoryEditor

So školou nastupuje i stres rodičov. Tí vybavujú školákov aj na dlh

31.08.2016, 00:02
Autor:
red, runred, run
Výbava pre prváčika vyjde na vyše sto eur. Nie každý si to môže dovoliť, a tak nejeden rodič volí aj cestu pôžičky peňazí.

Začiatok nového školského roka kladie veľké nároky na rodinný rozpočet. Výbava pre prváka vyjde zhruba na 150 eur, zošity a ďalšie pomôcky pre deti na prvom a druhom stupni základnej školy najmenej na 75 eur. Podľa informácií spoločnosti KRUK Česká a Slovenská republika, ktorá sa zameriava na správu pohľadávok, je august mesiac, keď hlavne matky – samoživiteľky využívajú malé pôžičky na pokrytie nákladov na štart v škole. Na druhej strane si zas kvôli nákupu školskej výbavy dohovárajú odloženie už nastavených splátok.

Rozloženie platieb na dlhšie
„So začiatkom školského roku čakajú rodičov každoročné investície do zošitov, výtvarných pomôcok, prezuviek či oblečenia na telocvik. Naša škola pripravuje pre svojich žiakov balíčky základných pomôcok, ktoré potrebujú priamo pre daný ročník. Tým, že ich nakupujeme vo veľkom, môžeme rodičom ušetriť hneď niekoľko stokorunáčok. Navyše peniaze na pomôcky vyberáme už v júni, takže sa výdavky rozdelia do dlhšieho časového úseku. V priebehu roka sa náklady na základnú školskú dochádzku zvyšujú o cenu obedov, výletov, kurzov, krúžkov a ďalších mimoškolských aktivít,“ vysvetľuje Petr Lehký, riaditeľ bratislavskej ZŠ Úprkova. Na niekoľko tisíc môže prísť i elektronická výbava školákov, ktorí dnes bežne majú už od prvej triedy vlastný mobilný telefón, tablet i počítač, a to napriek tomu, že ich pri školskom vyučovaní na základnej škole v zásade nepotrebujú.

Zadĺžené samoživiteľky
„Náklady na školákov každým rokom stúpajú a ekonomicky slabšie rodiny bez úspor sa môžu ľahko dostať do situácie, keď ich bežné príjmy nestačia. Predovšetkým matky – samoživiteľky potom volia ako východisko úver, ktorý však majú neskôr problém splácať,” hovorí Markéta Fixová, tlačová hovorkyňa spoločnosti KRUK. „August je mesiac, keď nám volajú zadlžené samoživiteľky, že nemajú na pravidelné splátky dlhu, pretože musia platiť vysoké výdavky za výbavu detí do školy. Situáciu riešia nižšou platbou v daný mesiac a naopak zvýšením v ďalšom mesiaci.“ Ako potvrdzujú rodičia, zvyčajne musia nakúpiť základnú výbavu podľa zoznamu, ktorý dostali od školy. Taška, peračník, dosky a rôzne ďalšie veci ich vyjdú aj 165 eur. Hneď v septembri sa vyžaduje i ďalší výdavok vo výške 120 eur na pomôcky, ktoré nakupuje škola hromadne, ďalej na obedy, družinu, plávanie či na autobus.

Domáce zázemie
Rodičia chcú svojim deťom spríjemniť začiatok školskej dochádzky a zároveň minimalizovať sociálny rozdiel oproti spolužiakom z ekonomicky silnejších rodín. Takisto im chcú vybudovať domáce zázemie v podobe písacieho stola a kvalitnej stoličky alebo rovno celkovej prestavby detskej izby. Financovanie pritom môže znamenať zásadné riziko, ak nastanú v rodine aj nepredvídané okolnosti, ako choroba či strata zamestnania.
„Rodiny s nižšími príjmami by sa mali na náklady súvisiace so školskou dochádzkou detí pripravovať priebežne, zahrnúť ich do svojho rozpočtu a odkladať si na ne peniaze. Veľmi dôležité je zistiť, čo presne bude pre školákov naozaj potrebné a aké pomôcky poskytne škola. Pre deti, ktorých rodičia nemôžu nakúpiť ani zošity a ďalšie základné pomôcky, mávajú školy pripravený sociálny program,” dodáva Fixová.

Pred 1. septembrom nezabudnite na tieto zásady
Pred rozhodnutím o pôžičke kvôli nákupu vecí do školy zvážte aj iné možnosti, ako ušetriť či získať príspevok od štátu.
Prváci obvykle získajú základný balíček pomôcok od školy, ktorá ich financuje z príspevkov od svojho zriaďovateľa či sponzorov.
Žiakom 1. i 2. stupňa zostavujú školy balíčky zošitov a ďalších potrebných pomôcok za zvýhodnenú cenu.
V rámci domácej prípravy na vyučovanie nemusia mať deti doma vlastný počítač, seminárne práce môžu odovzdávať i v ručne písanej podobe a až v 9. triede musia prvýkrát odovzdať prácu v elektronickej i v tlačenej podobe, pričom využiť môžu aj školské počítače.
Rozvedení rodičia, ktorým bolo zverené do starostlivosti dieťa, môžu požiadať okresný (obvodný) súd o zvýšenie výživného pre vyššie náklady spojené s dochádzkou.
01 - Modified: 2024-04-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Máš v škole zlé známky? Štúdia ukazuje, že nemusíš byť úplne na vine ty, ale tvoje priezvisko 02 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 03 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 04 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 05 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 15:41