StoryEditor

Burzy v Budapešti a vo Viedni spojili sily

09.06.2004, 00:00

Logo Handelsblatt
Po svojom "takmer" zlúčení idú burzy z Budapešti a Viedne ako na národnej, tak aj na medzinárodnej úrovni do ofenzívy. "Chceme ukázať výhody regiónu a zvýšiť medzinárodnú pozornosť," povedal Stefan Zapotocky, prezident Wiener Börse. Spolu s ním chce Zsolt Horváth, šéf budapeštianskej burzy, pokračovať v doterajšej stratégii. "Chceme na burzu dostať viac firiem a zvýšiť záujem domácich súkromných a inštitucionálnych investorov," povedal. Na dosiahnutie týchto cieľov by mal prispieť aj nový index Bumix pre stredne veľké spoločnosti, ktorý sa zaviedol prvého júna.
Jedným z cieľov, o dosiahnutie ktorého sa burzy usilujú, je podľa Zapotockého to, aby do roku 2008 dosiahla trhová kapitalizácia kótovaných firiem výšku sto miliárd eur. Firmy na burze Budapešť zatiaľ dosahujú hodnoty takmer 17 miliárd eur, vo Viedni 50 miliárd eur (na porovnanie -- trhová kapitalizácia na burze v Bratislave je asi 2,8 miliardy eur).
Rakúski investori získali 66,2-percentný podiel na maďarskej burze pred dvoma týždňami. Z Viedne riadená spoločnosť HVB Hungaria má 25 percent, Kontrollbank 14 percent a Erste Bank a Raiffeisen Zentralbank každá 6,5 percenta. Ďalších 14 percent drží Wiener Börse. Spojením sa opäť rozhorela diskusia o budúcnosti búrz v strednej a východnej Európe. Odborníci diskutujú predovšetkým o tom, či sú menšie trhy, ako sú napríklad v Prahe, Bratislave a Ľubľane, schopné prežiť a či by sa nemala centrom akciových trhov v strednej a východnej Európe stať Varšava. Podľa Zoltana Réczyho, z brokerskej spoločnosti Buda Cash, majú menšie burzy podobne ako Budapešť záujem spolupracovať so západnými burzami, pretože také strategické spojenia by najviac pomohli ich vývoju. "Nezdá sa mi byť reálne, že by sa obchod presunul výhradne do Varšavy," hovorí.
Kornél Sarkadi-Szábo z firmy Raiffeisen zdôrazňuje, že popri stratégii burzového manažmentu je dôležitý predovšetkým tlak západných investorov. "Ich záujem by mohol burzy donútiť k väčšej spolupráci, pretože sfúzovaný trh by bol efektívnejší," hovorí.
Podľa šéfa maďarskej burzy Horvátha pre Budapešť každopádne platí, že veľký záujem by mohli mať predovšetkým domáce firmy, ktoré tu môžu dosiahnuť najväčšie objemy obchodov a najvyššie ceny. "Okrem toho je už dnes podiel zahraničných investorov na budapeštianskych obchodoch takmer 75 percent, čo dokazuje, že tu dostanú dobré služby za dobrú cenu," hovorí. Podľa Horvátha ekonomika Maďarska rastie o štyri percentá, najväčšie firmy na burze ako MOL dosahujú rekordné zisky. Aj analytik Réczy odhaduje, že vďaka rozšíreniu EÚ počet maďarských akcií v portfóliu zvýšia aj západné fondy. Vysoké šance na zvýšenie majú podľa Sarkadi-Száboa predovšetkým akcie MOL a OTP, pretože sú doposiaľ podhodnotené.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. september 2024 05:51