StoryEditor

Horká čokoláda je dobrá na srdce

06.04.2004, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Čokoláda je zdravá, pretože obsahuje látky zvané antioxidanty. Tie pôsobia priaznivo na kardiovaskulárny systém tak, že sa dostávajú do krvnej plazmy a neutralizujú v tele molekuly kyslíka, tzv. voľné radikály, ktoré sú škodlivé pre bunky.
Tento poznatok potvrdila najnovšia štúdia britských a talinských vedcov, o ktorom informuje odborný časopis Nature. Súčasne však autori štúdie upozorňujú na to, že priaznivo pôsobí len horká čokoláda.
Pokusné osoby boli rozdelené do troch skupín: členovia prvej skupiny jedli horkú čokoládu, v druhej mliečnu a v tretej opäť horkú, ale zapíjali ju mliekom. Iba v prvej skupine bol zistený výrazne zvýšený obsah užitočných antioxidantov. Ukázalo sa, že mlieko na seba tieto priaznivé látky viaže a tým zabraňuje ich prístupu do krvnej plazmy.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. december 2025 06:22