StoryEditor

Únia znižuje cenu za prevod peňazí

01.07.2003, 00:00

Obyvateľov Európskej únie čaká oddnes príjemná zmena. Pri výbere eur v bankomate v zahraničí alebo pri prevode tejto meny do cudzieho štátu zaplatia rovnaké poplatky, aké si ich banka účtuje za tieto operácie v tuzemsku. Finančné prevody do zahraničia sa tým výrazne zlacnia.
Európska únia uvádza do života takzvaný Jednotný platobný priestor, ktorý nezníži len cenu služieb, ale zrýchli aj prevody peňazí. Aj keď sa týka len meny euro, smernica bude platiť v celej únii. Česká republika sa k systému pripojí ihneď po svojom vstupe, teda 1. mája 2004.
"Až dodnes existoval dvojaký režim. Banky si účtovali malé alebo žiadne poplatky za vnútroštátne služby, ale pri zahraničných transakciách platili zákazníci veľké poplatky, aj keď išlo o prevody z jednej krajiny eurozóny do druhej," povedal predseda Európskej komisie Romano Prodi.
Nové opatrenie sa týka iba výberu alebo prevodu eura do sumy 12 500 eur. Od roku 2006 by sa mala suma zvýšiť na 50 000 eur.
Ak napríklad banky v Belgicku neinkasujú za prevod 12 500 eur (alebo menšie sumy) v tuzemsku žiadny poplatok, rovnako budú musieť postupovať, ak niekto prevedie eurá, napríklad, z Belgicka do Fínska. Odborníci tvrdia, že nová legislatíva zníži bankám zisky, čo sa môže premietnuť do zdraženia niektorých iných služieb, napríklad tuzemských prevodov.
"Som presvedčený, že niektoré banky siahnu na protiopatrenia, aby si vyrovnali straty. Zákazníci sa môžu obrátiť so sťažnosťou na spotrebiteľské organizácie," hovorí Jean Allix, úradník Európskej komisie, ktorý novú smernicu pripravoval.
České peňažné ústavy očakáva po 1. máji 2004 rovnaká situácia, zatiaľ ju však neriešia. "Akékoľvek odhady zmeny poplatkov aj dosahov považujem za predčasné," povedala hovorkyňa Českej sporiteľne Klára Gajdušková.
České banky si pri výbere eur v zahraničí účtujú spravidla 100 korún plus určitý podiel z objemu vyplatených peňazí, kým v tuzemsku si účtujú poplatok 25 korún. Záleží na tom, či si klient vyberá z ich alebo cudzieho bankomatu. Od 1. mája 2004 sa platby zjednotia podľa nového pravidla únie.
Pri prevode budú však musieť klienti bánk na platobnom príkaze uvádzať dve nové informácie. Takzvaný symbol IBAN (International Bank Account Number), ktorý umožní rýchly a lacnejší elektronický prevod eur z jednej krajiny do druhej, a BIC (Bank Identifier Code) známy dnes ako SWIFT.
"Bez udania symbolov IBAN a BIC nebude možné prevádzať eurá v lacnejšom režime, ktorý zodpovedá tuzemských poplatkom. Tieto symboly vznikli kvôli jednotnému platobnému priestoru," povedal Jean Allix.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 18:32