StoryEditor

Exekúcia predajom nehnuteľnosti

Predaj nehnuteľnosti je jedným zo spôsobov vykonania exekúcie v prípadoch, keď podkladom pre vykonanie exekúcie je exekučný titul, v ktorom sa povinnému ukladá povinnosť zaplatiť peňažnú sumu.

Predaj nehnuteľnosti je jedným zo spôsobov vykonania exekúcie v prípadoch, keď podkladom na vykonanie exekúcie je exekučný titul, v ktorom sa povinnému ukladá povinnosť zaplatiť peňažnú sumu.

Nehnuteľnosťami sú pozemky a stavby spojené so zemou pevným základom. Rovnako aj byty a nebytové priestory môžu byť samostatným predmetnom občianskoprávnych vzťahov. Byty a nebytové priestory sa považujú za nehnuteľné veci. Exekúciu predajom nehnuteľnosti možno vykonať len vtedy, ak oprávnený s exekúciou predajom nehnuteľnosti označenej v upovedomení o začatí exekúcie súhlasí a ak sa preukázalo, že nehnuteľnosť je vo vlastníctve povinného.

Z uvedeného je zrejmé, že na uskutočnenie exekúcie týmto spôsobom je nevyhnutné kumulatívne splnenie dvoch podmienok:
1.
súhlas oprávneného s exekúciou spôsobom predaja nehnuteľnosti a
2. preukázanie existencie vlastníckeho práva povinného k nehnuteľnosti.
Preukázanie existencie vlastníckeho práva povinného k nehnuteľnosti sa uskutoční predovšetkým predložením aktuálneho výpisu z katastra nehnuteľností. Ale vlastníctvo povinného k nehnuteľnosti je možné doložiť aj inými listinami preukazujúcimi túto skutočnosť, napríklad právoplatným súdnym rozhodnutím, osvedčením o vydržaní, osvedčením o dedičstve a pod.
V prípade exekúcie spôsobom predaja nehnuteľnosti sa táto exekúcia vzťahuje tak na samotnú nehnuteľnosť, ako aj na jej súčasti a príslušenstvo. Podrobnejšie informácie o exekúcii, spôsobe jej vykonania a priebehu nájdete v odbornej príručke Bytové a nebytové priestory, ich správa a prenajímanie (Nehnuteľnosti, číslo: 10/2004).

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 08:53