StoryEditor

Mihók: Prílišná regulácia negatívne vplýva na podnikateľské aktivity v únii

20.10.2016, 09:44
Autor:
TASRTASR
Nutné je prehodnotiť tie regulačné opatrenia, ktoré pribrzdili ekonomiku Európskej únie. Skonštatoval to na konferencii Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory jej predseda Peter Mihók.

Európska únia podľa Mihóka vznikla aj preto, že má zabrániť ďalším vojnám na európskom kontinente, dať pocit bezpečnosti občanom.

„Toto je aktuálne aj dnes, v inom kontexte, v inom rámci, ale dnes sa občan Európskej únie necíti celkom bezpečný v dôsledku migračných vĺn, teroristických aktivít, ako aj napätia, ktoré vzniklo v rámci Európy," povedal Mihók.

 Podľa neho by sa aj v rámci EÚ mal rozvíjať koncept celoeurópskej kontinentálnej spolupráce.

"Keď sme dokázali túto spoluprácu pri "železnej opone", o to viac by sme na to mali myslieť dnes. Keď nebude fungovať zvyšok Európy, nemôže byť EÚ úspešná. Je to naše pole pôsobenia. Podstatná časť firiem pôsobí v rámci Európy. A naopak. Aj pre krajiny, ktoré sú mimo EÚ, negatívne pôsobí na ich ekonomiku, sociálnu politiku, pokiaľ spolupráca s EÚ nefunguje," uviedol Mihók.

Európa podľa šéfa SOPK stratila dych, stratila náboj ďalšieho rozvoja.

„Prvé desaťročia EÚ boli poznačené jednoznačne rastom životnej úrovne a rastom kvality života. Posledné desaťročie ukazuje, že sa to zmenilo,“ skonštatoval.

Únia začína zaostávať za USA, Čínou, Indiou, či juhovýchodnou Áziou, ale aj za regiónom Arabského polostrova.

 "Žijeme nad svoje pomery. Ťažko začíname znášať, že by sme si mali niečo ukrojiť. A tu vzniká otázka, ako opätovne naštartovať ekonomiku, ktorá stráca konkurencieschopnosť." Podľa Mihóka je miera regulácie vysoká a obmedzuje pôsobnosť podnikateľských subjektov na trhu EÚ.

„Dochádza k delokalizáciam výrob, k obchádzaniu pravidiel, ktoré platia na vnútornom trhu, čiže toto je oblasť, na ktorú sa budeme musieť koncentrovať. Znížiť reguláciu, deregulovať európsku ekonomiku a vytvoriť motivačné prostredie pre to, aby sa firmy cítili dobre a investovali," zdôraznil v rámci konferencie "Európska únia - čo nás spája a čo nás rozdeľuje".

01 - Modified: 2024-04-19 17:33:43 - Feat.: - Title: Digitalizácia v školstve nevyhnutná. Aj umelá inteligencia pomáha tvoriť učebné plány či projekty 02 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 03 - Modified: 2024-04-18 11:32:05 - Feat.: - Title: Európska stavebná produkcia vo februári vzrástla, najviac v Rakúsku a Nemecku 04 - Modified: 2024-04-18 09:45:50 - Feat.: - Title: Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, vyhlásil Borrell 05 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 19:36